Kauhajoki osoitti Punaisen Ristin valmiuden olevan kohdallaan

Suomen Punaisen Ristin koulutetut vapaaehtoiset olivat Kauhajoella täydessä työssä alle tunnissa.

Hätäkeskus sai ensimmäisen Kauhajoen ampumistragediaan liittyvän soiton tiistaina syyskuun 23. päivänä kello 10.54. Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokselta tuli jo muutamaa minuuttia myöhemmin puhelu Suomen Punaisen Ristin Länsi-Suomen piirin toiminnanjohtajalle Pekka Annalalle.

Kello 11.15 Tave Rautiainen, Länsi-Suomen piirin valmiuspäällikkö, istui jo autossaan matkalla kohti Kauhajokea.

- Ihan ensimmäiseksi en ajatellut mitään muuta kuin sitä, kenet me saadaan paikalle. Ajattelin nimenomaan ihmisiä yksilöinä, mietin keillä on oikea koulutus, kokemus ja keiden kantti kestää kovimmissa paikoissa. Siitä alkoi toiminta.

Taven ajomatka Kauhajoelle kului puhelimessa. Alle tunnissa Punaisen Ristin tunnuksiin pukeutuneet koulutetut vapaaehtoiset olivat Kauhajoella täydessä työssä. Ensimmäisinä paikalle ehtivät Kauhajoen oman osaston ihmiset ja etujoukko naapurista, Kurikan osastosta.

- Tiistai-ilta oli hämmennyksen ilta. Ainoa koko aikana. Ihan ensi vaiheen kiireiset työt oli tehty. Meillä oli auttajat paikalla ja piti päättää mitä teemme eli miten parhaiten autamme. Laitoimme partiot kaduille, eivätkä Kauhajoen kadut ole sen jälkeen olleet vailla Punaisen Ristin ihmisiä, Tave kertoo.

Keskiviikon vastaisena yönä Tave ”nukkui” 20 minuuttia nyrkkiinsä nojaten poikien pukuhuoneen lattialla. Tekstiviestejä ja puheluita tuli koko ajan.

- Keskiviikkona kello 21 ehdin ensimmäisen kerran oikeasti ajatella mitä oikeastaan oli tapahtunut. Ensimmäinen puolitoista vuorokautta meni kuin luistinradalla, kitka ei pysäyttänyt liikettä hetkeksikään.

Lähialueilta tuli lisätukea

Torstaiaamuna Suomen Punaisen Ristin voimavarat kadulla alkoivat olla loppu. Ihmisten hädän ensi hetkestä kokeneet vapaaehtoiset olivat kovilla päivystäessään ympärivuorokautisesti. Piirin terveydenhuollon suunnittelija Virve Karlin lähetti tekstiviestin kaikille piirin osastoille kello 9.00. Alle puolessa tunnissa kaksi kännykkää ja yksi lankapuhelin soivat taukoamatta. Soitto jatkui kuuden tunnin ajan. Kaikki osastot halusivat auttaa.

Piirin osastojen lisäksi Kauhajoelle on tullut apua myös muualta Suomesta. Vapaaehtoisia Satakunnan, Varsinais-Suomen, Hämeen ja Oulun piireistä on partioinut Kauhajoella jo torstaista lähtien, ja perjantai-illasta lukien he ovat kantaneet päävastuun jalkatyöstä.

- Ihmisillä on hätä. Osa purkaa sitä heti, osalla se on vielä lukittuna. Puolen tunnin, jopa tunnin keskustelut kadulla eivät ole harvinaisia. Osalla hätä hakee tietään ulos vihan muodossa. Ihmiset Pohjanmaalla ovat kovin surullisia, jotkut kovin vihaisia, Tave Rautiainen kertoo.

Punaisella Ristillä ja sen kanssa rinta rinnan töitä tehneillä kunnallisilla viranomaisilla, terveydenhoitohenkilöstöllä, nuorisotyötä tekevillä, opettajilla, sosiaalitoimella, vanhemmilla, kaikilla on tavaton työsarka edessään. Kokonainen maakunta haavoittui.

Teksti ja kuva: Pekka Reinikainen