Kenttäsairaala vastaa suureen avun tarpeeseen

Kenttäsairaala toimii avauduttuaan kaupungin yleissairaalana ja poliklinikkana ja sinne tulee myös leikkaussali.

Suomen Punaisen Ristin kenttäsairaalan henkilökunnan majoitusteltat on pystytetty ja varastoja pystytetään Pakistanin maanjäristysalueella.

Varsinainen sairaalan pystytys Muzaffarabadin kaupungin krikettikentälle pääsee täyteen vauhtiin näillä näkymin maanantaina, kun Norjan Punaisen Ristin osa sairaalasta saapuu paikalle.

- Kun saavuimme paikalle tänä aamuna, oli kova ukonilma ja näytti pahasti siltä, etä sairaalan pystytyspaikan nurmikenttä menee mutavelliksi, mutta onneksi nyt on poutaa ja nurmikko kestää, kertoo sairaalan yhdyshenkilö Helena Laatio.

Noin 250 000 asukkaan kaupungin perusterveyden-huollon palvelut ovat romahtaneet täysin maanjäristyksessä, ja nyt on tärkeää saada sairaala pian avattua palvelemaan hoidon tarpeessa olevia.

- Järistysalueella on tuhoutunut 26 sairaalaa ja lisäksi suuri osa kuudestasadasta yhden lääkärin klinikasta on tuhoutunut. Lähistön ehjänä säilyneet sairaalat ovat tupaten täynnä, Laatio sanoo.

Maanjäristyksessä syntyneet vammat ovat esimerkiksi murtumia, kuolioita ja kallovammoja. Kenttäsairaala toimii avauduttuaan kaupungin yleissairaalana ja poliklinikkana ja sinne tulee myös leikkaussali.

- Järistys sai pahannäköistä tuhoa aikaan. Muzaffarabadin kaupungin taloista suurin osa on tuhoutunut. Ihmiset ovat täällä kärsineen näköisiä ja kuolonuhreja on järistyksessä tullut runsaasti.

- Paikallishallinto ja koko siviiliyhteiskunta on menettänyt toimintakykynsä. Ihmiset selviytyvät perheidensä ja lähiyhteisöjen tuella, Laatio muistuttaa.

Pääosin maanjäristysalue on jo alunperin ollut hyvin vaikeakulkuista ja teiden ja viestiyhteyksien tuhoutuminen on vielä vaikeuttanut avustustoimia. Moniin kyliin päästään teitä pitkin paikalle vasta useiden viikkojen jälkeen.