Libyaan lähtevät avustustyöntekijät valmiita tulevaan

Vaikka tietoa tulevasta on saatavilla varsin niukasti, lähtevät suomalaiset avustustyöntekijät Pohjois-Afrikkaan rauhallisin mielin.

Suomen Punaisen Ristin kolmihenkinen ryhmä lähtee varhain perjantaiaamuna Tunisiaan, mistä se siirtyy Libyan puolelle heti, kun se vain on mahdollista. Avustustöihin lähtevät turkulainen anestesialääkäri Kalevi Pihlajamäki, loimaalainen leikkaussalinhoitaja Marjatta Koho sekä porilainen vuodeosaston hoitaja Jarmo Villanen.

Tunisiassa ryhmä täydentyy Ruotsin Punaisen Ristin lähettämällä kirurgilla.Suomalais-ruotsalainen kokoonpano on yksi kolmesta ryhmästä, joita Punaisen Ristin kansainvälinen komitea pyysi apuun taistelujen kiihdyttyä Libyassa. Toista ryhmää kootaan Saksan ja Norjan Punaisen Ristin työntekijöistä ja se aloittaa työnsä ensin Kairossa.

Punaisen Ristin ryhmät auttavat Libyan levottomuuksissa loukkaantuneita yhteistyössä paikallisen ja lähialueen Punaisten Puolikuiden kanssa. Tarkoituksena on mennä sinne, missä apua eniten tarvitaan ja rajan ylittämiseen liittyvissä neuvotteluissa on suurena apuna erityisesti Libyan Punainen Puolikuu. Jos raja pysyy kiinni, on yhtenä vaihtoehtona toimipisteen perustaminen Tunisiaan, jonne loukkaantuneet kuljetettaisiin Libyan Punaisen Puolikuun avustuksella, arvelee Suomen Punaisen Ristin kansainvälisten ohjelmien päällikkö Päivi Laurila.

– Olisi kuitenkin tärkeää auttaa ihmisiä siellä, missä he asuvat. Jos kaikki palvelut katoavat maasta, ihmiset pakenevat.

Laurilan mukaan on hyvin mahdollista, että Libyasta jo lähteneiden joukossa on paljon terveydenhuollon ammattilaisia ja heistä on nyt pulaa. Punaisen Ristin lääkekuljetukset ovat jo päässeet rajan yli ja määränpäähänsä. Varsinaista sairaalakalustoa ei Libyaan ole pyydetty. Laurila arveleekin, että hylättyjä sairaaloita kalustoineen löytyy kyllä, mutta käyttötavaroista on pulaa.

Vaikka tietoa tulevasta on saatavilla varsin niukasti, lähtevät suomalaiset avustustyöntekijät Pohjois-Afrikkaan rauhallisin mielin. Normaalisti leikkaussalinhoitajana Loimaalla työskentelevä Marjatta Koho pakkasi kassinsa 20 minuutissa. Kriisi- ja katastrofialueilla jo useaan otteeseen työskennellyt avustustyöntekijä saa voimaa ja rohkeutta työstään.

- Sairaanhoitajana on vain antauduttava työlleen. Olivat olosuhteet mitkä tahansa, niin potilaiden kanssa unohdan kaiken muun. Tärkeintä on luottaa siihen, että osaan työni ja osaan tehdä sitä missä vain oloissa. Tätä taitoa ei voi kukaan viedä minulta pois, muun muassa Sudanissa ja Afganistanissa haavoittuneita auttanut Koho kertoo.

Apuasi tarvitaan!

Avustustyömme rahallinen tukeminen on yksinkertainen ja tehokas tapa auttaa katastrofien uhreja. Lahjoittamalla katastrofirahastoomme olet mukana varmistamassa, että voimme auttaa nopeasti silloin kun apua tarvitaan.

Voit tukea humanitaarista työtämme lahjoittamalla Suomen Punaisen Ristin
katastrofirahaston tilille 221918-68000

IBAN: FI06 2219 1800 0680 00
SWIFT/BIC: NDEAFIHH

Lahjoita netissä

Katso video: Kansainvälisen Punaisen Ristin alipääsihteeri Matthias Schmale kertoo Punaisen Ristin työstä Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan kriisialueilla.