Koti pressun alla

- Käy peremmälle. Menee pikku hetki, kuivaan vain hiukseni, sanoo Maniouly Jeannot, 32-vuotias kosmetologi, joka tammikuisen maanjäristyksen jäljiltä asuu perheensä kanssa Port au Princen Neptune -nimisessä tilapäisleirissä.

- Käy peremmälle. Menee pikku hetki, kuivaan vain hiukseni, sanoo Maniouly Jeannot, 32-vuotias kosmetologi, joka tammikuisen maanjäristyksen jäljiltä asuu perheensä kanssa Port au Princen Neptune -nimisessä tilapäisleirissä.

Tyypillisen haitilaisen vieraanvaraisuuden mukaisesti Maniouly Jeannot toivottaa vieraat iloisesti tervetulleeksi kotiinsa. Koti, jonka hän jakaa 8-vuotiaan poikansa Kideley Philoman ja 60-vuotiaan äitinsä Louise Emenatten kanssa, on kasattu pressuista.

Ennen maanjäristystä Maniouly asui perheineen Petionvillessä, eräässä pääkaupungin paremmista asuinalueista. Vuokrattu talo luhistui.

- En koskaan kuvitellut joutuvani elämään näin, hän huokaa tarkistaessaan uuden kampauksensa yksityiskohtia peilistä.

- Me haitilaiset olemme tarkkoja kodeistamme. Niinpä olen yrittänyt tehdä parhaani saadakseni tästäkin rakennelmasta kodikkaan.

Muuttaessaan leiriin viisi kuukautta sitten perheellä ei ollut mukanaan muuta kuin pari laatikkoa ja muovikassia. Nyt vähäinen pelastettu omaisuus on järjestetty siististi. Perhe istuu bambutuoleilla, joiden päälliset hohtavat valkoisina. Pöydillä on kukka-asetelmia ja pelastettuja perhekuvia.Iso osa haitilaisista joutuu asumaan pressuista kyhätyissä kodeissa.

Radio tuottaa patterien avulla taustamusiikkia ja kunniapaikalla on entisen kodin rauniosta löytynyt televisio. Sen toimintakunnosta ei tosin ole tietoa, koska leirille ei tule sähköä.

Kadulta pressun alle – ja jossain vaiheessa toivottavasti pysyvään kotiin

- Punainen Risti tuli helmikuussa, ja antoi meille pressuja, muovikatetta, telttapaaluja, sankoja ja keittovälinesarjoja.

- Olemme todella kiitollisia avustusjärjestöille. Ilman niitä eläisimme jossakin kaduilla raunioiden keskellä siihen tapaan kuin järistyksen jälkeen elimme.

Helmikuussa saatu muovikate osoittaa jo väsymisen merkkejä. Maniouly on huolissaan, miten pressurakennelmat kestävät kesäkuusta marraskuulle kestävän hurrikaanikauden kovat sateet ja tuulet.

- Viime viikon tuulet ja sateet romahduttivat osan pressuista, ja menetimme joitakin telttapaaluja, Maniouly osoittaa repsottavaa pressua vaatimattoman asunnon nurkassa.

Viime viikolla Maniouly Jeannot kävi naapureidensa kanssa katsomassa pysyvämpiä tilapäisasuntoja, pieniä puu- tai metallikehyksiin rakennettuja peltikattoisia mökkejä. He päättivät kuitenkin sinnitellä yhdessä 1 200 muun kodittoman perheen kanssa leirissään.

- Tämä on kymmenen tuhatta kertaa parempi paikka, Maniouly sanoo. Neptune-leiri sijaitsee kivisellä korkealla kukkulalla, erään päätien vieressä. Korkea sijainti takaa suojan tulvia vastaan. Tukevammat asumukset olivat alavalla maalla.

- Haluaisimme avustusjärjestöjen neuvottelevan maanomistajan kanssa oikeudestamme jäädä tänne. Niille perheille, joiden kodit eivät ole liian pahasti vahingoittuneita, toivoisimme työkaluja, joilla he saisivat korjata kotinsa kuntoon, hän sanoo naapureiden nyökytellessä päätään samanmielisyyden merkiksi.

Sekavat maanomistusolot ja vaikeudet löytää tontteja uusien asuntojen rakentamista varten hidastavat merkittävästi Haitin toipumista tammikuisesta maanjäristyksestä.

Teksti: Claire Doole

Euroopan Komission humanitaarisen avun toimisto (ECHO) tukee Suomen Punaisen Ristin avustustyötä Haitissa.