Punainen Risti tukee Kauhajoen tapahtumista järkyttyneitä

Punaisen Ristin vapaaehtoiset auttavat Kauhajoella ampumatapauksesta järkyttyneitä.

Suomen Punaisen Ristin henkisen tuen puhelimen päivystys on päättynyt. Kriisityön ammattilaiset keskustelivat kaikkiaan 360 soittajan kanssa kahden vuorokauden aikana.

- Soittajat ovat kaikenikäisiä. He kyselevät, miten asiaa voisi käsitellä koulussa ja kotona. Monen soittajan mielessä ovat aiemmat omat menetykset sekä Myyrmannin ja Jokelan surmat. Toisaalta meille soittavat esimerkiksi koululaiset, jotka haluavat kuulla aikuisen ääntä, kertoo Punaisen Ristin kotimaan avun suunnittelija Anita Hartikka.

Punainen Ristin vapaaehtoiset ovat päivystäneet Kauhajoella tiistai-iltapäivästä alkaen. Vapaaehtoiset lähtivät paikalle heti, kun tieto tapahtumasta tuli. Henkistä tukea annettiin tiistaina oppilaille, jotka evakuoitiin läheiselle kauppaoppilaitokselle.

Vapaaehtoiset päivystivät tiistai-iltana myös kaupungin nuorisotalolla, seurakunnan järjestämissä tilaisuuksissa ja Punaisen Ristin toimintakeskuksella. Yöllä vapaaehtoiset partiot liikkuivat kaupungilla.

Nuorisotalolla päivystys ympäri vuorokauden

Yhdessä kaupungin nuorisotoimen kanssa Punaisen Ristin vapaaehtoiset päivystävät nuoriso-talolla maanantaiaamuun saakka. Mukana päivystämässä ollut Länsi-Suomen piirin nuorisotoiminnan suunnittelija Riitta Kangaskesti kertoo, että talo on auki yötä päivää.

– Nuorille on tärkeää tieto siitä, että on paikka, jonne voi tulla keskustelemaan, Kangaskesti sanoo.

Nuorisotalolla on käynyt lähinnä yläasteikäisiä nuoria. Tapahtuman jälkeen nuorten keskuudessa on myös liikkunut erilaisia huhuja ja osa nuorista on pelännyt kouluun menoa.

– Aikuisten rooli tässä tilanteessa on nimenomaan kuunnella nuoria, Kangaskesti toteaa.

Kauhajoella on ollut enimmillään lähes 60 Punaisen Ristin vapaaehtoista, muun muassa Kurikasta, Seinäjoelta ja Ilmajoelta. Loppuviikolla päivystys keskittyy nuorisotalolle, vapaaehtoisten partiot liikkuvat myös kaupungilla iltaisin ja öisin.

Keskiviikkona Kauhajoelle lähti myös Punaisen Ristin psykologien valmiusryhmä. Kymmenen psykologin ryhmä pitää torstaina ja perjantaina purkutilaisuuksia sekä ammunnan kohteena olleen luokan oppilaille että koulun muille opiskelijoille ja henkilökunnalle.

Lisää Punaisen Ristin vapaaehtoisia saapuu viikonlopuksi Kauhajoelle. He päivystävät nuorisotalolla ja kaupungilla sekä lauantai-illan konsertissa. Väkeä on tulossa mm. Oulusta, Satakunnasta ja Hämeestä.

Punaisen Ristin kriisipsykologien ryhmä työskentelee ainakin tämän päivän ja huomisen perjantain Kauhajoella.

Kauhajoen tapahtumista järkyttyneet voivat edelleen soittaa esimerkiksi Mielenterveysseuran valtakunnalliseen kriisipuhelimeen 02 03 44 55 66.

Kuvaaja: Mauri Ratilainen
Teksti: Anne Leinonen