Kuivuus pahenee Itä-Afrikan maissa

Andreï Engstrand-Neacsu / IFRC
Somaliassa ja Keniassa kuivuuden on arvioitu ajaneen 8,8 miljoonaa ihmistä riippuvaiseksi humanitaarisesta avusta.
Kuvaaja: Andreï Engstrand-Neacsu / IFRC

Suomen Punainen Risti auttaa kuivuuden koettelemia maita lähettämällä avustustarvikkeita, ylläpitämällä terveysklinikoita sekä kunnostamalla vesipisteitä ja kaivoja.

Esimerkiksi Kenian koillis- ja kaakkoisosissa maalis-huhtikuun sademäärät jäivät 10–50 prosentin tasolle normaalista sademäärästä. Lisäksi sadekaudet ovat usein epäsäännöllisiä ja kestävät lyhyen aikaa. Kun sateet tulevat, ne saattavat olla niin rajuja, ettei auringon polttama maaperä pysty imemään kaikkea sadevettä. Tämän seurauksena Keniassa ja Somaliassa kärsittiin vuonna 2010 laajoista tulvista ja ensin kuivuutta paenneet kyläyhteisöt joutuivat muuttamaan tulvien tieltä.

Suomen Punaisen Ristin Itä-Afrikan alue-edustajan Pepe Salmelan mukaan kuivuudesta kärsivien alueiden ihmisiä on tärkeää auttaa ajoissa varautumaan yhä vaikeutuvaan tilanteeseen.

– Vaikka edellinenkin sadekausi oli riittämätön, nyt on vasta yksi sadekausi jäänyt täysin tulematta. Vasta kolmen kuivan kauden jälkeen puhutaan todellisesta kuivuuskatastrofista. Esimerkiksi Keniassa on kuitenkin alueita, joissa yhteisöt joutuivat kuivuuskierteeseen jo 1980-luvulla, eivätkä ole oikeastaan toipuneet siitä, Salmela muistuttaa.

Pula ruoasta ja puhtaasta vedestä pahenee

Ruokapulan arvioidaan pahenevan seuraavien kuukausien aikana. Jo tähän mennessä kuivuudella on kuitenkin ollut mittavia seurauksia. Somaliassa ja Keniassa kuivuuden on arvioitu ajaneen 8,8 miljoonaa ihmistä riippuvaiseksi humanitaarisesta avusta. Somaliassa yli 52 000 ihmistä on joutunut muuttamaan kuivuuden takia joulukuusta 2010 lähtien.

Lisäksi kuivuus on tappanut karjaa ja pakottanut etenkin paimentolaisia vaeltamaan ruoan, laidunmaan ja veden perässä. Paimentolaisten elanto on riippuvainen karjasta, joten karjan kuolemat ovat vakavia iskuja paimentolaisperheille.

Myös niukoista vesivaroista aiheutuvien kahakoiden pelätään lisääntyvän. Lisäksi puhtaan veden puute aiheuttaa sairauksia, joista vakavin on kolera. Ruokapula lisää aliravitsemusta, jonka myötä vastustuskyky tavallisiakin sairauksia, kuten nuhakuumetta, vastaan heikkenee ja henkeä uhkaavien komplikaatioiden vaara lisääntyy. Itä-Afrikan maissa ruokapulaa vaikeuttaa entisestään köyhyys sekä polttoaineen ja ruoan hintojen huomattava nousu.

– Ruoan hinnat jatkavat nousuaan Keniassa ja Somaliassa. Esimerkiksi 50 kiloa maissia maksoi ennen 10 dollaria, mutta nyt hinta on kaksinkertaistunut 20 dollariin, Punaisen Ristin kansainvälisen liiton ruokaturvakoordinaattori Kiflemariam Amdemariam kertoo.

Maissa tarvitaan hätäapuna ruoka-apua sekä tukea terveyspalveluihin, pienmaatalouteen, vesi- ja sanitaatiopalveluihin. Avun tarkoituksena on auttaa ihmisiä selviämään kriisistä mahdollisimman nopeasti sekä vahvistaa heitä kestämään entistä tiheämmin tulevia ja vakavampia kuivuuskausia. Tärkeää on myös vahvistaa ihmisten omia resursseja, jotta kyläyhteisöt pystyisivät varautumaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa kuivuuteen.

Suomen apua arvostetaan

Suomen Punaisella Ristillä on käynnissä Keniassa ja Etiopiassa kehitysyhteistyöhankkeina integroidut terveysohjelmat. Somalian integroitua terveysohjelmaa Suomen Punainen Risti tukee kansainvälisen Punaisen Ristin kautta.

Lisäksi Suomen Punainen Risti antaa kuivuuden aiheuttamien ongelmien torjumiseen humanitaarista apua Kenian Punaiselle Ristille ja Somalian Punaiselle Puolikuulle Punaisen Ristin kansainvälisen liiton kautta. Liiton vetoomuksen tavoitteena on toimittaa apua 855 000 avunsaajalle Keniassa puolen vuoden ajan ja 150 000 avunsaajalle Somaliassa yhdeksän kuukauden ajan. Suomen Punainen Risti on myöntänyt sekä Keniaan että Somaliaan 500 000 euron avustukset ulkoministeriön humanitaarisen avun kautta.

Kalkun logistiikkakeskuksen kautta Somaliaan toimitetaan avustustarvikkeina 3800 huopaa, 1900 pressua, 1900 vesikanisteria, 1900 keittiötarvikepakkausta ja 11400 saippuaa.

Somalimaassa jatkuu kehitysyhteistyörahoilla kuuden terveysklinikan avustaminen paikoissa, joissa ei ole muita terveyspalveluja saatavilla.

Tuoreimmilla suomalaisilla humanitaarisilla varoilla ollaan varustamassa kymmentä liikkuvaa terveysyksikköä, joiden tarkoituksena on avustaa kaikkein hädänalaisimpia, erityisesti paimentolaisia heidän liikkuessaan veden ja laidunmaiden perässä. Kuivuuden takia muuttamaan joutuneita avustetaan myös kotitalous- ja hygieniatavaroilla, Salmela kertoo.

Lisäksi Somaliassa on käynnissä avustusvaroilla tehtävä vesipisteiden ja porakaivojen kunnostaminen. Vesipisteitä käyttäviä ihmisiä on koulutettu myös niiden huoltoa varten. Pisteissä on turvattu eläinten vedensaanti rakentamalla erillisiä juottokaukaloita karjalle.

– Suomen apua arvostetaan Somaliassa, koska ohjelmat ovat hyvin kohdennettuja juuri niihin tarpeisiin, joita ihmisillä on ruohonjuuritasolla. Heitä on kuultu Somalian Punaisen Puolikuun vapaaehtoisten kautta ohjelmaa suunniteltaessa, Salmela toteaa.

Apuasi tarvitaan!

Punaisen Ristin jäsenet ja lahjoittajat takaavat sen, että voimme auttaa nopeasti siellä, missä apua eniten tarvitaan. Voit tukea humanitaarista työtämme lahjoittamalla Suomen Punaisen Ristin katastrofirahaston tilille 221918-68000

IBAN: FI06 2219 1800 0680 00
SWIFT/BIC: NDEAFIHH

Jos haluat kohdentaa lahjoituksesi kuivuuden uhreille, kirjoita tekstikenttään " Afrikan kuivuus" tai käytä viitettä 451025817089.

Lahjoita puhelimitse: 0600 12220 (20,12 € /puh. + pvm)

Lahjoita netissä tai liity kuukausilahjoittajaksi