Suomen Punaiselta Ristiltä 300 000 euroa konfliktin uhreille Pakistaniin

Pakistaniin on aiemmin lähtenyt myös kaksi Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijää.

Suomen Punainen Risti antaa 300 000 euroa Punaisen Ristin kansainvälisen komitean työhön Pakistanissa. Maassa noin 200 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kiihtyneitä taisteluita Pakistanin armeijan ja aseellisten ryhmien välillä.

Taistelutoimia käydään Pakistanissa Afganistanin vastaisella rajalla, erityisesti Bajaurin alueella. Ihmiset ovat paenneet Dirin, Mardanin ja Malakan provinsseihin sekä Peshawariin.

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean ja Pakistanin Punaisen Puolikuun yhdessä toteuttama avustusoperaatio auttaa kodeistaan paenneita ihmisiä ja sotatoimissa loukkaantuneita. Ihmisille jaetaan ruokaa, puhdasta juomavettä sekä hygienia- ja taloustarvikkeita. Heille järjestetään myös terveydenhuoltoa.

Suomen Punainen Risti on aiemmin lähettänyt Pakistaniin kaksi avustustyöntekijää. Syyskuun puolivälissä lähteneet Jarmo Villanen ja Tarja Tuovinen työskentelevät sairaanhoitajina Komitean tukemilla klinikoilla Peshawarin kaupungissa.

Jarmo Villanen kertoo, että terveystilanne alueella on todella huono. Ihmiset majoittuvat leireillä, joilla on puutetta sekä puhtaasta juomavedestä että ruoasta. Myös hygieniaolot ovat huonot, ja ihmiset sairastuvat helposti.

– Tähän mennessä yli 1 000 potilasta on hoidettu Komitean tukemilla klinikoilla. Yleisimpiä sairauksia ovat hengityselinsairaudet, ripuli ja ihotaudit, Jarmo Villanen sanoo.

Peshawarissa sijaitsevilla klinikoilla hoidetaan ja leikataan myös sotatoimissa loukkaantuneita ja vammautuneita ihmisiä.

Yli 80 prosenttia taisteluja paenneista on naisia ja lapsia. Miehet ovat jääneet konfliktialueelle puolustamaan omaisuuttaan ja kotejaan. Tämän vuoksi Komitea vahvistaa Pakistanissa myös henkilöetsintää auttaen erilleen joutuneita perheenjäseniä ja sukulaisia saamaan jälleen yhteyden toisiinsa.

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea johtaa Punaisen Ristin avustustoimintaa sodissa ja selkkauksissa. Komitea auttaa sotavankeja, haavoittuneita ja taisteluja kärsiviä siviilejä välittämättä siitä, kenen puolella he sotatilanteessa ovat.

– Ainoana täysin puolueettomana ja riippumattomana järjestönä Komitealla on parhaat edellytykset humanitaarisen avun antamiseen alueella, sanoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun neuvontantaja Pauli Immonen. Hän on työskennellyt Komitean palveluksessa muun muassa Pakistanissa.