Kenian Turkanassa odotetaan apua toiveikkain mielin

IFRC
Pieni lapsi osallistuu vedenkuljetukseen Keniassa.
Kuvaaja: IFRC

Ruokajakelut kyliin ja kouluihin auttavat ihmisiä jaksamaan.

– Asia on hyvin yksinkertainen: ellemme toimi nyt, he kuolevat, summaa Kenian Punaisen Ristin vesi- ja sanitaatio-osaston johtaja Ayaz Manji tilanteen pohjoisella Turkanan kuivuusalueella.

Hän on juuri viettänyt viikon Turkanassa ja kuvailee tilannetta erittäin huonoksi.

– Ilmapiiri alkaa kuitenkin muuttua. Ihmiset näkevät, että ruoka-apua tosiaan tulee, eivätkä lupaukset ole jäänet sanoiksi.  Se auttaa ihmisiä jaksamaan, jatkaa Ayaz Manji.

Kenian Punaisen Ristin avustusoperaation lankoja pitelee käsissään Mahdi Mohammed. Hän kertoo, että avustuskuljetukset Turkanan alueelle rullaavat, mutta haasteita riittää.

– Alueen maasto on vaikeakulkuista ja tieverkosto huonossa kunnossa. Lisäksi huono turvallisuustilanne vaikeuttaa kuljetuksia, listaa Mahdi Mohammed.

Liikkeellä saattaa olla rosvoja ja kaikilla rajaseuduilla ympäri maailman on aina omat riskinsä. Kenian pohjoisosassa sijaitseva Turkana rajoittuu luoteessa Sudaniin ja koillisessa Etiopiaan.

Kouluruokaa jo liki 50 000 lapselle

Punaisen Ristin katastrofiavun keskiössä kuivuusalueella ovat lapset. Kouluruokailua on järjestetty jo 48 000 lapselle, mutta määrä on tarkoitus nostaa ensin 200 000:een ja jopa aina 400 000 lapseen asti puoleksi vuodeksi.

– Noin 35 prosenttia lapsista Turkanan pohjois- ja keskiosissa kärsii aliravitsemuksesta, toteaa Mahdi Muhammed. Yksipuolinen ravinto aiheuttaa ilman kuivuuttakin terveysongelmia varsinkin pikkuväelle.

Muhammed näkee heikossa nykytilanteessa kuitenkin myös hyvän siemenen.

– Toivon, että tämän katastrofin kautta opimme kaiken kaikkiaan kiinnittämään enemmän huomiota erityisesti lasten terveelliseen ja ravintorikkaaseen ruokavalioon, sanoo Kenian Punaisen Ristin varapääsihteeri James Kisia.

Lasten lisäksi erityisinä kohderyhminä ovat odottavat ja imettävät äidit, vanhukset sekä HIV-positiiviset.

Teksti: Leena Reikko