30.09.2021

Punaisen Ristin kansainvälinen Florence Nightingale -mitali sairaanhoitaja Jorma Jokelalle

Kuva: Ilpo Nuolivirta

Mitali on tunnustus rohkeudesta sekä sitoutumisesta auttamiseen ja sairaanhoitajakoulutuksen kehittämiseen.

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean Florence Nightingale -mitali on korkein sairaanhoitajille myönnettävä tunnustus, jonka saajat osoittavat poikkeuksellista rohkeutta ja omistautumista aseellisen konfliktin tai luonnonkatastrofien uhrien auttamistyöhön. Tänä vuonna tunnustuksen saa 25 ansioitunutta sairaanhoitajaa 18 maasta.

Sairaanhoitajana vuonna 1979 uransa aloittanut Jorma Jokela on toiminut hoitotyön lisäksi monipuolisesti kouluttajana ja koulutuksen kehittäjänä sekä Suomessa että kansainvälisesti.

– Ammatillinen kohokohtani oli toimia opetushoitajana ja tiiminvetäjänä kahden Punaisen Ristin sairaalan henkilökunnan koulutus- ja peruskorjausprojektissa Afganistanissa vuonna 2004, Jokela kertoo.

Tällä hetkellä Jokela toimii yliopettajana Laurea-ammattikorkeakoulussa ja dosenttina Maanpuolustuskorkeakoulussa sekä osallistuu kansainvälisiin terveysprojekteihin. Afganistanin kokemusten pohjalta hän on tehnyt uraauurtavaa työtä simulaation hyödyntämisessä sairaanhoitajien koulutuksessa.

Lapualla syntyneen Jorma Jokelan yhteys Punaiseen Ristiin alkoi surullisesti. Hänen äitinsä menehtyi Lapuan patruunatehtaan räjähdyksessä vuonna 1976. Orvoksi jäänyt Jokela sai apua Punaisen Ristin katastrofirahastosta.

– Olen halunnut antaa takaisin sitä tukea ja apua sekä toivoa, mitä olen saanut Punaiselta Ristiltä elämässäni. Olen koko työurani ajan saanut tehdä merkityksellistä työtä Punaisessa Ristissä, Puolustusvoimissa ja Laurea-ammattikorkeakoulussa, Jokela toteaa.

Florence Nightingale -mitali

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) on vuodesta 1921 lähtien myöntänyt joka toinen vuosi mitalin kansainvälisessä terveydenhoitotyössä ansioituneille koulutetuille sairaanhoitajille ja Punaisessa Ristissä vapaaehtoisina toimineille henkilöille.

Mitalinsaajat ilmoitettiin kansainvälisenä sairaanhoitajan päivänä toukokuussa. Palkitsemisen yhteydessä korostettiin sairaanhoitajien poikkeuksellista sitoutumista työhönsä koronapandemian aikana.

Ensimmäinen Florence Nightingale -mitalin saanut suomalainen oli vapaaherratar Sophie Mannerheim vuonna 1925. Edellisen kerran suomalainen sai tunnustuksen vuonna 2015, kun palkinto myönnettiin sairaanhoitaja Åke Hydénille.

Punaisen Ristin kansainvälinen apu
Punaisen Ristin kansainvälinen apu
Näin haet avustustyöntekijäksi ulkomaille
Näin haet avustustyöntekijäksi ulkomaille