Kenttäsairaala ollut toiminnassa kuukauden

Suomalais-norjalainen kenttäsairaala on toiminut nyt kuukauden päivät Pakistanin pahimmalla maanjäristysalueella Muzaffarabadissa.

Muzaffarabad 17.11.2005

Punaisen Ristin Kansainvälisen Komitean (ICRC) hallinnoima suomalais-norjalainen kenttäsairaala on toiminut nyt kuukauden päivät Pakistanin pahimmalla maanjäristysalueella Muzaffarabadissa.

Suurin osa sairaalan tuoduista on ollut leikkaushoitoa vaativia potilaita, joilla on ollut murtumia ja tulehtuneita haavoja raajoissa. Kuukauden aikana sairaalassa on tehty viidettäsataa leikkausta. Keskimäärin leikkauksia on tehty parisenkymmentä päivässä.

Suurimmalle osalle potilaista on jouduttu tekemään useampia leikkauksia. Potilaista noin 80 prosenttia on ollut lapsia ja naisia. Maanjäristyksen sattuessa aamupäivällä varsinkin kotona olleet naiset ja pienimmät lapset kuolivat tai loukkaantuivat vaikeasti talojen sortuessa.

Kenttäsairaalaan on vieläkin tuotu maanjäristyksessä loukkaantuneita potilaita, joista monen murtumat ovat parantuneet, mutta useilla raaja on jäänyt väärään asentoon. Näitä potilaita kenttäsairaalassa ei ole mahdollisuuksia hoitaa, vaan heidät on lähetetty eteenpäin muihin paikallisiin sairaaloihin.

Talvi tekee tuloaan maanjäristysalueelle, missä illat ja yöt ovat muuttuneet hyvin kylmiksi. Sen vuoksi kenttäsairaalaan on jo tuotu hoidettavaksi myös lapsipotilaita, joilla on ollut keuhkokuume.

Valtaosa alueen väestöstä asuu edelleen ahtaasti teltoissa huonoissa hygieniaolosuhteissa. Sairaalaan on tuotu myös palovammoja saaneita lapsia. Palovammojen vaara on suuri, kun ulkosalla asuttaessa joudutaan käyttämään avotulta arkiaskareissa. Lapset ovat saaneet kiehuvaa vettä päälleen tai heidän vaatteensa ovat syttyneet palamaan. Myös vanhukset sairastuvat helposti ankarissa olosuhteissa.

Punaisen Ristin kenttäsairaalan johtava ylilääkäri Jorma Salmela on hyvin tyytyväinen sairaalan tähänastiseen toimintaan. Sairaala saatiin nopeasti pystyyn vaikeissa olosuhteissa, ja suomalais-norjalainen yhteistyö sujuu kerta kerran jälkeen entistä paremmin, kiittelee Salmela.

Salmelan mukaan myös paikalliset viranomaiset ja väestö ovat hämmästelleet sitä, kuinka nopeasti sairaala saatiin käyntiin, ja kuinka hyvin se on toiminut.

Kenttäsairaalan koko kalusto ja laitteet ovat Suomen ja Norjan Punaisen Ristin yhteistyössä lähettämiä. Myös kenttäsairaalan koko henkilökunta on ollut alkuvaiheessa lähes yksinomaan suomalais-norjalainen.

Viimeiset ensimmäisessä vaiheessa tulleet suomalaiset ja norjalaiset ovat nyt palaamassa kotiin, ja kenttäsairaalan henkilökunta on muuttumassa kansainvälisemmäksi. Suomesta saapuu vielä uusi SPR:n lähettämä 7-henkinen ryhmä, joka aloittaa näinä päivinä työskentelyn kenttäsairaalassa.

Teksti ja kuvat: Helena Laatio