Ensiavun huomionosoitus jaetaan tänä vuonna outokumpulaisille

Kimmo Holopainen
Eine Pitkänen

Punaisen Ristin ensiavun huomionosoitus jaetaan tänään kolmelle outokumpulaiselle eläkeläiselle, jotka tarttuivat lapioihin ja pelastivat lumen alle jääneen naapurinsa.

4. maaliskuuta Helena ja Erkki Kiiskinen ja Eeva Pussinen kuulivat, kun katolta romahti suuri kuorma lunta. He menivät ulos varmistamaan, ettei kukaan jäänyt alle. Ulkona he näkivät naapurin koiran ja koiran kaulasta kinokseen johtaneen hihnan. Kiiskiset ja Pussinen alkoivat kaivaa lunta hihnan kohdalta ja löysivät lumesta naapurinsa Salme Hiltusen.

Pelastajat soittivat hätäkeskukseen ja kaivoivat lumesta esille hengenvaarassa olleen naapurinsa. Hiltunen pelastui nopeiden auttajien ansiosta.

Älä kävele ohi

Suomen Punainen Risti on jakanut ensiavun huomionosoituksia vuodesta 2004 lähtien. Maailman ensiapupäivänä Punainen Risti kannustaa ihmisiä hankkimaan hyvät ensiaputaidot ja auttamaan hätätilanteessa.

- Kun näkee tilanteen, jossa voi tarjota apuaan, siitä ei saa kävellä ohi. Pitää mennä rohkeasti katsomaan, miten voisi auttaa. Outokumpulaiset olivat nopeita, tarttuivat tilanteeseen hetkessä ja pelastivat naapurinsa hengen, sanoo Punaisen Ristin ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne.

Uskalla auttaa - elvyttämällä voit pelastaa

Suomessa Punaisen Ristin järjestämiin ensiapu koulutuksiin osallistuu vuosittain yli 110 000 henkilöä. Koulutusta järjestetään mm. työpaikoilla, oppilaitoksissa ja harrastuspiireissä.

Ensiapukursseista saa tietoa valtakunnallisesta palvelunumerosta 0303 9595 (pvm).

Maailman ensiapupäivää vietetään 10. syyskuuta.