Suomen epäonnisin perhe ensiapukoulussa Nelosella

Elixir/Nelonen
Risto Kaskilahti perheineen oppii antamaan ensiapua Elixir-ohjelmassa.
Kuvaaja: Elixir/Nelonen

Punainen Risti, Apteekkariliitto ja Lääkärikeskus toteuttivat Elixir CMS:n kanssa uudenlaisen ensiapukoulun televisioon.

Kaskilahden perheelle sattuu tänä kesänä lukuisia ensiapua vaativia tilanteita. Risto Kaskilahti, Sari Puumalainen ja lapset Saara ja Siiri Kaskilahti kokevat tänä kesänä televisiossa kyykäärmeen pureman, aivotärähdyksen, lämpöuupumuksen, punkin pureman, rannemurtuman, nilkan nyrjähdyksen ja vakavampiakin vammoja. Onneksi apu on aina lähellä, nimittäin oma ja oikea ensiapu.

Juhannuksen jälkeen Nelosella alkavassa Elixir-ohjelmasarjassa esitetään 20 tyypillistä ensiapu- ja hoitotilannetta, joita lomalaisella voi tulla vastaan mökillä ja matkalla. Punaisen Ristin ensiapukouluttaja, Lääkärikeskuksen lääkärit ja Apteekkariliiton apteekkari antavat kuhunkin tilanteeseen ohjeet toimia oikein. Tavoitteena on, että suomalaiset saisivat television ensiapukoulusta kattavan käsityksen siitä, miten toimia oikein missäkin kesällä eteen tulevassa tilanteessa.

- Elixir-ohjelmassa näytettävät ensiaputilanteet antavat vinkkejä siitä, miten erilaisissa onnettomuuksissa kuuluu toimia. Toivon, että se herättää kiinnostusta oppia lisää ja että katsojissa syntyy halu mennä ensiapukursseille, kertoo Punaisen Ristin koulutussuunnittelija Kimmo Laurila.

Lievissä ja vähän vakavammissakin vammoissa ihmiset tulevat usein ensin apteekkiin hakemaan hoitotuotteita vammaansa.

- Ensiavussa tarvittavia lääkkeitä ja muita tuotteita kannattaa varata kodin ja kesämökin lääkekaappeihin etukäteen, jotta niitä on saatavilla silloin, kun tarve yllättää. Tuotteiden lisäksi jäsenapteekeistamme saa myös asiantuntevia neuvoja lievien tapaturmien ja pienten vaivojen itsehoitoon sekä arvion jatkohoidon tarpeesta, kertoo Apteekkariliiton viestintäjohtaja, proviisori Erkki Kostiainen.

- Haluamme, että ihmiset osaavat hoitaa omat ja lähimmäistensä vammat oikein ja oikeilla tuotteilla silloin, kun ne voi hoitaa turvallisesti kotona. Ja että he osaavat hakeutua lääkärin hoitoon silloin, kun se on tarpeen, Kostiainen jatkaa.

- Ohjelmasarjassa esitetyt kohtaukset ovat valitettavasti otteita suomalaisten arjesta: kesäisin sattuu ja tapahtuu. Emme halua kannustaa turhiin lääkärikäynteihin, vaan antaa valmiuksia tilanteen ja ammattiavun tarpeellisuuden arviointiin, jotta mahdollisesti tarvittava jatkohoito saadaan aloitettua mahdollisimman varhain, painottaa Minna Hoffström Lääkärikeskuksesta.

Elixir Nelosella maanantaisin ja tiistaisin klo 19.30 ma 27.6. alkaen.