Suomen Punainen Risti auttaa tulvan uhreja Pohjois-Koreassa

IFRC
IFRC
IFRC

Kansainvälinen Punainen Risti on vedonnut avun saamiseksi tulvien ja myrskyjen runtelemaan Pohjois-Koreaan – Suomen Punainen Risti vastaa hätään 50 000 eurolla.

Rajut myrskyt ja tulvat ovat aiheuttaneet Pohjois-Koreaan akuutin humanitaarisen kriisin, joka koskettaa kymmeniä tuhansia ihmisiä ympäri maata. Kansainvälinen Punainen Risti on käynnistänyt alueella operaation jolla on tarkoitus toimittaa 30 000 ihmiselle  ruokaa, tarvikkeita, rakennusmateriaaleja, puhdasta vettä ja terveydenhuoltoa.

Punainen Risti pyrkii keräämään 3,1 miljoonaa euroa operaation rahoitukseen. Suomen Punainen Risti ohjaa  tulvaoperaatioon katastrofirahastostaan 50 000 euroa.

Suomen Punainen Risti on tukenut Pohjois-Korean sisarjärjestöään kansainvälisen Punaisen Ristin kautta vuoden 2010 alusta. Työtä Pohjois-Koreassa on rahoitettu omien varojen lisäksi  ulkoministeriön ja  EU:n tuella.  Pohjois-Koreassa työskentelee Kansainvälisen Punaisen Ristin terveysdelegaattina suomalainen Anna-Mari Raikkola.

Sääilmiöt iskivät heikkoon kohtaan

Heinäkuun ja elokuun vaihteessa epävakaat sääolosuhteet kylvivät tuhoa ympäri Pohjois-Korean . Yli 9 500 taloa on vaurioitunut tai tuhoutunut, jättäen 25 000 ihmistä kodittomaksi. Humanitaarinen katastrofi pääsi elokuussa entistä mittavampana irti, kun hirmumyrsky Muifa rantautui tuhoisasti Pohjois-Koreaan.

Tulvat ja myrskyt ovat ajaneet jo valmiiksi heikossa asemassa olevia ihmisyhteisöjä kriittiseen tilaan. Tulvat ovat vahingoittaneet vakavasti rakennuksia, infrastruktuuria ja satoja joka puolella Pohjois-Koreaa. Kroonisen nälänhädän ja resurssipulan takia tarve ruuanjakelulle ja asumusmateriaaleille kärsineillä alueilla on ylittänyt reilusti olemassa olevan avustuskapasiteetin,  selittää Igor Dmitryk, kansaivälisen Punaisen Ristin delegaation johtaja Pyongyangissa.

Sääilmiöt ovat koetelleet erityisen rajusti Etelä-Hwanghaen maakuntaa, jota kutsutaan myös Pohjois-Korean leipäkoriksi, koska se sopii maaperänsä puolesta ainutlaatuisen hyvin viljelyyn. Kun tämän alueen ihmisten kodit ja elinkeinot ovat tuhoutuneet, ei ole jäänyt jäljelle mitään mihin tukeutua. Viljelysmaiden tulvimisen aiheuttaman kadon ja ruokavarastojen tuhoutumisen on arvioitu pahentavan ruokaturvatilannetta, joka oli YK:n arvion mukaan jo ennestään heikko.

Pohjois-Korean Punainen Risti on välittänyt pahimpaan hätään avustuspaketteja yli 29 000 ihmiselle, jotka menettivät kotinsa ja omaisuutensa. Toiset 24 000 ihmistä Chongdanin, Yonanin ja Pongchon  läänissä ja eteläisessä Hwanghaen maakunnassa saavat ruokaa ja taloustavaroita välittömiin tarpeisiinsa.

Jälleenrakennuksessa panostetaan laatuun

Pahiten kärsineillä alueilla etelässä työskentelevien Punaisen Ristin avustustyöntekijöiden mukaan alueella noin puolet kodeista on tuhoutunut ja 90 prosenttia  vaurioitunut.  Ränsistyneet, savesta ja huonolaatuisesta sementistä tehdyt talot yksinkertaisesti romahtivat rajujen sateiden ja voimakkaan tuulen vaikutuksesta.

Sadekausi kestää todennäköisesti vielä pitkään ja monet ihmiset elävät telttakyhäelmissä tai asumuksensa raunioissa, joista monet ovat vaarassa romahtaa minä hetkenä hyvänsä. Samaan aikaan saastuneet kaivot, lähteet ja uponneet pumppausasemat aiheuttavat edelleen vakavia terveysongelmia.

Jos ei apua saada nopeasti, lukuisten ihmisten täytyy kuluttaa talvi ilman kunnollista asumusta. Talvilämpötilat ovat usein jopa -20 celciusastetta: meidän täytyy toimia nopeasti ja auttaa heitä rakentamaan uudelleen kotinsa ennen kuin lämpötilat laskevat, sanoo Dmitryuk.

Punainen Risti järjestää kaikkein kriittisimmässä tilanteessa elävälle ihmisille  laadukkaita rakennusmateriaaleja ja  teknistä tukea,  jotta uudelleen rakennettavat talot kestäisivät paremmin oikukkaita sääilmiöitä.

Suomen Punainen Risti mukana pitkäjänteisessä terveysohjelmassa

Ruuan ja avustustarvikkeiden jakamisen lisäksi Pohjois-Korean Punainen Risti keskittyy estämään tautien puhkeamista tarjoamalla hätäensiapua sekä vesi- ja sanitaatiopalveluita.

Hygienia- ja terveysneuvontaa tullaan antamaan ainakin 60 000 ihmiselle. Tässä hyödynnetään olemassa olevaa yhteisöperustaista terveys- ja ensiapuohjelmaa (CBHFA), jota Suomen Punainen Risti on ollut tukemassa vuoden 2010 alusta alkaen. Uutta koulutusmateriaalia painetaan ja kouluttajia, vapaaehtoisia sekä kylälääkäreitä tullaan kouluttamaan lisää. He tekevät terveyspromootiota omissa yhteisöissään ja kylissään. Lisäksi valmiusvarastoon tullaan hankkimaan 3 100 perhekohtaista avustuspakkausta korvaamaan jo jaetut.