Kirgisiassa tarvitaan edelleen avustustarvikkeita ja ruokaa

Kesäkuun alkupuolella noin 300 000 ihmistä joutui lähtemään kodeistaan Kirgisian levottomuuksien takia. Heistä lähes kolmasosa pakeni rajan yli Uzbekistaniin, mutta nyt pakolaiset ovat palanneet takaisin rajan yli Kirgisian puolelle.

Kesäkuun alkupuolella noin 300 000 ihmistä joutui lähtemään kodeistaan Kirgisian levottomuuksien takia. Heistä lähes kolmasosa pakeni rajan yli Uzbekistaniin, mutta nyt pakolaiset ovat palanneet takaisin rajan yli Kirgisian puolelle.

Väkivaltaisuudet puhkesivat Kirgisian toiseksi suurimman kaupungin Oshin ympäristössä, jossa satoja kuoli ja tuhansia loukkaantui. Vaikka konflikti näyttää olevan tältä erää ohi, kotiseuduilleen palanneet ihmiset ovat edelleen avun tarpeessa, sillä tuhot ovat merkittäviä. Oshissa on poltettu kokonaisia kortteleita. Alueella on kova pula ruoasta, suojasta ja sairaanhoidosta.

Kirgisian Punainen Puolikuu on jakanut ruokaa yli 200 000 ihmiselle. Lisäksi 1700 perheelle on annettu ruoanvalmistusvälineitä ja hygieniatarvikkeita.

Uzbekistaniin paenneet ovat palanneet Kirgisiaan

- Pakolaiset ehtivät olla Uzbekistanin puolella noin kaksi viikkoa, kunnes he palasivat takaisin Kirgisiaan, kertoo Punaisen Ristin kansainvälisen liiton arviointiryhmässä työskennellyt suomalainen lääkäri Teuvo Määttä.

Uzbekistanin hätätilaministeriö oli järjestänyt yhteistyössä Uzbekistanin Punaisen Puolikuun kanssa Kirgisiasta tulleille pakolaisille kolmeen rajamaakuntaan yhteensä 49 leiriä, joissa kussakin oli majoittuneena muutamasta sadasta muutamaan tuhanteen ihmistä. Pakolaiset olivat pääosin naisia ja lapsia.

- Pakolaisille oli saatu nopeasti organisoitua majoitus, ruokaa ja jopa terveydenhuoltoa, sillä jokaisella leirillä oli keskuskeittiö ja poliklinikka, Määttä kertoo.

- Lyhytaikaiseen majoittumiseen olot soveltuivat, mutta jos pakolaiset olisivat viipyneet Uzbekistanin puolella pidempään, tilanne olisi ollut haastavampi, sillä leireillä oli suihkuja ja vessoja vain yksi noin kahtasataa ihmistä kohti, Määttä jatkaa.

- Nyt pakolaiset ovat palanneet rajan yli Kirgisiaan, joten Suomen Punaisen Ristin Uzbekistaniin lähettämät avustustarvikkeet tullaan kuljettamaan osittain rajan yli Kirgisian puolelle ja osa jää Uzbekistanin Punaisen Puolikuun varastoihin mahdollisia tulevia katastrofeja varten.

Suomesta 400 000 konfliktin uhreille

Suomen ulkoministeriö on myöntänyt Suomen Punaiselle Ristille 400 000 euroa Kirgisian konfliktin uhrien auttamiseksi.

Aiemmin tänä vuonna puhjenneiden mellakoiden yhteydessä kansainvälinen Punainen Risti koulutti noin 130 kirgisialaista kirurgia hoitamaan ampumahaavoja. Heidän osaamisensa toivotaan nyt auttavan eteläisen Kirgisian ylikuormitettua terveydenhuoltohenkilökuntaa.

Lue lisää Suomen Punaisen Ristin työstä Kirgisiassa

Apuasi tarvitaan!

Avustustyömme rahallinen tukeminen  on yksinkertainen ja tehokas tapa auttaa hädänalaisia ihmisiä kaukana ja lähellä.

Tee lahjoitus katastrofirahaston tilille numero 221918-68000
IBAN: FI06 2219 1800 0680 00, SWIFT/BIC: NDEAFIHH

Soita keräyspuhelimeen 0600-122 20 (20 euroa + pvm)

 Lahjoita netissä