Humanitaarisen oikeuden roolipeli muistuttaa, millaista on paeta

Youth on the Run -roolipelin tarkoituksena on antaa nuorille mahdollisuus omakohtaisen kokemuksen kautta tutustua siihen, millaisia humanitaarisia ja eettisiä ongelmia sodan keskellä nousee. Pelin aikana nuoret joutuvat lähtemään pitkälle pakomatkalle lavastetun konfliktin keskeltä Zuboumban valtiosta kohti parempaa huomista.

Youth on the Run -roolipelin tarkoituksena on antaa nuorille mahdollisuus omakohtaisen kokemuksen kautta tutustua siihen, millaisia humanitaarisia ja eettisiä ongelmia sodan keskellä nousee. Pelin aikana nuoret joutuvat lähtemään pitkälle pakomatkalle lavastetun konfliktin keskeltä Zuboumban valtiosta kohti parempaa huomista. Youth on the Run antaa yksinkertaistetun, mutta todenmukaisen kuvan siitä, millaista on paeta.

Oppimismetodina rooliopeli antaa osallistujille fyysisen kokemuksen, mikä pedagogisena työkaluna on täydentävä vaihtoehto luennoille ja kirjalliselle materiaalille. Projekti toteutetaan Tampereen alueella kouluyhteistyönä. Lukion toisluokkalaiset leiriläiset pääsevät haastamaan omia ennakkoluulojaan ja kokemaan asioita, joita ihmiset pakomatkallaan usein todellisuudessakin kokevat. Viikonlopun aikana he oppivat humanitaarisen oikeuden eli sodan sääntöjen perusasioita sekä oman kokemuksensa että luentojen ja oppimateriaalien avulla. Peli pelataan englannin kielellä.

Oppilaat saavat osallistumisestaan leirille lukion kurssisuorituksen. Leiri perustuukin Punaisen Ristin kansainvälisen komitean ajatukseen siitä, kuinka koulujen opetussuunnitelmaan saadaan sisällytettyä tietoa humanitaarisesta oikeudesta. Vastaavaa peliä on toteutettu hyvällä menestyksellä Tanskassa ja Norjassa jo monta vuotta

– Suomessa järjestämme pelin ensimmäistä kertaa. Kysessä on pilottiprojekti, jonka materiaalit ja loppuraportti ovat jatkossa myös muiden Punaisen Ristin osastojen ja piirien käytössä valtakunnallisesti. Tavoitteena on tehdä leiristä säännöllistä nuorisotoimintaa, jolloin leiri voidaan toteuttaa räätälöidysti eri kohderyhmille, myös tilauksesta, kertoo projektinvetäjä Pauliina Sillanpää Suomen Punaisen Ristin Messukylän osastosta.

Yksi Punaisen Ristin keskeisiä tehtäviä on tiedon levittäminen humanitaarisesta oikeudesta. Toiminta Suomessa on ollut pitkälti koulutuksia ja luentoja – nyt sodan lait tuodaan ainutlaatuisella tavalla toimintaan.

EU:n vapaaehtoisuuden teemavuonna järjestettävä peli ideoidaan ja toteutetaan pääosin vapaaehtoisvoimin, ja se tarjoaakin jopa muutamalle sadalle aihealueesta kiinnostuneelle mielenkiintoisen mahdollisuuden tutustua humanitaariseen oikeuteen. Projektin pääkohderyhmänä ovat tamperelaiset nuoret – sekä itse leiriläiset että Punaisen Ristin aktiivit – mutta projekti avaa luontevia mahdollisuuksia myös eri järjestöjen väliseen yhteistyöhön paitsi Tampereella myös valtakunnallisesti. Roolipelissä näytteleville maalihenkilöille koulutetaan perusasiat humanitaarisesta oikeudesta, ja pelissä mukana olleista osa koulutetaan vetämään peliä omilla paikkakunnillaan.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan Messukylän osaston sivuilla

Lue lisää humanitaarisesta oikeudesta