Apu ulottuu sukupolvelta toiselle

Punainen Risti pyrkii avustutyössään siihen, että positiiviset vaikutukset näkyvät yhteisöissä kauan.

- Yritimme löytää sellaiset tavat auttaa, että hyöty ulottuu mahdollisimman laajalle ja mahdollisimman pitkälle tulevaisuuteen. Siksi halusimme kehittää terveydenhuoltoa, rakentaa ja korjata sairaaloita. Nämä uudistukset palvelevat kokonaisia kaupunkeja, kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi sanoo.

- Sen lisäksi rakennettiin asuntoja ihmisille, jotka olivat menettäneet kaiken eivätkä voineet palata kotiseudulleen, tsunamien varalle perustetulle turvavyöhykkeelle, jonne ei saa enää rakentaa. Koti piti saada muualta. Tässäkin suhteessa periaate piti; asunto kestää sukupolvelta toiselle.

- Hankkeet ovat nähdäkseni onnistuneet. Olin mukana luovuttamassa Nintavurin sairaalaa paikallisille viranomaisille ja tapasin siellä kuusikymppisen paikallisen toimittajan. Hän halusi tulla kiittämään ja sanoi, että Suomen Punainen Risti on tehnyt hyvää työtä. Sairaaloiden henkilökunta ja talojen asukkaat olivat voineet olla mukana suunnittelussa, he ovat nyt tyytyväisiä. Laatua on valvottu koko ajan. Ajattelin että onkohan hän yksi asukkaista, mutta ei ollut. Hän kiitti, hyppäsi moottoripyöränsä selkään ja lähti huristelemaan pois.

Työt Sri Lankassa ja Thaimaassa ovat nyt lopuillaan. Kerrostalojen vesihuollossa on vielä tekemistä. Thaimaahan nousseen veripalvelukeskuksen toivotaan vuoden lopulla pyörivän thaimaalaisin voimin. Veripalvelun toiminta on kehittynyt ja verituotteiden laatu parantunut. Toimintaa jäädään vielä seuraamaan ja konsultoimaan ensi vuoden ajaksi.

- Tämä on ollut suuri työ. Suomalaiset tavalliset ihmiset ovat auttaneet Sri Lankan ja Thaimaan tavallisia ihmisiä.

- Jälkiviisaasti ajatellen, olisi ehkä kannattanut miettiä keinoja, miten olisimme voineet suunnata kertyneitä varoja muuallekin maailmaan. Samaan aikaan, kun tsunamin runtelemissa maissa oli varoja suuriin hankkeisiin, jokaisesta pennistä jouduttiin taistelemaan esimerkiksi Sudanissa ja muuallakin Afrikassa, missä hätä ja avun tarve olivat yhtä suuria. Lahjoittajat kuitenkin antoivat lahjansa nimenomaan tsunamista kärsineille maille ja tätä tahtoa me noudatimme loppuun saakka. Kaikki lahjoitusvarat on käytetty ensi vuonna, Kalle Löövi sanoo.

Suomen Punainen Risti sai tsunamin uhrien apuun keräyksestä ja ulkoministeriöltä noin 31 miljoonaa euroa.