Tomasin tuulet ohittivat Haitin – nyt uhkana sateet ja kolera

Pelätty Tomas-hurrikaani näyttää ohittaneen Haitin ilman katastrofaalisia vaikutuksia. Puoli viideltä Suomen aikaan Tomas oli jo pääosin ohittanut maan lännestä. Hurrikaaniksi voimistunut Tomas vaimeni trooppiseksi myrskyksi juuri ennen Haitia. Maan länsi- ja luoteisosat näyttävät kuitenkin osuneen myrskyn tielle.

Pelätty Tomas-hurrikaani näyttää ohittaneen Haitin ilman katastrofaalisia vaikutuksia. Puoli viideltä Suomen aikaan Tomas oli jo pääosin ohittanut maan lännestä. Hurrikaaniksi voimistunut Tomas vaimeni trooppiseksi myrskyksi juuri ennen Haitia. Maan länsi- ja luoteisosat näyttävät kuitenkin osuneen myrskyn tielle.

– Nyt näyttää todennäköiseltä, että ainakin pääkaupunki Port-au-Prince säästyi katastrofilta. Emme tosin ole vielä kuulleet maan länsiosista, jossa myrsky on mahdollisesti ollut tuhoisampi, Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijä Pentti Haatanen kertoo Haitista.

Port-au-Princessa on Haatasen mukaan satanut viimeiset 18 tuntia. Vaikka Tomasin pelättiin repivän edetessään ihmisten asumukset ja suojat mennessään, ei pelättyjä tuulia ole tullut. Maanjäristyksestä toipuvassa Haitissa arviolta 1,4 miljoonaa ihmistä elää edelleen telttaleireissä.

Sade saattaa kuitenkin merkitä haitilaisille miltei yhtä suurta katastrofia.

– Kaikkein suurin pelkomme on tällä hetkellä kolera, joka leviää likaisen juomaveden kautta. Säätiedotus lupaa sadetta vielä seuraavaksi 12-24 tunniksi. Valtaviin sademääriin sekoittuvat likavedet saattavat saada Haitissa riehuvan koleraepidemian leviämään räjähdysmäisesti telttaleireissä, Haatanen pelkää.

Tähän mennessä maan koleratartuntoja määrän on ilmoitettu olevan noin 7000. Tautiin on kuollut viranomaisten tietojen mukaan lähes 500 ihmistä. Punainen Risti pelkää tartuntojen todellisen määrän olevan ilmoitettua suurempi.

Kolera huolestuttaa myös pääkaupungissa

Haitin ensimmäiset koleratapaukset tulivat ilmi 21.10. Siitä saakka Punaisen Ristin voimat on keskitetty koleran ehkäisyyn ja potilaiden hoitoon kolera-alueella.

Punainen Risti on perustamassa koleratartunnan saaneita varten pääkaupunki Port-au-Princeen erillisen hoitokeskuksen, joita on tulossa myöhemmin neljä lisää. Keskuksissa potilaita voidaan hoitaa yön yli eristyksissä muista, mikä on tärkeää epidemian hillitsemisen kannalta.

– Tällä hetkellä koleraa ei vielä ole Port-au-Princessa, mutta kuulemme sen koputtelevan ovella. Saksan Punaisen Ristin ylläpitämän koleranhoitokeskuksen alueella, 30 kilometriä pääkaupungista pohjoiseen, on klinikoilla ollut jo satoja potilaita, Haatanen kuvaa.

– Kun myrsky ohi, ensimmäinen tehtävämme on tarkastaa koleratilanne. Siitä olen huolissani. Jos se karkaa käsistämme, olemme jälleen suuren katastrofin äärellä./p>

Myrskystä huolimatta Suomen Punaisen Ristin liikkuvat klinikat ovat voineet jatkaa työtään Haitissa miltei normaalisti. Tänään perjantaina klinikoiden henkilökunta suojautui hurrikaanilta. Haatasen mukaan klinikat saadaan kuitenkin takaisin työhönsä mahdollisesti jo huomenna.

Punainen Risti auttaa varautumaan katastrofeihin

Punainen Risti on valmistautunut Haitissa trooppisiin myrskyihin tammikuun maanjäristyksestä lähtien. Telttaleireissä on kehitetty katastrofivalmiutta ja Haitin Punaisen Ristin vapaaehtoiset ovat opettaneet ihmiselle muun muassa ensiapua sekä mutavyöryjä ja tulvia hillitseviä toimenpiteitä. Karibian hurrikaanikauden lähestyessä Punainen Risti osallistui kampanjaan, jossa tekstiviestillä kehotettiin haitilaisia varautumaan myrskyihin ja sateisiin.

Hätätilannetta varten Punaisen Ristin varastoissa ympäri Haitia on avustustarvikkeita 17 tuhannelle perheelle. Tomas-myrskyn lähestyessä Punainen Risti on tilannut lisää tarvikkeita Panamassa sijaitsevasta, alueellisesta logistiikkakeskuksesta ja valmiustilan nostamiseksi tarvikkeita on lähetetty eteenpäin pääkaupunki Port-au-Princesta muualle maahan. Jacmelin, Léogânen and Port-au-Princen kaupungeissa on päivystystilassa kahdeksan hätäensiapuryhmää.

Lisätietoa hurrikaaniin varautumisesta kansainvälisen Punaisen Ristin nettisivuilla

Lue lisää Punaisen Ristin työstä Haitissa

Apuasi tarvitaan!

Avustustyömme rahallinen tukeminen on yksinkertainen ja tehokas tapa auttaa katastrofien uhreja. Lahjoittamalla katastrofirahastoomme olet mukana varmistamassa, että voimme auttaa nopeasti silloin kun apua tarvitaan.

Tee lahjoitus katastrofirahaston tilille numero 221918-68000
IBAN: FI06 2219 1800 0680 00
SWIFT/BIC: NDEAFIHH

Lahjoita netissä


Kuva: Jakob Dall ja IFRC/ Sophie Chavanel