Punaisen Ristin festaripäivystäjä on juhlijan tuki ja turva

Alejandro Lorenzo
Alejandro Lorenzo
Alejandro Lorenzo
Alejandro Lorenzo

Hyvä tunnelma saa vapaaehtoisen lähtemään festarihommiin vuosi toisensa jälkeen. Ilosaarirockissa oli mukana noin 100 Punaisen Ristin vapaaehtoista.

On Ilosaarirockin ensimmäinen päivä ja aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta vastoin kaikkia sääennusteita. Paljaat varpaat uppoavat rantahiekkaan ja autuaasti hymyilevä festariväki kokeilee samban askeleita espanjalaisorkesterin soittaman musiikin tahdissa. Jos tanssiaskeleet muuttuvat hoiperteluksi tai vaikka nilkka nyrjähtää, on apu lähellä. Näissä juhlissa on mukana yli sata Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoista, jotka ovat valmiina auttamaan.

Punainen Risti päivystää kymmenillä festareilla sekä muissa kesätapahtumissa ympäri Suomea erilaisilla kokoonpanoilla. Ilosaarirockiin on tilattu koko paketti: ensiapupäivystys, päihdetyö, hiv- ja aids-työ sekä Rikosuhripäivystys, joka toimii yhteistyössä Punaisen Ristin kanssa.

Kaikki palvelut tukevat toisiaan; ensiapua tarvitseva voi saada tarvittaessa myös päihdeneuvontaa ja toisin päin. Vielä kun mukaan palettiin yhdistetään huutoetäisyydellä olevat poliisi ja pelastuspalvelu, ovat puitteet onnistuneille juhlille kohdillaan.

– Järjestyksenvalvonta ja muut festarijärjestelyt ovat menneet yhä ammattitaitoisempaan suuntaan ja laajat palvelut ostava Ilosaarirock on tästä hyvä esimerkki. On erittäin hyvä, että meiltäkin on ensiavun lisäksi mukana myös päihdetyö, sanoo johtovuorossa oleva Mikko Simonen Punaisen Ristin ensiaputeltassa.
 

Selviämisteltalla kuunnellaan ja neuvotaan

Yleisön keskuudessa Ilosaarirock on tunnettu ennen kaikkea leppoisasta tunnelmastaan ja vähäisistä järjestyshäiriöistä. Mutta aina jollain läikähtää yli, esimerkiksi alkoholin kanssa. Lauantaina aamupäivällä selviämisteltalla on vielä hiljaista, mutta esiin ilmestynyt aurinko lupailee kiireistä iltaa.

– Totta kai on mukavampaa, kun aurinko paistaa. Silloin ihmiset ovat paremmalla tuulella. Mutta silloin myös juodaan enemmän, ja toisinaan ainoastaan alkoholia, kertoo päihdetyön telttavastaava Sanna Parman.

Selviämisteltalla saa nukkua pahaa oloa pois. Kun aika on oikea, selviäjää herätellään, kävelytetään ja jututetaan. Kun hänen kanssaan jutellaan myös niitä näitä, muutakin kuin päihteistä ja niiden käytöstä, voi jossain vaiheessa mahdolliset ongelmat tulla puheeksi kuin luonnostaan. Selviämisteltalla voidaan ohjata myös hoitoon.

– Mutta mitään ei tuputeta, vaan kannustetaan miettimään omaa käyttäytymistä ja mahdollisesti ehdotetaan eri vaihtoehtoja hoidon suhteen, Parman kertoo.

Päihdepäivystäjät varmistavat, että asiakas ei jää yksin selviämisteltalta poistuessaan. Välillä käydään etsimässä hänen omaa telttaansa ja tehdään selvitystyötä kavereista.

– On ollut hienoa huomata, että yleisesti ottaen nuoret pitävät hyvin huolta toisistaan, kertoo päihdepäivystäjä Essi.

Päihdetyön, kuten myös ensiavun ja hiv-työn, vapaaehtoisista moni tulee Ilosaareen vuosi toisensa jälkeen. Hoitoalaa opiskeleva Essi on festaripäivystäjänä ensimmäistä kertaa, mutta arvelee, ettei tämä jää tähän. Henkisesti raskainta on kohdata erityisen nuoria asiakkaita, mutta samalla palkitsevinta ovat keskustelut heidän kanssaan. Päihdetyön vapaaehtoisella on yksinkertaisesti suuri halu vaikuttaa siihen, että asiakas saisi ainakin jatkossa onnistuneita festarikokemuksia.

– On aina se mahdollisuus, vaikkakin kuinka pieni vain, että viesti menee perille ja keskustelun jälkeen muistetaan juoda myös sitä vettä ja syödä kunnolla. Päihdetyöntekijälle ovat pienet asiat tärkeitä, Essi toteaa.

Asiakkailta kiitosta

Pienet asiat merkkaavat paljon myös ensiavun vapaaehtoisille. Mukana on esimerkiksi lääkäreitä pelkästään siitä syystä, että festareilla he pääsevät tekemään jotain muuta, kuin mitä omassa työssään. Laittamaan laastareita ja juttelemaan vaikka pidemmän aikaa juhlatuulella olevien ihmisten kanssa.

– Ensiapupäivystäjistä osa on terveydenhuollon ammattilaisia, mutta mukaan voi lähteä myös maallikkona. Hienoa festarityössä on se, että kun tehdään yhdessä, opitaan myös uusia asioita puolin ja toisin, kertoo Mikko Simonen ensiaputeltasta.

Isommat haaverit ovat suhteellisen harvinaisia. Viikonlopun aikana Ilosaarirokin ensiaputeltassa kirjataan yleensä noin 750 käyntiä, joista lääkäri katsoo noin sata. Jatkohoitoa tarvitsee vain noin 20 sadasta.

Yleisimpiä ovat esimerkiksi huonoista kengistä johtuvat rakkulat ja hiertymät, sekä pienet haavat. Ei kuitenkaan niin pientä hoitoa, etteikö se ansaitsisi kiitosta.

Lauantaina päivystysvuoroon saapunutta Niina Pekkasta odotti iloinen yllätys: edellisen päivän asiakas oli tuonut hänelle kassillisen keksejä kiitokseksi.

– Hän kävi täällä lepäilemässä migreenin takia ja sai särkylääkettä ja juomista. Tällaisiakin asiakkaita täällä on, jotka tulevat kiittämään jälkikäteen, Pekkanen hymyilee.

Kumitietous kohdalleen

Hymyjä riittää myös Punaisen Ristin pluspisteellä, missä asetellaan kondomia dildon päälle. Vaikka käytännön harjoittelu herättää huvitusta, on aihe vakavasti otettava: pluspisteellä pyritään vaikuttamaan asenteisiin niin, että seksitautien määrä saataisiin laskuun. Monelle tuleekin yllätyksenä se, että vuosittain Suomessa kirjataan esimerkiksi 14 000 uutta klamydiatartuntaa.

Pluspisteellä ei ainoastaan jaeta kesäkumeja, vaan kannustetaan festariväkeä päivittämään tietoutensa ja kokeilemaan käytännön toimia suorittamalla kumiajokortti. Sen teoriaosiossa moni merkkaa virheellisesti tippurin yleisimmäksi seksitaudiksi klamydian sijaan, kertoo hiv- ja aids-työn vapaaehtoinen Maarit Leppänen.

– Mutta muuten nuoret ja myös vanhempi festariväki tuntuu olevan hyvin perillä niin seksitaudeista kuin ehkäisystäkin. Vaikka kondomiajokortti on ollut käytössä jo useamman vuoden ajan, on se osoittautunut edelleenkin toimivaksi tavaksi kertoa seksitauteihin ja ehkäisyyn liittyvistä asioista siinä sivussa.

Pluspisteellä puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä ja juhlatuulella olevan festariväen kanssa voi syntyä keskustelua esimerkiksi siitä, kuinka käyttää kondomia suuseksissä. Tarkoitus ei kuitenkaan ole yllyttää seksiin, painottaa Helena Seutu pluspisteeltä.
 

Kondomin käyttö on yksi taito elämässä, joka tulisi jokaisen hallita. Sitä olisi hyvä myös harjoitella ennen kuin aloittaa seksuaalikäyttäytymisen. Ensimmäisiin kertoihin liittyy niin paljon muutenkin kaikenlaisia jännitysmomentteja, Seutu toteaa.

Välillä pisteellä myös pyydetään vapaaehtoista tulemaan sivummalle, avaudutaan huolista esimerkiksi tartuntariskeihin liittyen ja kysytään neuvoja.

Kuten muutkin Punaisen Ristin vapaaehtoiset, myös hiv- ja aids-työn vapaaehtoinen voi olla juuri se helposti lähestyttävä ihminen, jonka puoleen uskaltaa kääntyä tiukan paikan tullen.

Myös juhlien keskellä, rokkifestareilla.