Kenttäsairaala avasi ovensa Muzaffarabadissa

Ensimmäiset potilaat saapuivat perjantaina 21. lokakuuta Suomen ja Norjan Punaisten Ristien kenttäsairaalaan Muzaffarabadissa, Pakistanissa.

Muzaffarabad 21.10.2005

Ensimmäiset potilaat saapuivat perjantaina 21. lokakuuta Punaisen Ristin kansainvälisen komitean kenttäsairaalaan Muzaffarabadissa, Pakistanissa. Sairaalan ja sen henkilökunnan lähettivät Suomen ja Norjan Punaiset Ristit.

Ensimmäisenä sairaalaan tuotiin kaksi nuorta naispotilasta, joilla molemmilla oli pahoja murtumia alaraajoissa.

Heti potilaiden alkutarkastuksen jälkeen, puolen päivän aikaan, kaksi leikkaustiimiä aloitti työnsä. Siihen mennessä sairaalaan oli tuotu jo parikymmentä loukkaantunutta.

Heidän joukossaan oli myös lapsia, jotka tarvitsivat kiireellistä leikkaushoitoa. Ilman leikkausta nämä potilaat menehtyisivät tai vammautuisivat eliniäksi.

Suurin osa kenttäsairaalan alkuvaiheessa tuotavista potilaista on leikkaushoidon tarpeessa. Sairaalan leikkaussalissa pystytään yhtä aikaa tekemään kaksi leikkausta.

Leikkaustiimejä on kolme. Jokaiseen tiimiin kuuluu kirurgi, nukutuslääkäri, leikkaussalihoitaja ja nukutussairaanhoitaja.

Suurin osa kenttäsairaalan henkilökunnasta on suomalaisia ja norjalaisia.

Potilaita myös helikopterikentällä

Ambulanssit ovat alkaneet kuljettaa kenttäsairaalaan lisää potilaita läheiseltä helikopterikentältä, missä satoja loukkaantuneita on maannut odottamassa hoitoon pääsyä.

Kenttäsairaalan lääkäriryhmä on käynyt helikopterikentällä arvioimassa hoidon tarvetta ja kiireellisyyttä.

Kentällä on toiminut myös useiden avustujärjestöjen ensiapupisteitä. Osaa loukkaantuneista on autettu mahdollisuuksien mukaan jo siellä.

Kaksi viikkoa sitten sattunut maanjäristys oli tuhoisin juuri Muzaffarabadin alueella, missä asuu 600 000 ihmistä.

Terveysasemalle etsitään paikkaa

Suomen Punaisen Ristin lähettämä kolmas avustusryhmä selvittää parhaillaan terveysaseman sijoituspaikkaa. Terveysasema pyritään sijoittamaan vaikeakulkuisen, vuoristokylän tuntumaan.

Sijoituspaikkaa selvitettiin helikopterilennoilla torstaina ja perjantaina. Vuoristokylissä on edelleen monia vaikeasti loukkaantuneita asukkaita, joita apu ei ole vielä tavoittanut.

Maanvyörymien takia evakukointihelikopterit eivät ole päässeet laskeutumaan kaikkiin kyliin, vaikka ihmisten on nähty heiluttavan käsiään ja punaisia lippuja.

Teksti ja kuvat: Helena Laatio