Suomen Punaisen Ristin kautta 200 000 euroa Libyan levottomuuksien uhrien auttamiseen

Varoilla hankitaan lääkintätarvikkeita Libyan ja lähialueiden sairaaloihin. Myös Libyan naapurimaat tarvitsevat nyt tukea.

Suomen Punainen Risti on saanut 150 000 euroa ulkoministeriöltä käytettäväksi Libyan levottomuuksien uhrien auttamiseen. Lisäksi Suomen Punainen Risti lahjoittaa katastrofirahastostaan 50 000 euroa Libyan avustustyöhön.

Varoilla hankitaan lääkintätarvikkeita, joita tarvitaan Libyan ja lähialueiden sairaaloissa.

– Alueella on tarvetta erityisesti nopeasti kuluvista sairaalatarvikkeista. Ulkoministeriön avustuksen turvin hankimme esimerkiksi leikkausliinoja, sterilointitarvikkeita ja kipsimateriaalia, kertoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustyön apulaisjohtaja Päivi Laurila.

– Varsinaista sairaalakalustoa ei ole pyydetty lähetettäväksi. Niille ei ehkä Libyassa ole yhtä suurta tarvetta. Sairaaloissa voi olla tarvittava perusvälineistö, mutta sairaalatarvikkeista ja henkilökunnasta on ilmoitettu olevan pulaa, Laurila jatkaa.

Tarvikkeet lähetetään Tunisiaan ja Egyptiin Norjasta ja Sveitsistä, josta Suomen Punainen Risti ne hankkii.

– Tällä kertaa sairaalatarvikkeita ei lähetetä Suomen Punaisen Ristin logistiikkakeskuksesta Tampereelta, koska Norjan ja Sveitsin varastoissa sairaalatarvikkeet oli pakattu parhaiten tähän tilanteeseen sopivasti. Näin tarvikkeet saadaan käyttöön kaikkein nopeimmin ja tehokkaimmin, Laurila kertoo.

Aiemmin tänään Suomen Punainen Risti lähetti kolme avustustyöntekijää Tunisiaan, jossa he liittyvät kansainvälisen Punaisen Ristin avustusoperaatioon. Kansainvälinen ryhmä pyrkii rajan yli Libyan puolelle mahdollisimman nopeasti, kun rajanylitys ja toiminta maassa ovat mahdollisia.

”Naapurimaiden tukeminen on nyt tärkeää”

Libyan levottomuuksia on jo nyt paennut tuhansia ihmisiä. Pakolaisvirran ennakoidaan kiihtyvän, kun sekä libyalaiset että kymmenet tuhannet maassa työskentelevät ulkomaalaiset pyrkivät turvaan naapurimaihin, lähinnä Tunisiaan ja Egyptiin, tai Välimeren yli Italiaan ja Maltalle.

– Libyan naapurimaiden tukeminen tässä vaikeassa tilanteessa on nyt erityisen tärkeää, sanoo Suomen Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula.

Libyan naapurimaiden Punaisen Ristit ja Puolikuut valmistautuvat yhdessä maiden viranomaisten ja YK-järjestöjen kanssa takaamaan Libyasta saapuvien ihmisten humanitaariset tarpeet. Punainen Risti järjestää paenneille myös mahdollisuuden ottaa yhteyttä lähiomaisiinsa ja ilmoittaa voinnistaan.

– Olemme erityisen iloisia, että Suomen ulkoministeriö päätti tukea Punaista Ristiä Pohjois-Afrikan hyvin vaikeassa tilanteessa. Euroopan ja Välimeren eteläpuolen maiden on nyt valmistauduttava yhdessä, jotta voimme auttaa kaikkia Libyan tilanteen vuoksi apua tarvitsevia, Kumpula toteaa.

Apuasi tarvitaan!

Avustustyömme rahallinen tukeminen on yksinkertainen ja tehokas tapa auttaa katastrofien uhreja. Lahjoittamalla katastrofirahastoomme olet mukana varmistamassa, että voimme auttaa nopeasti silloin kun apua tarvitaan.

Voit tukea humanitaarista työtämme lahjoittamalla Suomen Punaisen Ristin
katastrofirahaston tilille 221918-68000

IBAN: FI06 2219 1800 0680 00
SWIFT/BIC: NDEAFIHH

Lahjoita netissä