Suomen Punaisen Ristin kautta hätäapua Norsunluurannikolle

Suomen Punainen Risti lähettää Norsunluurannikolle hätäapua 800 000 euron arvosta. Ulkoministeriöltä saadun avustuksen turvin Norsunluurannikolle lähetetään 28 000 ravintolisäpakkausta.

– Tanskasta ensi viikolla lähtevä avustustarvikelähetys sisältää yli 16 000 kiloa ravintolisäpakkauksia. Ne on tarkoitettu vakavasta aliravitsemuksesta kärsivien lasten auttamiseen, kertoo lähetystä valmisteleva Suomen Punaisen Ristin hankintakoordinaattori Kirsi Pohjola.

Loput ulkoministeriön avustuksesta annetaan raha-apuna Punaisen Ristin kansainvälisen komitean hätäaputyöhön alueella. Punainen Risti auttaa Norsunluurannikon sisäisestä konfliktista kärsiviä ihmisiä muun muassa jakamalla kotoaan paenneille hätämajoitustarvikkeita, puhdistamalla kaivoja ja tarjoamalla ensiapua haavoittuneille. Esimerkiksi Lakotan alueella Punainen Risti on puhdistanut 1370 kaivoa.

– Kansainvälinen Punainen Risti jakaa alueella myös lääkintätarvikkeita. Pakolaisille on jaettu esimerkiksi malarianhoitopakkauksia ja alueen sairaaloille on toimitettu lääkkeitä ja lääkintätarvikkeita haavoittuneiden hoitamiseksi, kertoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun suunnittelija Anni Airaksinen.

Yli miljoona paennut taisteluita

YK:n arvion mukaan yli miljoona ihmistä on joutunut pakenemaan Norsunluurannikon konfliktia, joka on seurausta marraskuussa järjestetyistä presidentinvaaleista. Suurin osa heistä on maan sisäisiä pakolaisia, mutta lähes 100 000 ihmistä on jo ylittänyt rajan naapurimaa Liberiaan.

– Punainen Risti auttaa täällä paitsi itse pakolaisia, myös niitä yhteisöjä, joihin pakolaiset majoittuvat, kertoo kansainvälisellä Punaisella Ristillä työskentelevä Noora Kero Liberiasta.

– Liberialaiset kylät ovat sodan köyhdyttämiä. Niissä ei ole puhdasta vettä, sähköä tai vessoja. Ruokakin on loppumassa. Siitä huolimatta liberialaiset ovat ottaneet Norsunluurannikolta pakenevat ihmiset omaan yhteisöönsä ja auttavat vähästäänkin.

Keron mukaan Liberiassa on kyliä, joiden asukasmäärä on kolminkertaistunut Norsunluurannikon levottomuuksien alettua. Se vaikuttaa ratkaisevasti maan ruokatilanteeseen, joka oli heikko jo ennen naapurimaan konfliktia.

– Kylissä syödään nyt jo siemenriisiä, joka olisi tarkoitus kylvää pelloille toukokuussa. Punainen Risti jakaa Liberian puolella 1000 maanviljelijälle riisiä ja työkaluja, jotta Norsunluurannikon konfliktista ei seuraisi nälkäkatastrofia rajan toisella puolella, Kero kuvaa.

Lue lisää Norsunluurannikon tilanteesta Punaisen Ristin kansainvälisen liiton sivuilta

Apuasi tarvitaan!

Avustustyömme rahallinen tukeminen on yksinkertainen ja tehokas tapa auttaa katastrofien uhreja. Lahjoittamalla katastrofirahastoomme olet mukana varmistamassa, että voimme auttaa nopeasti silloin kun apua tarvitaan.

Voit tukea humanitaarista työtämme lahjoittamalla Suomen Punaisen Ristin
katastrofirahaston tilille 221918-68000
IBAN: FI06 2219 1800 0680 00
SWIFT/BIC: NDEAFIHH

Lahjoita netissä

Lahjoita puhelimitse 0600 12220 (20,12 € /puh. + pvm)

Keräyslupa: OKU 975 A/26.10.2009