Myrskytuuli 2010 –valmiusharjoitus keräsi Turkuun yli 500 vapaaehtoista

Turussa, Naantalissa ja Paraisilla harjoiteltiin perjantaina 14. toukokuuta, miten Punaisen Ristin vapaaehtoiset auttaisivat, jos Varsinais-Suomeen iskisi kova myrsky.

Turussa, Naantalissa ja Paraisilla harjoiteltiin perjantaina 14. toukokuuta, miten Punaisen Ristin vapaaehtoiset auttaisivat, jos Varsinais-Suomeen iskisi kova myrsky. Kuvitteellisessa katastrofissa perehdyttiin liikenneonnettomuuden uhrien ensiapuun, saastuneen veden puhdistamiseen, merihätään joutuneen aluksen matkustajien evakuointiin, ensihuoltoon ja henkiseen tukeen sekä saaristossa maastoon eksyneiden ihmisten etsintään.

Harjoitus käynnistyi kuvitteellisella tilanteella, että Suomeen oli saapunut vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen voimakas matalapaine, jonka seurauksena merellä oli annettu myrskyvaroitus ja maa-alueella puhalsi vaarallisen voimakas tuuli 30 m/s. Lounais-Suomessa satoi runsaasti ja merivesi nousi jopa metrin.

- Olen saanut harjoitukseen osallistuneilta vapaaehtoisilta ja viranomaisilta todella myönteistä palautetta, kertoo Myrskytuuli 2010 –valmiusharjoituksen operatiivinen johtaja, Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piirin valmiuspäällikkö Tommi Virtanen.

- Vapaaehtoiset olivat motivoituneita ja heidän toimintansa oli esimerkillistä. Lisäksi viranomaiset ovat kiitelleet, että hekin pääsivät harjoittelemaan omia tehtäviään. Tietysti harjoituksessa kävi ilmi myös asioita, joita meidän pitää kehittää, Virtanen jatkaa.

- Meille Punaisen Ristin työntekijöille on ilmiselvää, miten toimimme tavallisessa arjessa, mutta sitä pitää vielä miettiä huolellisemmin, miten jaamme työt, kun on katastrofitilanne, Virtanen jatkaa.

Harjoitus vietiin läpi neljällä eri rastilla

Särkänsalmen sillalla Naantalissa oli sattunut kuvitteellinen bussionnettomuus, jossa 40 matkustajaa oli loukkaantunut eri tavoin. Ensiapuryhmäläiset ja Punaisen Ristin kansainväliset avustustyöntekijät harjoittelivat, miten loukkaantuneita bussimatkustajia voi parhaiten auttaa.

Lue lisää bussirastista

Matkustaja-alus oli joutunut yöllä merihätään. Viking Linen risteilyalus oli poiminut pienemmän laivan matkustajat yön aikana turvaan ja satamassa heitä ottaa vastaan Punaisen Ristin ensihuollon vapaaehtoiset.

Lue lisää evakuointiharjoituksesta

Vånon koululle Länsi-Turunmaalle pystytettiin evakuointikeskus. Saaristossa tarkastettiin, että ihmiset olivat kunnossa myrskyn aiheuttamasta pitkittyneestä sähkökatkoksesta huolimatta ja järjestettiin etsintöjä Mielisholman saaressa.

Lue lisää saarirastista

Vedenpuhdistusrasteilla Punaisen Ristin vapaaehtoiset harjoittelivat sellaisten tilanteiden varalle, joissa puhdasta vettä ei syystä tai toisesta olisi käytettävissä. Tavoitteena oli loihtia Aurajoesta juomakelpoista vettä kolmessa pisteessä Tuomiokirkkopuistossa, Kristiinankadulla ja Forum Marinumilla.

– Se lopputulos saatiin mikä haluttiinkin, vedenpuhdistusharjoitusta johtanut Petri Keskinen sanoo.

– Ainakin siitä päätellen, että Aurajoen vettä vapaaehtoisesti maistaneet kutsuvieraat ovat edelleen hengissä ja hyvissä voimissa. Vähän suolaista siitä tuli, koska näin lähellä merta joki on jo murtovettä, mutta ihan hyvää vettä se silti oli, Keskinen jatkaa.

Harjoituksen kuva-albumiin
 

Sinua tarvitaan!

Tule mukaan toimintaamme

Liity Punaisen Ristin jäseneksi