Japanin Punainen Risti rakennuttaa väliaikaistaloja kotinsa menettäneille

Toshiharu Kato
Kuvaaja: Toshiharu Kato

Japanin Punainen Risti rakennuttaa 70 000 väliaikaistaloa, jotka tarjoavat kodin 280 000 kotinsa menettäneelle japanilaiselle. Suurin osa heistä asuu edelleen evakuointikeskuksissa ja talot ovat ensimmäinen askel kohti normaalia elämää.

Väliaikaiset kodit ovat elementtitaloja, joiden mukana tulee myös tarpeellisimmat kodinkoneet ruuanlaittoa ja pyykinpesua varten.

Talot rakennetaan pahiten tuhoutuneille Miyagin, Fukushiman ja Iwaten alueille ja ne rahoitetaan Japanin Punaisen Ristin varoilla sekä lahjoituksilla, joita on tullut Kansainväliseltä Punaiselta Ristiltä ja kansallisilta yhdistyksiltä yhteensä 100 miljoonaa dollaria (noin 67 miljoonaa euroa). Taloja rakennetaan myös suomalaisten lahjoituksilla: Suomen Punaisen Ristin hätäapukeräyksessä Japaniin on kohdennettu yli 700 000 euroa.

Väliaikaiskotien myötä ja kuukausi katastrofin jälkeen Japanin Punainen Risti on siirtymässä pikkuhiljaa kohti jälleenrakennusvaihetta. Tätä ennen kaikki voimavarat on laitettu hätäensiapuun, terveydenhuoltoon ja avustustarvikkeiden jakeluun. Terveydenhuoltotiimien työ jatkuu edelleen ja heistä osa on erikoistunut antamaan henkistä tukea katastrofista selvinneille ja mahdollisesti myös omaisensa menettäneille. Japanin Punainen Risti tekee myös kaikkensa auttaakseen traumatisoituneita lapsia. Kun lapset palaavat huhtikuussa loman jälkeen kouluun, on katastrofi jälleen läsnä tyhjinä pulpetteina. Punainen Risti on kouluttanut opettajia tukemaan lapsia ja ohjaamaan heidät tarvittaessa hoitoon.

Japanin Punaisen Ristin puheenjohtaja: muuallakin maailmalla tarvitaan apua

Erityistä tukea tarvitsevat myös vanhukset; kylmä sää ja värjöttely evakuointikeskuksissa on aiheuttanut influenssaa  ja pahimmillaan hypotermiaa. Japanin Punainen Risti seuraa myös tiivisti tilanteen kehittymistä Fukushiman ydinvoimalassa. Terveydenhuoltotiimit ovat vierailleet evakuoitujen luona ja ydinvoima-asiantuntijat Japanin Punaisen Ristin sairaaloista Hiroshimasta ja Nagasakista opastavat tiimejä paikan päällä.

Tuhoisasta katastrofista toipuminen tulee kestämään pitkään. Japanin Punaisen Ristin sekä Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälisen liiton puheenjohtaja Tadateru Konoe kiittää lämpimästi ympäri maailmaa tulleesta tuesta, mikä auttaa saamaan jälleenrakennusta eteenpäin. Oman maansa murheista huolimatta Konoe toivoo, ettei Japani jätä varjoonsa muita maailman katastrofeja ja kriisejä sekä niistä kärsiviä ihmisiä; Libyasta ja Norsunluurannikolta pakenevia, nälkää näkeviä Sahelissa ja Afrikan sarvessa sekä koleran ja muiden tautien koettelemia Tšadissa.

Apuasi tarvitaan!

Lahjoittajien apua tarvitaan edelleen, sillä avun tarve maailmalla on nyt hyvin suuri. Lahjoittaa voivat niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin, joko internetissä osoitteessa lahjoita.fi, tilisiirrolla katastrofirahaston tilille numero 221918-68000, (IBAN: FI06 2219 1800 0680 00, SWIFT/BIC: NDEAFIHH) tai puhelimitse 0600 12220 (20,12 € /puh. + pvm)

Kuva: Olav A. Saltbones/ Norjan Punainen Risti

Lue lisää Japanin Punaisen Ristin avustustyöstä