Aasian maanjäristys: Suomen Punaiselta Ristiltä 200 000 euroa

Suomen Punainen Risti on myöntänyt katastrofirahastostaan 200 000 euroa hätäapuun Aasian maanjäristysalueelle.

Suomen Punainen Risti on myöntänyt katastrofirahastostaan 200 000 euroa hätäapuun Aasian maanjäristysalueelle.

Kansainvälinen Punainen Risti on julkaissut avustusvetoomuksen 6,9 miljoonan euron saamiseksi järistysalueen apuun. Rahalla autetaan 120 000 ihmistä neljän kuukauden ajan.

Pakistanin Punainen Puolikuu on jatkanut avustustöitään Islamabadissa ja sen ympäristössä. Järjestö aikoo auttaa 30 000 perhettä jakamalla heille kuivamuonaa, lääkkeitä, telttoja, huopia, patjoja ja astioita. Tavarat saadaan katastrofivarastoista. Islamabadissa on perustettu ensiapupiste pahiten tuhoutuneelle alueelle.

Maan koillisosaan Musheran aluesairaalaan on lähetetty 30 telttaa, lääkintätarvikkeita ja ambulanssi.

Pakistanin Punaisen Puolikuun avustustyöntekijät yrittävät päästä maanantaina maan syrjäisen pohjoisosan kyliin jakamaan perustarvikkeita.

 Avustustöitä maaseudulla vaikeuttaa se, että maanjäristys on tuhonnut runsaasti teitä ja katkaissut viestiyhteyksiä.

- Nyt tarvitaan telttoja, lääkkeitä, ruokaa ja muita perustarvikkeita, sanoo Imran Husain, kansainvälisen Punaisen Ristin edustaja Islamabadista.

Pahin tilanne Kashmirissa

Maanjäristys tuhosi pahiten Pakistanin koillisosaa, Kashmirin aluetta. Tiet ovat poikki muutenkin vaikeakulkuiseen vuoristoon, joten tarkkoja tietoja tuhoista ei vielä ole.

Suomalainen Antero Kinnunen palasi Kashmirista Pakistanin pääkaupunki Islamabadiin viime keskiviikkona. Kinnunen organisoi kansainvälisen Punaisen Ristin proteesiprojekteja Pakistanissa.

- Alueen pääkaupunki Muzaffarabadissa asuu 30 000 - 40 000 ihmistä. Kaupunki sijaitsee joen laaksossa korkeiden vuorten ympäröimänä, Kinnunen kertoo.

- Talot ovat huteria. Ne on rakennettu tiilistä, samaan tapaan kuin Intian Bhujissa, jossa maanjäristys tuhosi miltei koko kaupungin talvella 2001.

Kinnusen tarkoituksena oli aloittaa Muzaffaradissa uusi projekti, mutta toimitilat ovat nyt romahtaneet kasaan. Tavoitteena oli hankkia 400 amputointia odottavalle ihmiselle hoitopaikka.

Intiassa Punainen Risti jakaa kahdella alueella Kashmirissa huopia, astioita, hygieniatarvikkeita ja muuta hätäapua.

Kansainvälinen Punainen Risti antoi perjantaina 200 000 euroa hätäavun jakeluihin.

Suomen Punaisella Ristillä on valmiudessa avustustyöntekijöitä sekä kenttäsairaala ja siihen kuuluva vesiyksikkö.

Mikäli kenttäsairaalaa pyydetään, Suomen Punainen Risti on sopinut Norjan Punaisen Ristin kanssa, että ne lähettävät yhdessä 1 - 2 sairaalaa, jolloin mukaan lähtisi noin 20 avustustyöntekijää Suomesta.

Järistyksen keskus sijaitsee 100 kilometriä koilliseen Pakistanin pääkaupunki Islamabadista. Järistys on tuntunut laajalla alueella aina Kabulia ja Delhiä myöten.