Punainen Risti auttaa Kaakkois-Aasian katastrofeissa

Myrskyt ja tulvat sekä maanjäristys ja tulivuorenpurkaus koettelevat tällä hetkellä yhteensä viittä Kaakkois-Aasian maata.

Myrskyt ja tulvat sekä maanjäristys ja tulivuorenpurkaus koettelevat tällä hetkellä yhteensä viittä Kaakkois-Aasian maata.

Indonesiassa peräkkäin sattuneiden tsunamin ja tulivuorenpurkauksen seurauksena on kuollut arvioiden mukaan jo yli neljäsataa ihmistä. Kodittomaksi on jäänyt yhteensä 85 000 ihmistä.

Indonesian Punainen Risti on reagoinut tilanteeseen nopeasti ja lähettänyt vapaaehtoisia avustustöihin heti onnettomuuksien satuttua.

Indonesian Punaisen Ristin etsintä- ja pelastustiimit auttavat viranomaisia Länsi-Sumatralla sijaitsevalle Mentawaisaarilla, joilla hyökyaalto koetellut yhteensä jopa 7 000 pikkusaarta. Punaisen Ristin avustustiimit ovat kuljettaneet saarille mm. telttoja, pressuja ja huopia sekä keittiö- ja hygieniapakkauksia. Saaret ovat pitkän merimatkan päässä mantereelta ja apua on viety paikan päälle meriteitse sekä myös helikoptereilla.

- Huolimatta siitä, että tsunamin uhriluvut eivät ole mittavia, paikallisille yhteisöille onnettomuus on erittäin tuhoisa. Käytännössä kaikki maanpäälliset rakenteet ovat tuhoutuneet maan tasalle ja ihmiset ovat koonneet jäljelle jäänyttä omaisuuttaan pressujen ja kattopeltien alle suojaan, kuvaa tilannetta Suomen Punaisen Ristin operaatiokoordinaattori Heikki Väätämöinen.

Väätämöinen työskentelee Punaisen Ristin Kaakkois-Aasian aluetoimistossa Kuala Lumpurissa.

Indonesian Punaisen Ristin vapaaehtoiset ovat auttaneet maan viranomaisia myös ihmisten evakuoinnissa tulivuoren purkauksen tieltä sekä perustaneet kenttäkeittiöitä, pystyttäneet telttamajoitusta ja tarjonneet terveyspalveluita kodittomaksi joutuneiden ihmisten auttamiseksi. Avustustöissä on ollut 400 Indonesian Punaisen Ristin vapaaehtoista.

- Merapi-tulivuoren purkautuminen jatkuu ja riskiä onnettomuuksiin lisäävät tuleville päiville ennustetut sateet. Pahimmassa tapauksessa runsaat sateet muodostavat yhdessä purkauksesta vapautuneen laavan ja tuhkan kanssa niin kutsuttuja "lahar-vyöryjä", joiden tuhovoima on huomattavasti maanvyöryä suurempi, Väätämöinen kertoo.

- Törmätessään laaksoihin, painanteisiin ja rakenteisiin vyöryt muodostavat miltei sementinkovan rakenteen.

Kansainvälinen Punainen Risti tukee Indonesian Punaista Ristiä avustustöissä kahdella miljoonalla eurolla. Summalla pystytään auttamaan arviolta noin 30 000 ihmistä.

Kaakkois-Aasiassa useita samanaikaisia katastrofeja

Thaimassa rajut tulvat ovat vaikuttaneet noin kolmen miljoonan ihmisen elämään. Vietnamissa tulvien alle on jäänyt 150 000 kotia. Myanmarissa voimakas myrsky on tuhonnut rakennuksia ja infrastruktuuria.

Punainen Risti on ollut alusta saakka avustustöissä kaikissa tuhoa kärsineissä maissa. Esim. Thaimaassa Punainen Risti on pystynyt toimittamaan apua, mm. vettä, ruokaa ja ensiaputarvikkeita, jo noin 300 000 ihmiselle. Thaimaan Punainen Risti on toimittanut tulva-alueelle myös kolme vedenpuhdistusyksikköä, joista jokainen pystyy tuottamaan 35 000 litraa puhdasta vettä päivässä.

Filippiineillä riehuva hirmumyrsky Megi on tuhonnut kodin lähes 150 000 ihmiseltä. Suomen Punainen Risti on antanut katastrofirahastostaan 50 000 euroa uhrien auttamiseksi. Lahjoitusvaroilla hankitaan ensisijaisesti työkalu- ja rakennustarvikepakkauksia, joiden avulla myrskyn tuhoamia koteja voidaan korjata. Avun vie perille Filippiinien Punainen Risti.

Lue lisää Suomen Punaisen Ristin avusta Filippiineille

Lisätietoa Aasian katastrofeista kansainvälisen Punaisen Ristin sivulla

Apuasi tarvitaan!

Tee lahjoitus katastrofirahaston tilille numero 221918-68000
IBAN: FI06 2219 1800 0680 00
SWIFT/BIC: NDEAFIHH

Lahjoita netissä


Kuva: Muhammad Nashir / Indonesian Punainen Risti