Kenttäsairaalan ensimmäinen erä saapui Pakistaniin

Suomen Punaisen Ristin kenttäsairaalaa kuljettanut kone saapui aamuyöstä Peshawariin. Kenttäsairaalatavarat lähetettiin kuorma-autoilla matkaan kohti Muzaffarabadiin.

Suomen Punaisen Ristin kenttäsairaalaa kuljettanut kone saapui aamuyöstä Peshawariin. Kenttäsairaalatavarat lähetettiin kuorma-autoilla matkaan kohti Muzaffarabadin kaupunkia, minne kenttäsairaala pystytetään.  
Muutaman tunnin lepotauon jälkeen myös kymmenen avustustyöntekijän joukko lähti aamupäivällä Suomen aikaa Abbotabadin kautta Muzaffarabadiin.

- Lento meni niin hyvin kuin rahtikoneella voi mennä, meteli oli tietysti kova, terveydenhoitaja Raija Andersén kertoi matkasta. Me levitimme makuupusseja ja makuualustoja tavaroiden päälle ja torkuimme miten osasimme.

Tänä päivänä on edessä ensin vähintään neljän tunnin ajomatka Abbotabadiin ja sieltä vielä kuusi tuntia Muzaffarabadiin.

- Tiet ovat huonokuntoisia ja matkalla voi tulla viivytyksiä. Siinä tapauksessa joudumme jäämään yöksi Abbotabadiin. Siksi en ryhdykään ennustamaan, koska saamme kenttäsairaalan pystyyn ja auki.

- Sen olemme päättäneet, että heti perille päästyämme avaamme poliklinikan.

Kenttäsairaala on pakattu niin järjestelmällisesti alumiini- ja muihin laatrikoihin, että ensiapu- ja poliklinikkatarpeisto on helposti saatavissa käyttöön.

- Olen kuullut, että ihmiset ovat maanjäristysalueella hyvin epätoivoisia. He odottavat meitä kärsimättöminä. Kaikkein vaikeimmin loukkaantuneet on kuljetettu helikoptereilla hoitoa saamaan. Tie on saatu vasta hiljattain auki. Kaikki lievästi loukkaantuneet ovat edelleen paikan päällä ja hoitoa odottamassa. Sen lisäksi hoidamme tietysti kaikkia tavanomaisia vaivoja ja sairauksia.
 
Suomen ja Norjan Punaisten Ristien yhteinen kenttäsairaalan toinen osa lähti torstaina kello 10 Pirkkalan lentokentältä kohti Pakistania. Koneessa on mm. telttoja, vesiyksikkö ja 10 suomalaista avustustyöntekijää. Vesiyksikkö pystyy tuottamaan puhdasta vettä koko sairaalan tarpeisiin.

Sairaala sijoitetaan Muzaffarabadin kaupungin krikettikentälle. Ensimmäisellä rahtikoneella vietiin 22 tonnia sairaalan varusteita ja ensimmäiset 10 suomalaista avustustyöntekijää.

Apua tähän mennessä

Tällä haavaa Muzaffarabadissa on kaksi terveysasemaa ja kaksi muuta tulossa. Pakistanin Punaisen Puolikuun 12 lääkintäryhmää antavat ensiapua, perusterveydenhoitoa ja evakuoivat haavoittuneita Islamabadiin ja Rawalbindiin. Lisäksi Pakistan Punaisen Puolikuun veripankki toimittaa verta terveysasemille.

Punainen Risti on kuljettanut 200 tonnia hätäaputarvikkeita Peshawariin ja Islamabadiin. 50 tonnia ruokaa ostettiin paikallisesti ja toiset 50 tonnia kuljetettiin Punaisen Ristin varastoista Afghanistanista Abbottabadiin. Ruokaa aletaan jakaa tänään kun lastit saapuvat perille.

Intian Jammun ja Kashmirin alueella 50 000 ihmistä on jäänyt kodittamaksi maanjäristyksen tuhottua rakennuksia. Punainen Risti jakaa telttoja, huopia ja keittotarvikkeita.