Liikkuva klinikka hoiti 34 potilasta ensimmäisenä päivänään Haitissa

Noora Kero
Kuvaaja: Noora Kero

Suomen Punaisen Ristin liikkuva terveyskeskus aloitti työnsä Port-au-Princessa maanantai-iltapäivänä.

Seitsemänhenkinen terveydenalan ammattilaisten joukko pystytti klinikan, joka mahtuu henkilökuntineen kahteen maastoautoon, Haitin Punaisen Ristin pihaan ja hoiti vajaassa parissa tunnissa yli 30 potilasta.

Äiti ja tytar, Phirina Dieudonné ja Cemeus Emmacula tulivat molemmat hoidettaviksi kipeän ja turvonneen jalan vuoksi.  

- Katsoin TV:tä kun maanjäristys alkoi. Talomme seinä romahti ja palanen putosi jalkani päälle. Kotimme tuhoutui, ja nyt asumme kadulla, kertoo kepin kanssa kulkeva Cemeus Emmacula.

- Hoidimme tänään paljon juuri jalkavammoja, ruhjeita ja märkiviä haavoja, sanoo Eila Rooseli, Suomen Punaisen Ristin liikkuvan klinikan lääkäri.

- Joillakin potilailla oli myös murtumia, jolloin heidät piti lähettää lähimpään sairaalaan jatkohoitoon. Paikalla kävi myös haitilaisia hoidattamassa flunssaa, malariaa sekä muutama raskaana oleva nainen, kertoo Rooseli.

Suomen Punaisen Ristin apuna potilaiden vastaanotossa ja tulkkaamisessa oli kymmenkunta Haitin Punaisen Ristin vapaaehtoista. Suzanne Puzo auttoi Rooselia juuri paikallisen kreolin kielen tulkkaamisessa.

- Olen koulutukseltani sairaanhoitaja, mutta toimin opettajana. Tunnen Punaisen Ristin henkilökuntaa ja tarjouduin auttamaan. Koulu, jossa toimin opettajana romahti, enkä voi mennä töihin. En voinut vain istua toimettomana kotona, kertoo 28 vuotta Haitissa asunut kanadalainen.

Myös Suzanne Puzon talo tuhoutui lähes täysin ja hänen perheensä on yötä jalkapallokentällä lähellä kotia.

- Tilanne Port-au Princessa on epätoivoinen. Haju on sietämätön ja joka puolella on niin pölyistä. Onneksi sentään ei sada, että voimme nukkua ulkona.

- Haluan auttaa klinikalla niin kauan kuin apua tarvitaan.

Suomen Punaisen Ristin liikkuva klinikka jatkaa haitilaisten auttamista neljän viikon ajan.  Terveydenhoitotiimiin kuuluu lääkäri Rooselin lisäksi kaksi suomalaista sairaanhoitajaa, ranskalainen lääkäri ja sairaanhoitaja sekä kaksi ruotsalaista hoitajaa. Tiistaina osa joukosta jatkaa hoitoa Haitin Punaisen Ristin pihalla ja osa alkaa hoitaa potilaita Batimat’n alueella.

Loppuviikosta Suomen ja Saksan Punaiset Ristit lähettävät Haitiin kenttäsairaalan, jossa on mahdollista tehdä myös kirurgisia toimenpiteitä.  

Kuva ja teksti: Noora Kero, Port-au-Prince

 

Apuasi tarvitaan!

Lahjoita katastrofirahaston tilille numero 221918-68000

Tee lahjoitus verkossa

Lahjoita puhelimitse
0600 12220 (19,95 e / puh. + pvm)
0600 12210 (9,85 e / puh. + pvm)

Lisätietoa Haitin tilanteesta:

Suomen Punaisen Ristin sivuilla

Kansainvälisen Punaisen Ristin sivuilla