Telttaleiri nousee Tunisian ja Libyan rajalle

Ismo Haanaho
Kuvaaja: Ismo Haanaho

Tunisian ja Libyan rajalla valmistaudutaan parhaillaan mahdolliseen kasvavaan pakolaisvirtaan Libyasta. Punaisen Ristin telttaleiriä on tällä hetkellä pystyttämässä neljä Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijää. Viides saapuu raja-alueelle tänään.

– Tällä hetkellä leirissä on tilat 600 ihmisen väliaikaiseen majoittamiseen, perjantaihin mennessä meillä on valmius ottaa vastaan yli tuhat ihmistä, kertoo Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijä Maritta Vuori Tunisiasta.

– Meidän väkemme pystyttää nyttelttoja. Tuossa vieressä norjalainen ja hollantilainen kollega laittavat leirin vesi- ja sanitaatioasioita kuntoon. Vessoja alkaakin olla jo riittävästi ja suuri vesisäiliö on jo pystyssä. Viimeisiä putkituksia vielä vedetään.

Vaikka suuri määrä telttoja on jo pystyssä, avataan leiri Libyasta pakeneville vasta, kun myös alueen vesi- ja sanitaatiohuolto toimivat hyvin. Tämän hetken suunnitelmien mukaan leiri ottaa vastaan ensimmäiset yöpyjänsä perjantaina.

– On ihan turvallisuusasia, ettemme ota tänne ketään ennen kuin leirissä yöpyville on tarjota riittävät wc- ja peseytymismahdollisuudet. Kun suuri määrä ihmisiä yöpyy samassa paikassa, on suuri terveysriski jättää nämä asiat huomioimatta, Vuori selventää.

Tällä hetkellä rajan tuntumassa ei ole näkyvissä suurta väenpaljoutta. Vuori kuitenkin korostaa, ettei hänellä ole tietoja rajantakaisista tapahtumista.

– Olemme näköyhteyden päässä rajasta, mutta meidän tehtävänämme ei ole spekuloida, mitä rajan takana tapahtuu. Meidän työmme täällä on olla valmiina auttamaan ihmisiä, jotka haluavat pois Libyasta, Vuori muistuttaa.

Tunisiasta palanneilla takana koskettavia tehtäviä

Juuri Tunisiasta palanneet Marjatta Koho, Jarmo Villanen ja Kalevi Pihlajamäki lähtivät avustustyöhön Punaisen Ristin kansainvälisen komitean pyynnöstä jo neljä viikkoa sitten. He palasivat Suomeen viime viikolla.

Lääkintäryhmä ei komennuksensa aikana päässyt Libyaan maan erittäin heikosta turvallisuustilanteesta johtuen. Sen sijaan kolmikko työskenteli Tunisian ja Libyan rajalla auttaen Libyasta pakenevia saamaan yhteyden perheisiinsä.

– Totta kai oletuksena oli alusta saakka, että joko me päästään rajan yli tai potilaat pääsevät meidän luoksemme. Tunisian puolella Punaisella Ristillä oli melko hyvät tiedot siitä, missä sairaalassa apua saatettaisiin tarvita, Marjatta Koho kertoo.

– Tilanne muuttui päivittäin. Aina välillä olimme jo ihan varmoja, että nyt pääsemme rajan yli, mutta turvallisuustilanne esti sen aina. Rajan yli ei päässyt ilman viisumia, eikä viisumia myönnetty kellekään, Jarmo Villanen sanoo.

Kun ryhmä joutui jäämään Tunisian puolelle rajaa, saivat he pian tiedon, että Tunisian Punaisen Puolikuun vapaaehtoiset tarvitsevat apua. Vapaaehtoisten tehtävänä oli muun muassa auttaa Libyasta paenneita saamaan yhteys perheenjäseniinsä.

– Se on äärettömän tärkeää työtä ja yksi Punaisen Ristin perustehtävistä, mutta henkisesti hyvin raskasta. Vapaaehtoiset huolehtivat sen lisäksi muun muassa ruoanjakelusta rajalla. He alkoivat olla aivan uupuneita, Villanen ja Koho muistelevat.

– Eikä ihme! Sellaisissa oloissa siellä työskenneltiin. Siinä sitä yritettiin seistä hiekkamyrskyssä pienen puskan alla suojassa ja saada puhelimelle yhteys toiselle puolelle maailmaa, vaikka linjat ovat hirveän huonot, Koho kuvaa.

Vaikka avustustyöntekijät eivät päässeet tekemään sitä työtä, mitä lääkintäryhmän oli tarkoitus Libyassa tehdä, ei tehtävän tärkeys jäänyt heille epäselväksi.

– Tämä uusi tehtävä oli ainakin minulle ihan silmiä avaava kokemus. Samalla se on ihan hirveän raskasta. Kun ihminen seisoo siinä edessä ja odottaa kyynelet silmissä, että saathan sinä yhteyden minun kotiini. Ja se epätoivon määrä, kun puhelinlinjat eivät toimineetkaan tai ketään ei saatu kiinni! Kyllä siinä herkistyy ja samalla sisuuntuu. Että minähän seison täällä vaikka keskiyöhön asti, mutta tämän puhelun vielä yhdistän!, Koho muistelee.

Suomen Punaisen Ristin avustustyötä Libyassa rahoittaa Suomen ulkoministeriö.

Kansainvälinen Punainen Risti vaatii Libyassa taistelevia osapuolia suojelemaan siviilejä

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea muistutti perjantaina, että siviilien suojelu koskee kaikkia osapuolia, sekä Libyan hallituksen joukkoja, mielenosoittajia että ilmaiskuja käyttäviä kansainvälisen liittouman joukkoja. Punainen Risti korostaa, ettei siviilejä saa käyttää ihmiskilpinä.

Katso video aiheesta

Lue lisää Punaisen Ristin kansainvälisen komitean sivuilta

Lue lisää Suomen Punaisen Ristin avustustyöstä Libyan ja Tunisian rajalla

Auta Punaista Ristiä auttamaan

Lahjoittamalla lipaskerääjän lippaaseen annat apusi katastrofirahastoon, josta Punainen Risti auttaa katastrofien ja kriisien uhreja muun muassa Libyassa ja Japanissa.

Lahjoittaa voit myös suoraan katastrofirahaston tilille 221918-68000

IBAN: FI06 2219 1800 0680 00

SWIFT/BIC: NDEAFIHH

Merkitse lisätietokenttään Libya tai Japani, mikäli haluat kohdistaa lahjoituksesi. Lahjoituskohteen voi valita myös lahjoittaessasi netissä.

Lahjoita netissä

Lahjoita puhelimitse: 0600 12220 (20,12 € /puh. + pvm)

Keräyslupa: OKU 975 A/26.10.2009

Kuvat: Ismo Haanaho, Rauli Virtanen ja Ömer Acar