Trinidad ja Tobagon pääkaupunki joutui tulvan kouriin

Trinidad ja Tobagon pääkaupunkiin Port of Spainiin yllättäen iskenyt rankkasade ja sen aiheuttama tulva jätti alleen myös Trinidad ja Tobagon Punaisen Ristin keskustoimiston.

Trinidad ja Tobagon pääkaupunkiin Port of Spainiin yllättäen iskenyt rankkasade ja sen aiheuttama tulva jätti alleen myös Trinidad ja Tobagon Punaisen Ristin keskustoimiston.

Hurrikaanikautta elävän alueen säätutkien mukaan sadetta ei ollut luvassa, mutta maanantaina 18. lokakuuta alkoikin yllättäen sataa. Valtiollista katastrofityötä koordinoivan Punaisen Ristin yhteistyökumppanin ODPM:n (Office of Disaster Preparedness Management) radiotaajuudelta alkoi jo muutaman minuutin kuluttua kuulua tietoa sateen aiheuttamasta tulvimisesta ja maanvyöryistä Port of Spainissa ja sen ympärillä.

Sama huomattiin Trinidad ja Tobagon Punaisen Ristin keskustoimistossa: työntekijät totesivat, että viemäröintijärjestelmä keskustoimiston ympärillä oli pettänyt. Vesi nousi nopeasti.

Tulviva joki muutti kaupungin lammeksi

Koko keskustoimiston henkilökunta ja vapaaehtoiset työntekijät evakuoitiin välittömästi. Kaikki kerääntyivät korkeammalle maalle, sillä alueelta ei ollut turvallista poistua. Ainoa poistumistie Fitzblackman Drive muistutti veden valtaamana jokea. Sitten ODPM ilmoitti, että paikallinen joki, East Dry River, tulvi yli äyräidensä. Tulviva vesi muutti Port of Spainin hetkessä sameavetiseksi lammeksi.

Työntekijät odottivat kokoontumispaikalla useita tunteja ennen kuin tulvaveden pinta laski. Sen jälkeen he alkoivat puhdistaa keskustoimiston tiloja. Toimiston vahingot eivät lopulta olleet kovin suuret, Trinidad ja Tobagossa keskustoimiston yhteydessä työskentelevä Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijä Johan Lunabba kertoo.

- Yksi kopiokone hajosi ja lastulevyistä valmistetut huonekalut menivät pilalle. Keskustoimiston takana on kuitenkin tulvapato, jonka murtuminen oli lähellä. Jos tulvapato olisi murtunut, olisi vesi noussut noin kaksi metriä. Tämä olisi aiheuttanut merkittäviä vaaratilanteita ja suuria taloudellisia menetyksiä, hän kertoo.

Port of Spainissa tulvavesi aiheutti arvioiden mukaan satojen tuhansien dollareiden vahingot. Tulvavesi tuhosi useita liikkeitä ja myös autoja jäi veden alle. Tulvan takia kaupungin liikenne ruuhkautui erittäin pahasti ja sekasorron myötä alkoi esiintyä ryöstelyä ja yleistä levotto-muutta.

- Myös armeija osallistui tilanteen rauhoittamiseen, Lunabba kertoo.

Vapaaehtoiset pelastusryhmät pelastivat ja evakuoivat ihmisiä

Äkillinen tulva osoitti Suomen Punaisen Ristin tekemän työn tarpeellisuuden: Euroopan unionin humanitaarisen avun yksikön ja Suomen ulkoministeriön tukemassa DIPECHO VII -projektissa koulutetut vapaaehtoiset pelastusryhmät (CDRT, Community Disaster Response Team) uurastivat tulvan keskellä ihmisiä pelastaen ja evakuoiden.

Pelastusryhmät auttoivat muun muassa evakuoinneissa ja tulvan jälkeisessä siivous- ja raivaustyössä.

- Myös hankkeen avulla hankituista välineistä, kuten sadevaatteista, lapioista, megafoneista ja turvaliiveistä oli paljon hyötyä, projektia koordinoiva Lunabba kertoo.

DIPECHO-projekti alkoi syksyllä 2009 ja jatkuu ensi vuoden helmikuuhun. Ennen hankkeen päättymistä Trinidad ja Tobagossa koulutetaan vielä niin sanottuja NIT (National Intervention Team) -ryhmiä. Ryhmien tehtävänä on tukea Punaista Ristiä laajamittaisissa katastrofeissa. Lisäksi kyläyhteisöissä toteutetaan erilaisia mikroprojekteja, joiden avulla kohotetaan kyläyhteisöjen valmiutta. Projekteissa muun muassa koulutetaan ja varustetaan väestönsuojien johtajia, kertoo Lunabba.

Lue lisää Suomen Punaisen Ristin toiminnasta Trinidad ja Tobagossa


Kuvat: Joseph Charles