Punainen Risti oli paikalla trombin iskettyä leirintäalueelle

Suomen Punainen Risti oli mukana antamassa kriisiapua Uuraisten leirintäalueella, jonne voimalla iskenyt trombi jätti jälkeensä loukkaantuneita ja hyvin järkyttyneitä ihmisiä viime keskiviikkona.

Suomen Punainen Risti oli mukana antamassa kriisiapua Uuraisten leirintäalueella, jonne voimalla iskenyt trombi jätti jälkeensä loukkaantuneita ja hyvin järkyttyneitä ihmisiä viime keskiviikkona.

Suomen Punaisen Ristin työntekijä Riitta Kangaskesti oli juuri kaatanut itselleen kahvin Saarijärven huoltoasemalla, kun kahvilanpitäjä alkoi yllättäen päivitellä Uuraisissa riehunutta pyörremyrskyä.

 -Palatessani autolle avasin radion, jossa haastateltiin juuri paikalla olleita ihmisiä. He kuulostivat hyvin järkyttyneiltä, Kangaskesti kertaa tapahtumia.

Ihmisten hätä sai Länsi-Suomen piirin pomovastaavan ryhtymään toimiin välittömästi.

Nuorisotoimen suunnittelijana työskentelevä Kangaskesti informoi Punaisen Ristin toiminnanjohtajaa tapahtumista ja käänsi auton nokan saman tien kohti tapahtumapaikkaa.

Kuolema kävi lähellä

 Uuraisten leirintäalueella odotti lohduton näky. Kapeaa hiekkatietä reunustivat kaatuneet puun raadot, jotka lepäsivät pinossa kuin tulitikut. Leirintäalueella majailleet ihmiset olivat kokeneet paljon järkyttäviä tilanteita ja kokeneet kuoleman kulkeneen askeleiden päästä.

-Monet ihmiset olivat järkyttyneitä läheltä piti –tilanteista. Eräs henkilö kertoi, että hän oli noussut vuoteeltaan sulkemaan ikkunaa ja kolme sekuntia myöhemmin puu oli rojahtanut asuntovaunun katon läpi sängyn päälle. Monet ihmiset olivat myös jääneet loukkuun asuntovaunuihinsa, mikä oli ahdistanut monia, koska ihmiset eivät saaneet heti yhteyttä omaisiinsa, Kangaskesti kertoo.

Paikan päälle saapui nopeasti poliisi, pelastuslaitos sekä kriisikeskus Mobilen työntekijöitä, joiden kanssa Kangaskesti alkoi organisoida ihmisten auttamista.

-Aloimme välittömästi pohtia sitä, missä tiedotustilaisuus saataisiin järjestettyä. Oli hyvin tärkeää saada koottua ihmiset yhteen, sillä juuri yhdessä oleminen luo turvallisuuden- ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, kriisiapua Kauhajoen kouluampumisten yhteydessäkin antanut Kangaskesti sanoo.
Neuvoja kriisin keskellä

Kangaskestin saapuessa paikalle loukkaantuneet oli jo saatu kuljetettua sairaalahoitoon. Loput 40 ihmistä päätettiin viedä läheiselle Kyynämöisten koululle.

Uuraisten tapahtumissa oli poikkeuksellista se, että luonnonmullistuksen koki entuudestaan toisilleen läheiset ihmiset, jotka saivat hädän hetkellä tärkeää tukea myös toisiltaan. Kangaskestin mukaan vertaistuella oli kriisin hetkellä suuri merkitys, sillä juttelemalla toisilleen ihmiset pystyivät vielä kohtaamaan poikkeukselliset tapahtumat.

 -Kriisin kohdatessa ihmisiä on aina hyvä neuvoa siinä, mikä on normaalia ja antaa viesti siitä, että saa reagoida. Monet kokivat Uuraisissa helpottavaksi tiedoksi sen, että vaikkei vielä tärisytä, saattaa shokki iskeä yllättäen illalla omassa petissä, Kangaskesti kuvailee.

 -Punaisen Ristin vahvuus on juuri henkisen tuen antamisessa. Jokaisella Suomen paikkakunnalla ei ole kriisiapua saatavilla, hän sanoo.

Kangaskesti oli paikalla antamassa henkistä tukea puoli kymmeneen saakka illalla. Kun tilanne alkoi rauhoittua, ryhtyi pelastuslaitos organisoimaan ihmisten kuljetusta leirintäalueelle, jotta he pääsivät noutamaan tärkeitä tavaroitaan.