Ensiaputaitoja kyliin ja kouluihin Thaimaassa

Thaimaalaisten ensiaputaitoja parannetaan 192 vapaaehtoisen ensiapukouluttajan voimin.

Kolme vuotta sitten sairaanhoitajat Pornpimon (Eiw) Jaroonsak ja Pataraporn (Pat) Jirapatapimow kävivät Thaimaan Punaisen Ristin ensiapukouluttajien kurssin. Eiw ja Pat halusivat kurssille, sillä heidän työnsä on pääosin kyläyhteisöjen kodeissa kiertämistä. He antavat ensiapukoulutusta yhteisön jäsenille sekä terveystyön vapaaehtoisille, ja tutkivat mahdolliset sairastapaukset.

- Meidän on ennakoitava, mitä ihmiset tarvitsevat ja ketkä tarvitsevat apua eniten. Yhteisöjen tarpeet vaihtelevat, mutta tärkeintä on henkinen tuki. Etenkin halvaantuneet ja kroonisista taudeista kärsivät tarvitsevat tukea ja rohkaisua, sillä he eivät aina pääse sairaalaan, Eiw kertoo.

Thaimaan Punainen Risti on kouluttanut 192 ensiapukouluttajaa, ja yhteensä noin 12 000 ihmistä on saanut perusensiapukoulutuksen. Suomen Punainen Risti lahjoitti osana tsunamiapua ensiapukoulutusta varten lähes sata Anne-nukkea ja antoi asiantuntija-apua koulutusten suunnitteluun ja vetämiseen.

- Thaimaalaisten ensiaputaidot eivät ole kovin hyvät, joten perustiedoille ja -taidoille on tarvetta. Thaimaan sisäministeriön toive onkin, että jokaisella paikkakunnalla on tietty määrä ihmisiä, joilla on ensiapu- ja pelastustaidot. Sairaaloiden henkilökunta antaa potilaille erilaista ensiapua kuin maallikot, kertoo Eiw.

Eiw ja Pat ovat käyttäneet ensiaputaitojaan viimeksi haavojen sitomiseen ja elvyttäessään tajutonta maratoonaria ambulanssia odottaessa ja kuljetuksen aikana.

Suurista organisaatioista etenkin hotellit, kylpylät, matkatoimistot ja liikennöitsijät ovat kiinnostuneita tarjoamaan ensiapukoulutusta henkilökunnalleen. Tähän mennessä Eiw ja Pat ovat vetäneet noin 20 kurssia ja kouluttaneet 300 ihmistä.

- Olemme antaneet ensiapukoulutusta ihmisille, jotka toimivat terveydenhuollon, pelastuksen ja turismin alalla; koululaisille, partiolaisille ja suurelle yleisölle. Varsinkin elefanttisafareita järjestävät matkatoimistot haluavat ensiaputaitoisen henkilökunnan, ja koululaiset ovat innokkaita kokeilemaan suusta suuhun hengitystä, Eiw nauraa.