Suomen Punaisen Ristin tsunamiohjelma lähes valmis

Suomen Punaisen Ristin laaja avustusohjelma tsunamin tuhoista kärsineissä maissa on kuusi vuotta Aasian valtaisan katastrofin jälkeen lähes päätöksessään.

Suomen Punaisen Ristin laaja avustusohjelma tsunamin tuhoista kärsineissä maissa on kuusi vuotta Aasian valtaisan katastrofin jälkeen lähes päätöksessään.

Voimakas vedenalainen maanjäristys Sumatran länsirannikolla sai 26. joulukuuta 2004 vesi-massat liikkeelle. Hyökyaalloissa menehtyi yli 200 000 ihmistä Intian valtameren alueella. Kotinsa menetti Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa ainakin 1,8 miljoonaa ihmistä. Tapaninpäivään hiljentymisen keskeyttänyt katastrofi kosketti syvästi myös suomalaisia, sillä tsunamissa menehtyi 179 suomalaista. Akuutin avun vaiheen jälkeen Suomen Punaisen Ristin pitkäaikainen apu kotimaassa sekä tsunamialueella käynnistyi vuonna 2005 ja on jatkunut Aasiassa tähän asti.

 

Vesijärjestelmä 50 vuoden kuivuuden jälkeen

Suomen Punaisen Ristin merkittävimmässä tsunamiavun kohdemaassa Sri Lankassa jatkettiin tänä vuonna muun muassa sairaaloiden rakentamista. Valmis Pottuvilin sairaala itäisessä maakunnassa luovutettiin paikallisille viranomaisille heinäkuussa. Sairaalavälineistön toimitukset saadaan päätökseen ennen vuodenvaihdetta.

Hulannugen alueen vesihanke itäisessä maakunnassa saatiin päätökseen heinäkuussa. Oh-jelman puitteissa rakennettiin yli 20 kilometriä käsittävä vesijärjestelmä 700 kotitaloudelle sekä muun muassa alueen koululle ja sairaalalle.

- Hulannuge on kärsinyt veden puutteesta yli 50 vuoden ajan. Alueella on ollut viimeisen nel-jännesvuosisadan aikana yli 20 eri projektia riittävän ja juomakelpoisen vesilähteen löytämi-seksi ja saattamiseksi asukkaiden käyttöön. Suomen Punainen Risti oli ensimmäinen, joka tähän kykeni, Sri Lankan avustusohjelmaa syksyyn 2010 asti johtanut John Ekelund kertoo.

Vuonna 2011 jatkuu vielä sairaalan rakentaminen Jaffnan kaupungissa Sri Lankan pohjois-osassa. Sairaalan on määrä valmistua keväällä.

- Jaffnan kaupungissa rakennetaan Chavakachcherin aluesairaalaan kaksi osastorakennusta. Ne sisältävät muun muassa leikkaussalin, ensiapuklinikan, naisten, miesten sekä lasten hoito-osastot ja hammaslääkärin vastaanoton. Projektiin kuuluu myös asuinrakennus sairaalahenkilöstölle, Ekelund kertoo.

Lue lisää Suomen Punaisen Ristin tsunamiavusta vuonna 2010

 

Lahjoitusvarat lähes käytetty

Tsunamiohjelmaan saaduista lahjoitusvaroista oli joulukuussa 2010 kirjattu käytetyksi 30,3 miljoonaa euroa. Varoja oli jäljellä 1,1 miljoonaa euroa. Arvio on, että loput 31,4 miljoonan euron kokonaissummasta käytetään loppuvuoden 2010 ja vuoden 2011 aikana. Ensi vuonna enin osa jäljellä olevista varoista kuluu sairaalarakentamiseen Sri Lankan Jaffnassa.

Suomen Punaisen Ristin Aasia-keräys tsunamin jälkeen tuotti yhteensä 26,7 miljoonaa euroa. Ulkoministeriöltä tukea tsunamiapuun saatiin 4,5 miljoonaa euroa ja sisäasiainministeriöltä 0,2 miljoonaa euroa.

Avustusten käyttö on jakautunut maittain seuraavasti:

Sri Lanka 18,4 miljoonaa euroa Thaimaa 6,6 miljoonaa euroa Intia 0,5 miljoonaa euroa Indonesia 0,4 miljoonaa euroa Bangladesh 0,4 miljoonaa euroa Itä-Afrikka 0,4 miljoonaa euroa Malediivit 60 000 euroa Myanmar 20 000 euroa

Lisäksi kotimaan tsunamiapuun sekä erilaisiin Punaisen Ristin kansainvälisen liiton hankkeisiin, esimerkiksi terveysohjelmiin, on käytetty yhteensä 3,6 miljoonaa euroa. Kotimaan tsunamiapuun kuten vertaistuen ohjelmaan vuosina 2005–2007 käytettiin 1,4 miljoonaa euroa.

Lue tsunamiavusta kotimaassa

Mittavimmat avun ja jälleenrakennuksen kohteet ovat olleet Sri Lankassa: Suomen Punainen Risti on rakennuttanut Etelä- ja Pohjois-Kalmunaissa itäisessä maakunnassa uudet kodit yli 600 perheelle. Kahden kokonaisen kerrostaloalueen rakentamiseen, srilankalaisten perheiden omatoimisesti itselleen rakentamiin 200 taloon sekä näiden yhteisöjen pitkäaikaiseen tukemiseen on käytetty yhteensä 5,6 miljoonaa euroa. Ympäristövaikutuksiin on kiinnitetty erityistä huomiota muun muassa rakentamalla tehokkaat vedenpuhdistusjärjestelmät. Perheitä on tuettu sopeutumisessa kerrostaloelämään ja heille on myönnetty mikrolainoja pienimuotoisen yritystoiminnan käynnistämiseen.

Sairaaloiden rakentamiseen ja kunnostamiseen sekä terveysasemiin Sri Lankan eri osissa on käytetty 4,4 miljoonaa euroa. Veripalvelujärjestelmän luomiseen ja tukemiseen sekä sairaaloiden kunnostamiseen Thaimaassa on käytetty niin ikään 4,4 miljoonaa euroa.

Lue lisää Suomen Punaisen Ristin tsunamiohjelmasta

 

Tilanne tsunamialueella tänä päivänä

Elämää on rakennettu tsunamin jälkeen monessa mielessä uudelleen: esimerkiksi Sri Lankassa 120 000 ihmistä menetti kotinsa. Suomen Punainen Risti rakensi Etelä- ja Pohjois-Kalmunaissa 26 kerrostaloa kotinsa menettäneille perheille. Kerrostaloihin päädyttiin, koska rakennettavaa maata ei ollut riittävästi. Tämä tarkoitti uuden elämäntavan opettelua: kerrostaloja ei alueella ennen ollut.

Asukkaiden sopeutumista tuettiin taloihin muutosta elokuussa 2009 tämän vuoden elokuuhun asti. Paikallisten viranomaisten ja alueella toimivien järjestöjen kanssa on luotu verkostoja, ja nämä jatkavat yhteistyötä asukasneuvostojen kanssa. Tänä päivänä tilanne asukasyhteisöissä on pääosin hyvä ja enemmiltä sosiaalisilta ongelmilta on vältytty.

- Asukkaat viihtyvät uusissa kodeissaan ja huolehtivat asuinalueiden siisteydestä, vesijärjestelmien toiminnasta ja yhteisten vastikkeiden maksamisesta, John Ekelund kertoo.

 

Apuasi tarvitaan!

Avustustyömme rahallinen tukeminen on yksinkertainen ja tehokas tapa auttaa katastrofien uhreja. Lahjoittamalla katastrofirahastoomme olet mukana varmistamassa, että voimme auttaa nopeasti silloin kun apua tarvitaan. Tee lahjoitus katastrofirahaston tilille numero 221918-68000 IBAN: FI06 2219 1800 0680 00, SWIFT/BIC: NDEAFIHH

Lahjoita netissä