Julkkikset tarttuivat innolla keräyslippaaseen

Tämän vuoden Nälkäpäivä-keräys sai monta julkkiskasvoa tarttumaan lippaaseen ensimmäistä kertaa. Narinkkatorilla apua katastrofirahastoon keränneet tutut kasvot puhkuivat intoa.

Tämän vuoden Nälkäpäivä-keräys sai monta julkkiskasvoa tarttumaan lippaaseen ensimmäistä kertaa. Narinkkatorilla apua katastrofirahastoon keränneet tutut kasvot puhkuivat intoa.

- Minun on itse asiassa pitänyt tulla vapaaehtoiseksi kerääjäksi jo ennen pientäkään julkisuutta. Kiireiden takia olen ostanut itselleni puhtaan omatunnon lahjoittamalla, keräysliivin päälleen pukenut näyttelijä Krista Kosonen kertoi.

- Teatterinäytökset ovat illalla, joten näyttelijäkin ehtii päivällä hyvin mukaan, Kosonen hymyili.

Kirjailijat keräsivät tiiminä

Kirjailija Laila Hirvisaari hurmasi positiivisella energiallaan ohikulkijat. Yksi jos toinenkin alkoi kaivella taskujaan, kun Hirvisaari huikkasi apua katastrofirahastoon.

- Olen kuulunut vuosikymmeniä Punaiseen Ristiin. Katastrofirahasto on sellainen, että tiedän, että apu menee varmasti perille. Se on asia, joka mietityttää monia vanhempia ihmisiä, Hirvisaari sanoo – ennen kuin kiitää taas eteenpäin.

- Onko teidän kimppuunne jo käyty? Yksikin euro on paljon, kirjailija kyselee sairaanhoitajaopiskelijoilta, jotka katselevat Punaisen Ristin kenttäsairaalasta Haitista otettuja valokuvia.

Opastuskierrosta Haitista pitävä Noora Kero täydentää, että eurolla saa hankittua neljä kiloa maissijauhoa.

Hirvisaaren aisapariksi lipaskerääjäksi oli lupautunut myös kirjailija ja elokuvaohjaaja Jörn Donner.

- Olen kerääjänä ensimmäistä kertaa, mutta Punaisen Ristin kampanjoissa olen ollut aikanaan mukana, Donner kertoo.

Viivi toi mukaan ystävänsä

Miss Suomi Viivi Pumpanen otti myös keräyslippaan käteensä ensimmäistä kertaa. Pumpanen paitsi lähti itse keräämään, toi mukaan kaksi ystäväänsä.

- Aiemmin olen osallistunut lahjoittamalla. Ajattelin liikkua vähän paikasta paikkaan sen mukaan, missä ihmisiä on, kolmikkoa luotsannut Pumpanen kaavaili.

Vajaa vuosikymmen sitten Miss Suomen titteliä kantanut Heidi Sohlberg kertoi, ettei miettinyt hetkeäkään, kun häntä pyydettiin mukaan.

- Katastrofeja tulee varmasti lisää ja entistä useammin, joten apua tarvitaan. Tämä keräys on niin hienon asian puolesta, että toivoin vain, että aikataulut sopivat ja saan tulla tänne, kahden pienen lapsen äiti kertoo.

Nälkäpäivä on Sohlbergille tuttu jo kouluajoilta.

- Muistan, että koulussa Nälkäpäivä otettiin puheeksi ja kerääjätkin olivat siellä mukana.

Keräämisen lisäksi hän suunnitteli tutustuvansa kenttäsairaalan toimintaan, josta katastrofialueilla työskennelleet avustustyöntekijät esittelevät työskentelyä avustuskohteissa.

Rokkikukko kumosi ennakkoluuloja

Laulaja Kärtsy Hatakka suunnitteli lähtevänsä ensimmäiseen Nälkäpäivä-keräykseensä rennolla asenteella.

- Yritän vedota luontaisella vetovoimallani, Kärtsy naurahti.

- Rock-piireissä on aika paljon ennakkoluuloja. Yritän tässä omalta osaltani kerääjänä kumota niitä.

Taktiikka tuntui purevan hyvin. Moni rokkihenkinen ohikulkija tunnisti laulajan ja pysähtyi tipauttamaan rahaa keräyslippaaseen.

- Jäbä, viisi senttiä hyvän asian puolesta! Kärtsy huikkasi ohikulkevalle, ja lipas kilisi taas.

Kärtsy osallistui Nälkäpäivään useammalla tavalla, sillä lauantaina on vuorossa keikka Narinkkatorilla Punaisen Ristin Nälkäpäivän konsertissa.

Nälkäpäivään voi osallistua myös kotona

Televisio-ohjelmista tuttu kokki Sami Garam oli niin ikään kerääjänä ensimmäistä kertaa. Nälkäpäivä kuitenkin löysi kodin Garamin lapsuudenkodin ruokapöytään jo 1980-luvulla. Kotona otettiin todesta Nälkäpäivän alkuvuosien vahva viesti ”syö yhtenä päivänä vähemmän ja säästä rahat niille, joilla nälkä on aina”. Perheessä syötiin Nälkäpäivänä tavanomaista laihemmin.

- Vanhempani olivat ja ovat edelleen hyvin tiedostavia ja edistyksellisiä, Garam naurahtaa.

Nälkäpäivänä kokilla oli selvä viesti kaikkiin suomalaisiin koteihin: suunnitelkaa ruokaostoksenne paremmin, ettei ruokaa joudu roskiin.

Garam pääsi nopeasti hyödyntämään kokintaitojaan, sillä eräs lahjoittaja kaipasi reseptiä turska-aterialle.

- Turska oli itse pyydetty ja siitä oli tarkoitus kokata neljälle, joten hävikkiäkään ei tule. Ateria oli siis hyvinkin Nälkäpäivä-henkinen, Garam tuumasi.

Eduskunnasta tauolla kerääjäksi

Politiikan piiristä saatiin Narinkkatorille kaksi kokeneempaakin kerääjää. Kansanedustajat Ben Zyskowicz ja Timo Heinonen tulivat kokousten välillä eduskuntatalolta lipaskerääjiksi. Molemmat olivat mukana jo viime vuonna.

- Huomasimme mediasta, että Nälkäpäivä tulee taas. Tänään oli sopiva rako tulla keräämään, Zyskowicz kertoi.

Punaisella Ristillä on kansanedustajien mielestä hyvä maine suomalaisten keskuudessa.

- Viime vuonna teimme kaupungilla tunnin kierroksen, ja lippaat olivat täynnä, Heinonen kehuu.

Lipas täyttyi parissa tunnissa

Lippaat täyttyivät reipasta tahtia tälläkin kertaa: Krista Kosonen keräsi parissa tunnissa omansa lähes täyteen.

- On kivaa, että Nälkäpäivä on ihmisille tuttu juttu. Ihmiset tulevat jo valmiiksi käsi ojossa lippaan luo, Kosonen iloitsi.

Myös Heidi Sohlberg piteli oman keräysrupeamansa jälkeen painavaa lipasta.

- Olen yllättynyt, että ihmiset antoivat kymppejä ja kaksikymppisiä. Mitä kaikkea sillä rahalla voi tehdä, sillä eurokin on iso raha siellä, missä apua tarvitaan.

Kampin ostoskeskuksen ovien edessä kerännyt elokuvaohjaaja Aku Louhimies ihmetteli, kuinka nopeasti aika kerääjänä humahti.

- Kerääjäksi kannattaa lähteä. Yllätyin siitä, miten helppoa se oli.

Samaa mieltä oli Kärtsy.

- Nyt tuntuu siltä, että tein velvollisuuteni!

Teksti: Katri Kangas

Olitko mukana Nälkäpäivän lipaskerääjänä tai muissa vapaaehtoistehtävissä? Annathan meille palautetta kokemuksestasi: nalkapaiva.fi