Kuivuuden vaikutukset näkyvät myös kaupungeissa

IFRC
IFRC
IFRC

Itä-Afrikan humanitaarinen kriisi ei ole tullut yllätyksenä ja ihmisten hädällä on juuret syvällä alueen historiassa, muistuttaa Suomen Punaisen Ristin Itä-Afrikan alue-edustaja Pepe Salmela.

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälisen liiton avustustyö Afrikan sarvessa

Somalia

 • Pohjoisessa Somalian Punainen Puolikuu on koonnut 14 liikkuvaa terveydenhuoltoryhmää, jotka auttavat kuivuuden koettelemilla alueilla. Vuoden 2011 ensimmäisellä neljänneksellä mobiiliklinikoilla on autettu lähes 18 000 potilasta.
 • Punaisen Puolikuun pysyvät klinikat ovat laajentaneet toimintaansa. Klinikoilla raskaana olevat, imettävät äidit sekä pienet lapset saavat ruoka-apua ja ravintolisiä. Pohjoisessa klinikoilla on autettu noin 64 000 avunsaajaa.
 • Vesi- ja sanitaatio-ohjelmista sekä korjatuista porakaivoista on hyötynyt noin 150 000 ihmistä Somalimaassa ja Puntmaassa.
 • Somalimaassa ja Puntmaassa 1900 kuivuuden vuoksi paennutta perhettä on saamassa avustustarvikkeita.
 • Keski- ja Etelä-Somaliassa Somalian Punainen Puolikuu ja Kansainvälinen Komitea ovat jatkaneet avustustyötä konfliktin aikana ja laajentaneet toimintaansa kuivuuden takia.
   

Kenia

 • Ruokaa ja avustustarvikkeita jaetaan eniten apua tarvitseville alueille Turkanan alueelle Pohjois-Keniaan.
 • 25 000 koululaiselle annetaan ruoka-apua yhdeksällä alueella.
 • Kenian Punainen Risti välitti 12 kasvihuonetta ja 50 tonnia kuivuutta kestäviä siemeniä 25 000 maanviljelijälle. Yhdeksästä kunnostetusta porakaivosta on hyötynyt 86 000 ihmistä ja 253 000 karjaeläintä.
 • Vettä on kuljetettu eniten apua tarvitseville alueille 285 000 avunsaajalle ja vedenpuhdistustabletteja on jaettu 60 000 kappaletta.
 • Kenian Punaisen Ristin vapaaehtoiset tekevät tiivistä yhteistyötä Kenian terveysministeriön kanssa, jotta he voivat auttaa tiukilla resursseilla toimivia terveyspisteitä pahiten kärsineillä alueilla.
 • Parantaakseen taloustilannetta paikallistasolla Kenian Punainen Risti on ostanut karjaa noin 3000:lta maanviljelijältä tai paimenelta.
 • Kenian Punainen Risti on ostanut 2 600 lammasta ja vuohta sekä 520 lehmää ruoanjakelua varten, josta on hyötynyt yli 29 000 ihmistä.

 

– Esimerkiksi Keniassa on alueita, jotka ovat kärsineet kuivuudesta kymmenet vuodet. Näillä alueilla elävät ihmiset eivät ole päässeet missään vaiheessa jaloilleen ja niinpä myös tämänhetkistä tilannetta pahentaa valtavasti yleinen köyhyys, Salmela toteaa.

Salmelan mukaan on syytä muistaa, että pakolaisten lisäksi avun tarpeessa ovat erityisesti myös maanviljelijät ja paimentolaiset,  ja kuivuuden aiheuttamat ongelmat ulottuvat myös kaupunkeihin. Ruuan hinta on noussut dramaattisesti ja työtä ei ole, tai sitä tehdään olemattomalla palkalla. Tilanne on lohduton.

– Jo tällä hetkellä Kenian kaupungeissa on huolestuttavan paljon ihmisiä, joilla ei ole käytännössä yhtään mitään, Salmela kertoo.

Kaupungissa asuvat eivät yleensä jätä kotiaan ja hae apua pakolaisleiriltä, vaan yrittävät selvitä olemattomilla tuloilla kaupungin slummeissa, joissa esimerkiksi puhtaan veden saanti on kuivuuden aikana erittäin haasteellista.

Humanitaarisen avun lisäksi kansainvälinen Punainen Risti pyrkii myös vaikuttamaan köyhyyden kierteen katkaisemiseen. Esimerkiksi Keniassa Punainen Risti antaa ruokatukea noin 25 000 koululaiselle. Ruokatuki on erityisen tärkeää kuivuuden ja sen aiheuttaman ruokapulan aikana, jolloin lapset voivat joutua jäämään koulusta pois osallistuakseen perheensä elannon ja veden hankkimiseen. Koulussa saatava ruokatuki kannustaa vanhempia pitämään lapsensa koulussa kriisinkin aikana, ja tämä on vähentänyt huomattavasti koulunkäynnin keskeyttämisiä.

Valmistautumista tehostetaan

Paikallisyhteisön vahvistaminen ja katastrofivalmiuden lisääminen ovat myös tärkeä osa Punaisen Ristin avustustyötä Itä-Afrikassa. Esimerkiksi Kenian Nairobiin on nousemassa katastrofivalmiuskeskus, jonka rakentamista Suomen Punainen Risti tukee. Keskus vahvistaa huomattavasti Kenian Punaisen Ristin kapasiteettia vastata nopeasti ja tehokkaasti avun tarpeeseen.

Erityisesti katastrofien aikaan kansalliset Punaiset Ristit antavat kaikkensa vähentääkseen ihmisten hätää. Salmelan mukaan Kenian Punainen Risti on yksi maan tehokkaimmista ja kattavimmista avustusjärjestöistä; se toimii 64 piirissä noin 70 000 vapaaehtoisen voimin.