Suomen Punainen Risti jakaa avustuksia kymmenille tuhansille zimbabwelaisille EU:n tuella

IFRC
Kansainvälisen Punaisen Ristin käteisjakeluoperaatio Zimbabwessa vuonna 2016.
Kuvaaja: IFRC

Euroopan Unioni on myöntänyt Suomen Punaiselle Ristille viiden miljoonan euron tuen Zimbabwessa tehtävään avustustyöhön. Tuen ansiosta yhteensä 76 500 ruokaturvattomuudesta kärsivää ihmistä saa käteisavustuksia, joilla voi ostaa ruokaa.

Talousvaikeudet sekä ilmastonmuutoksen myötä voimistuneet sään ääri-ilmiöt ja kuivuus ovat heikentäneet Zimbabwen humanitaarista tilannetta. Tällä hetkellä 4,8 miljoonaa zimbabwelaista kärsii ruokaturvattomuudesta ja heistä 2,3 miljoonaa on kiireellisen ruoka-avun tarpeessa.

Avun tarve on suurin maaseudulla. Kesällä 2019 neljäsosa maaseudun asukkaista oli kiireellisen ruoka-avun tarpeessa ja vuoden loppuun mennessä luvun pelätään nousevan 38 prosenttiin eli 3,6 miljoonaan ihmiseen.

EU:n tuella Punainen Risti auttaa Kariban, Gokwe Northin ja Bingan alueilla yhdeksän kuukauden ajan. Tavoitteena on tukea perheitä, jotta he selviävät ruokaturvalle kriittisestä satokausien välisestä jaksosta lokakuusta ensi vuoden maaliskuuhun.

Avustustyössään Punainen Risti panostaa heikoimmassa asemassa olevien ryhmien, kuten pienten lasten, raskaana olevien ja imettävien naisten sekä vanhusten ja vammaisten ruokaturvan parantamiseen.

Punainen Risti jakaa perheille kuukausittain käteisavustuksen, jolla voi ostaa ruokaa ja muita perustarvikkeita. Avustuksella saa noin kymmenen kiloa viljakasveja, 2,5 kiloa palkokasveja ja litran ruokaöljyä, kertoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun suunnittelija Sari Autio.

– Käteisavustukset ovat nopea ja kustannustehokas tapa auttaa. Ne rohkaisevat perheitä tekemään ruokaturvaa parantavia yksilöllisiä valintoja ja vahvistavat paikallisia markkinoita, Autio lisää.

Euroopan komission pelastuspalvelun ja humanitaarisen avun ja pääosaston (ECHO) myöntämä viiden miljoonan euron rahoitus on kooltaan poikkeuksellinen Suomen Punaiselle Ristille.

– Tavallisesti näin suuria yksittäisiä avustuksia myönnetään vain isoille kansainvälisille organisaatioille. Suomen Punainen Risti tunnetaan eteläisen Afrikan alueella vahvana ja osaavana toimijana. Olemme kiitollisia Euroopan komissiolle heidän osoittamastaan luottamuksesta, toteaa Punaisen Ristin rahoitus- ja EU-neuvonantaja Toni Vasama.

– Suuri kiitos kuuluu myös kaikille, jotka lahjoittavat katastrofirahastoon esimerkiksi Nälkäpäivä-keräyksen aikana. Lahjoitusten turvin pystymme toimittamaan apua mahdollisimman suurelle määrälle ihmisiä.

Suomen Punaisen Ristin vetämään humanitaarisen avun hankkeeseen osallistuu myös Tanskan Punainen Risti, ja kaikki toiminnot tehdään tiiviissä yhteistyössä Zimbabwen Punaisen Ristin kanssa. Käteisavustukset jatkavat terveyttä ja katastrofivalmiutta edistävää kehitysyhteistyötä,jota Suomen Punainen Risti on tehnyt Zimbabwessa kahdenkeskisesti jo kymmenen vuoden ajan.