30.09.2021

Nepalin koronatilanne pahenee – Punainen Risti vahvistaa apuaan

Kuva: Nepalin Punainen Risti

Suomen Punainen Risti suuntaa 200 000 euroa hätäapuun Nepalissa katastrofirahaston ja ulkoministeriön tuella.

Nepalin kehitys seuraa naapurimaa Intian huolestuttavaa koronatilannetta. Mailla on pitkä yhteinen raja, ja Intiassa esiintyvää virusmuunnosta on todettu myös Nepalissa.

Maan hallitus on ottanut uudelleen käyttöön tiukkoja rajoituksia. Nepalin terveydenhuolto ei pysty vastaamaan pahenevaan tilanteeseen, eikä koronatestaus ole riittävää. Viime päivinä lähes puolet testituloksista ovat olleet positiivisia, kun maaliskuussa positiivisia tuloksia testatuista oli vain kaksi prosenttia. Myös kuolleisuusluvut ovat kasvaneet merkittävästi.

Nepalin tammikuussa alkanut rokotusohjelma on edennyt hyvin hitaasti. Tällä hetkellä hieman yli seitsemän prosenttia maan noin 30 miljoonasta asukkaasta on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.

Nepalin Punaisen Ristin vapaaehtoiset auttavat iäkästä naista.
Punainen Risti auttaa muun muassa potilaiden kuljettamisessa. Kuva: Nepalin Punainen Risti

Punaisen Ristin laajat tehtävät

Myönnetyn tuen perille viemisestä vastaa Nepalin Punainen Risti, jonka työntekijät ja vapaaehtoiset tiedottavat koronasta paikallisilla kielillä, tukevat kontaktien jäljitystä ja terveyspisteiden toimintaa maan rajoilla, kuljettavat koronaan sairastuneita ja tautiin kuolleita ihmisiä sekä antavat psykososiaalista tukea sairastuneille ja omaisille.

Lisäksi Nepalin Punainen Risti tukee keskeisten terveyspalveluiden jatkuvuutta, kuten ambulanssien ja silmäsairaalan toimintaa sekä pyörittää maanlaajuista veripalvelua Nepalin valtion valtuuttamana.

Pitkä yhteistyö kantaa hedelmää

Suomen Punainen Risti suuntaa 100 000 euroa ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroja humanitaariseen apuun ja myöntää katastrofirahastostaan toiset 100 000 euroa avustustyön vahvistamiseksi Nepalissa.

– Tukemme Nepaliin on luonnollinen osa valmiusjärjestön työtä. Pitkäaikainen yhteistyömme maassa rakentaa pohjaa ja osaamista, joka mahdollistaa nopean ja tehokkaan toiminnan katastrofitilanteissa, kuvailee Punaisen Ristin alueellinen ohjelma-asiantuntija Ritva Jäntti.

– Olemme pitkään tehneet kehitysyhteistyötä terveyden parantamiseksi ja vahvistaneet Nepalin Punaisen Ristin vapaaehtoisverkostoa, joka nyt toimii osana hätäapuoperaatiota.

Osa maailmanlaajuista operaatiota

Korona-apu Nepalissa on osa Punaisen Ristin maailmanlaajuista hätäapuoperaatiota, joka auttaa lähes jokaisessa maailman maassa työntekijöiden ja 14 miljoonan vapaaehtoisen voimin. Tällä hetkellä 152 eli 79 prosenttia kaikista Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansallisista yhdistyksistä tukee koronarokotuskampanjoita omissa maissaan.

Niin kauan kuin rokotukset jakautuvat hyvin epätasaisesti eri maiden välillä, kukaan ei ole turvassa.

Maailmanlaajuisesti pandemiatilanne on erittäin huolestuttava, ja niin kauan kuin rokotukset jakautuvat hyvin epätasaisesti eri maiden välillä, kukaan ei ole turvassa.

Koronan pitkäkestoiset vaikutukset osuvat usein rankimmin heihin, jotka ovat jo valmiiksi heikossa asemassa. Suomen Punainen Risti tukee paikallisten auttajien työtä eri puolilla maailmaa katastrofirahaston lahjoittajien ja ulkoministeriön avulla.

Humanitaarinen apu
Humanitaarinen apu