Miljoonalla eurolla ruoka-apua Nigeriin ja Maliin

Vuosi 2010 on ollut Pohjois-Nigerin ja Pohjois-Malin asukkaille poikkeuksellisen vaikea. Jo ennestään kuivalla Sahelin aavikolla edellisvuoden sateet myöhästyivät, ja sittenkin vettä tuli normaalia vähemmän. Perheiden viljasadot jäivät olemattoman pieniksi ja karjallakaan ei ollut juuri syotävää.

Vuosi 2010 on ollut Pohjois-Nigerin ja Pohjois-Malin asukkaille poikkeuksellisen vaikea. Jo ennestään kuivalla Sahelin aavikolla edellisvuoden sateet myöhästyivät, ja sittenkin vettä tuli normaalia vähemmän. Perheiden viljasadot jäivät olemattoman pieniksi ja karjallakaan ei ollut juuri syotävää.

- Ihmisten elinolot heikkenivät ratkaisevasti. Veden ja ruoan hankkiminen vei ihmisten kestävyyden äärirajoille, kuvailee tilannetta Jürg Eglin, Punaisen Ristin Kansainvälisen komitean (ICRC) johtaja Nigerissä.

Koska viljaa ei ollut tarjolla riittävästi, sen hinta nousi tasolle, jota tavallinen kyläläinen ei pystynyt maksamaan. Nälkäänäkeviä nautoja, lampaita tai vuohia ei kukaan halunnut ostaa, joten myös karjankasvattajilta jäivät tulot saamatta.

Länsi-Afrikkalaisen Nigerin väestöstä puolet, kaikkiaan 7 miljoonaa ihmistä, kärsi ruoanpuutteesta ennen kuin harvat maassa toimivat avustusjärjestöt ehtivät apuun. Malissa ruokakriisi oli pahin maan pohjoisosissa Gaossa ja Timbuktussa, joihin maan hallituksen avustukset eivät ulottuneet etnisten ryhmien välisten taisteluiden vuoksi.

Ruoka-apua ihmisille ja eläimille

Suomen Punainen Risti on kanavoinut tänä vuonna miljoona euroa ulkoministeriöltä saatua tukea Kansainvälisen Punaisen Ristin mittavaan avustusoperaatioon Pohjois-Malissa ja –Nigerissä. Ruoka-apua on saanut kesä- ja joulukuussa yhteensä 300 000 ihmistä. Perheille on jaettu kuukauden annos riisiä, hirssiä, sokeria, oljyä, teetä ja suolaa. Lisäksi he ovat saaneet keittiötavaroita, hyttysverkkoja ja hygieniatarvikkeita.

Karjankasvattajia Punainen Risti on tukenut ostamalla huonokuntoiset eläimet normaaliin markkinahintaan, teurastanut ne ja lahjoittanut niistä saadut lihat perheille, koulujen kanttiineihin ja muille heikko-osaisille.

Sighidane Bilal, pohjois-nigeriläisen Boudarin kylän päällikkö, hörppii teetä ja kertoo:

- On jo toinen kerta tänä vuonna, kun saamme apua Punaiselta Ristiltä. Se on ostanut meiltä kahdesti nälkiintyneitä lampaita ja vuohia, joista saaduilla rahoilla olemme voineet hankkia ruokaa perheellemme sekä vielä elossa sinnitteleville eläimille.

Kansainvälinen Punainen Risti on teurastanut Nigerissä ja Malissa kaikkiaan 36 000 lammasta, vuohta ja nautaa, ja 60 000 vielä kunnossa olevaa eläintä on saanut matokuurin ja ruokittu. Pohjois-Malin kylissä osa lihasta annettiin naisille, jotka suolasivat ja kuivattivat sen perinteisin menetelmin ja varastoivat sen.

Massiivinen eläinten rokotuskampanja

Onneksi kuluvan vuoden sadekausi oli parempi kuin edellinen, joten syys-lokakuussa maanviljelijät pääsivat korjaamaan kohtuullisen sadon. Mutta seuraavan kuivuuden iskiessä he ovat jälleen yhtä haavoittuvaisia, joten tuki pidemmällä aikavälillä on tarpeen.

Vahvistaakseen karjankasvattajia, yhtä maiden suurinta elinkeinonharjoittajien ryhmää, Punainen Risti on aloittanut miljoonan eläimen rokotuskampanjan ruttoa ja muita eläintauteja vastaan Pohjois-Nigerissä ja –Malissa. Maiden epävakaan turvallisuustilanteen vuoksi eläimiä ei ole rokotettu kunnolla vuosiin.

- Pyrimme rokottamaan ainakin 60 prosenttia kaikista naudoista, kameleista, aaseista, vuohista ja lampaista, jotta tautien leviäminen estetään, kertoo Punaisen Ristin Kansainvälisen komitean delegaatti Fransiska Voegtli.

Rokotukset tehdään yhteistyössä maiden viranomaisten kanssa.

- Kampanjalla on suuri merkitys meille, koska eläimiämme ei ole rokotettu pitkään aikaan. Rokotukset ovat meille ilmaisia ja ne suojaavat eläimiämme tauteja ja kuivuuden aiheuttamia haittoja vastaan, kertoo karjankasvattaja Pohjois-Nigeristä Aïrin alueelta.

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea on yksi harvoista humanitaarisista järjestöistä, joka toimii Pohjois-Nigerissä ja –Malissa. Tuki näille maailman köyhimpiin kuuluville maille jatkuu myös vuonna 2011.

Ulkoministeriöltä saatujen varojen kanavoinnin lisäksi Suomen Punainen Risti on tukenut aiemmin tänä vuonna omista varoistaan työtä Nigerissä ja Malissa 25 481 eurolla.


Teksti: Noora Kero, kuvat: ICRC

Lue lisää Nigerin ruokakriisistä

Apuasi tarvitaan!
Avustustyömme rahallinen tukeminen on yksinkertainen ja tehokas tapa auttaa katastrofien uhreja. Lahjoittamalla katastrofirahastoomme olet mukana varmistamassa, että voimme auttaa nopeasti silloin kun apua tarvitaan.
Tee lahjoitus katastrofirahaston tilille numero 221918-68000
IBAN: FI06 2219 1800 0680 00, SWIFT/BIC: NDEAFIHH
Lahjoita netissä