Puoli vuotta Haitin maanjäristyksestä - millaista avustustyö on Haitissa nyt?

Suomen Punaisen Ristin liikkuva klinikka on toiminut Haitin maanjäristysalueella puoli vuotta -se lähetettiin paikalle heti tammikuussa sattuneen tuhoisan maanjäristyksen jälkeen.

Suomen Punaisen Ristin liikkuva klinikka on toiminut Haitin maanjäristysalueella puoli vuotta -se lähetettiin paikalle heti tammikuussa sattuneen tuhoisan maanjäristyksen jälkeen. Toukokuun alusta lähtien klinikkaa on johtanut Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijä Henna Korte.

- Nyt kun välittömän avun vaihe on ohi, tarjoamme perusterveydenhuollon palveluita, psykososiaalista tukea ja terveydenedistämistä, erityisesti hygieniaopastusta. Työtä tehdään yhteistyössä Haitin, Ruotsin ja Islannin Punaisten Ristien kanssa, Korte kertoo.

Klinikalla työskentelee kolme suomalaista avustustyöntekijää, 26 haitilaista työntekijää ja 30 haitilaista vapaaehtoista.

Kaupunki edelleen raunioina

Maanjäristykset tuhot olivat valtavat ja suurin osa taloista tuhoutui osittain tai kokonaan. Ihmiset asuvat edelleen väliaikaissuojissa, joita Punainen Risti on toimittanut kotinsa menettäneille.

- Ne ihmiset, joiden talo säilyi, pelkäävät uutta järistystä. Näiden talojen katolla tai pihassa näkyy telttoja, Henna Korte kertoo.

- Muuten elämä palautuu pikkuhiljaa normaaliksi: kauppa käy, töitä yritetään hakea, suuri osa myös opiskelijoista on palannut opiskelun pariin. Koulujen tilanne on huonompi. Täällä arvioidaan, että vain joka neljäs lapsi käy koulua. Ennen maanjäristystä lapsista 85 prosenttia oli koululaisia.

Punaisella Ristillä suururakka Haitissa

Haitin avustusoperaatio on Suomen Punaisen Ristin historian suurin yhdessä maassa toteutettu avustusoperaatio. Puolen vuoden aikana Haitissa on työskennellyt yli 100 Suomen Punaisen Ristin lähettämää avustustyöntekijää.

Haitissa on toiminut tammikuusta lähtien suomalais-saksalainen kenttäsairaala, joka on pystytetty maan toiseksi suurimman kaupungin Carrefourin jalkapallostadionille. Kenttäsairaalassa on puolen vuoden toiminnan aikana hoidettu noin 40 000 potilasta, eli keskimäärin 1700 potilasta viikossa. Synnytyksiä hoidetaan keskimäärin 50 viikossa. Sairaalan yhteydessä toimiva liikkuva klinikka on hoitanut tähän mennessä yli 20 000 potilasta.

Suomen Punainen Risti toimitti tammikuussa Haitin pääkaupungin Port au Princen alueelle liikkuvan terveysklinikan. Terveysklinikka pystyy tarjoamaan perusterveydenhuoltoa keskimäärin 150 - 200 potilaalle päivässä. Puolen vuoden aikana klinikka on hoitanut yhteensä yli 23 600 potilasta. Tällä hetkellä klinikan toiminnasta vastaa haitilainen tiimi, jonka työtä tukee suomalainen avustustyöntekijä. Tämän lisäksi Suomen Punaisella Ristillä on alueella kolme ensiapupistettä, joissa työskentelevät Haitin vapaaehtoiset.

Puhdasta vettä kansainvälinen Punainen Risti toimittaa leireihin päivittäin 1,5 miljoonaa litraa.

Maanjäristyksessä arviolta noin 1,5 miljoonaa ihmistä joutui jättämään kotinsa. Kansainvälinen Punainen Risti on puolen vuoden aikana jakanut yhteensä yli 200 000 pressua, 7 800 telttaa ja 24 000 majoitustarvikepakkausta. Maan haastavien luonnonolojen takia ihmiset pyritään siirtämään hätämajoituksesta mahdollisimman pian väliaikaisiin asumuksiin. Punainen Risti on sitoutunut rakentamaan Haitiin 30 000 väliaikaista asumusta seuraavan kahden vuoden aikana.

Suomen Punainen Risti jakaa tarvikkeita väliaikaismajoitusten rakentamiseen kaiken aikaa. Se on sitoutunut toimittamaan elokuun loppuun mennessä 2 300 perheelle väliaikaisen kodin rakentamistarpeet.

Haitissa kaikki toimii teltoissa

Port au Princessä työskentelee tällä hetkellä noin 200 Punaisen Ristin avustustyöntekijää eri puolilta maailmaa. He asuvat omassa telttaleirissään, joka on rakennettu keskeneräisen hotellin tontille. Osa Punaisen Ristin toimistoista on hotellin betoniseinien suojassa, mutta loput on sijoitettu kontteihin ja telttoihin.

- Suomen Punaisen Ristin toimisto ja klinikan apteekki ovat teltoissa. Tällä hetkellä työskentelyolosuhteet on saatu kohtuullisiksi. Ilmastointilaite ja tuulettimet auttavat pitämään lämpötilan päivällä alle 40 asteen, ulkolämpötila nousee keskipäivällä reilusti tuon yli, auringossa lämpöä on jopa 50 astetta, Korte kertoo.

Eri puolilta maailmaa tulleita Punaisen Ristin avustustyöntekijöitä on Port au Princessä tällä hetkellä noin 200. He asuvat telttaleirissä.- Majoitus, ruokailu ja suihkut ovat teltoissa. Kämppäkaverit valikoituvat satunnaisesti ja itse nukun kolmen eri puolilta maailmaa tulleen miehen kanssa. Yksityisyys teltoissa on hoidettu pienten sisätelttojen avulla, joita ei voi tosin kokonaan sulkea ilmanvaihdon takia. Teltan hyttysverkot on pidettävä tiukasti kiinni, koska malaria ja denguekuume ovat maassa yleisiä.

 Turvallisuussyistä avustustyöntekijöiden on pysyttävä leirissään iltakuudesta aamukuuteen. Tekemistä leirillä on vähän.

- Teen iltaisinkin töitä ja kirjoitan viestejä kotiväelle. Aikaero tekee soittamisen hankalaksi, Korte kertoo.   

- Kerran viikossa on elokuvailta, kuntoilumahdollisuuksia ei ole. Viikonloppuisin on järjestetty yhteiskuljetus rannalle, missä voi kävellä enemmän ja toki pääsee mereen uimaan.