Tsunamiapu vuonna 2010: Vesijärjestelmä 50 vuoden kuivuuden jälkeen

Suomen Punaisen Ristin merkittävimmät avustuskohteet Aasian tsunamialueella ovat olleet Sri Lanka, Thaimaa ja Indonesia.

Suomen Punaisen Ristin merkittävimmässä tsunamiavun kohdemaassa Sri Lankassa jatkettiin vielä tänä vuonna Pottuvilin sairaalan rakentamista itäisessä maakunnassa. Kesäkuussa 2009 käynnistynyt kakkosvaihe saatiin valmiiksi heinäkuussa 2010, jolloin sairaala luovutettiin paikallisille viranomaisille. Sairaalavälineistön toimitukset saadaan päätökseen ennen vuodenvaihdetta.

Hulannugen alueen vesihanke itäisessä maakunnassa saatiin päätökseen heinäkuussa. Oh-jelman puitteissa rakennettiin yli 20 kilometriä käsittävä vesijärjestelmä 700 kotitaloudelle sekä muun muassa alueen koululle ja sairaalalle.

- Hulannuge on kärsinyt veden puutteesta yli 50 vuoden ajan. Alueella on ollut viimeisen nel-jännesvuosisadan aikana yli 20 eri projektia riittävän ja juomakelpoisen vesilähteen löytämi-seksi ja saattamiseksi asukkaiden käyttöön. Suomen Punainen Risti oli ensimmäinen, joka tähän kykeni, Sri Lankan avustusohjelmaa syksyyn 2010 asti johtanut John Ekelund kertoo.

Vuonna 2011 jatkuu vielä sairaalan rakentaminen Jaffnan kaupungissa Sri Lankan pohjois-osassa. Sairaalan on määrä valmistua keväällä.

- Jaffnan kaupungissa rakennetaan Chavakachcherin aluesairaalaan kaksi osastorakennusta. Ne sisältävät muun muassa leikkaussalin, ensiapuklinikan, naisten, miesten sekä lasten hoito-osastot ja hammaslääkärin vastaanoton. Projektiin kuuluu myös asuinrakennus sairaalahenkilöstölle, Ekelund kertoo. Irlannin Punainen Risti osallistuu hankkeen rahoitukseen noin 15 prosentin osuudella.

Thaimaan veripalvelu pyörii omillaan

Tsunamiapu Thaimaassa ja Indonesiassa päättyy vuoden 2010 lopussa. Indonesiassa tsunamiohjelma on saatu jo päätökseen. Kesällä 2009 alkanut koulun rakennuttaminen Acehin lääniin Sigliin valmistui ja se luovutettiin käyttöön heinäkuussa 2010. Suomen ja Sveitsin Punaisten Ristien tukemassa projektissa koulun yhteyteen rakennettiin myös kaksi asuntolaa.

Vuonna 2010 Thaimaassa jatkettiin vielä meripelastusohjelmien ja veripalveluyksikön tuke-mista. Työhön budjetoitiin 200 000 euroa. Nämä hankkeet ovat nyt päättyneet.

Thaimaan Phuketiin rakennettua alueverikeskusta tuetaan mahdollisesti vielä vuonna 2011 pienellä hankinnalla, mutta muilta osin ohjelma päättyy.

Thaimaahan rakennettu veripalvelujärjestelmä on ollut Suomen Punaisen Ristin tsunamioh-jelman merkittävimpiä hankkeita. Veripalvelu perustuu suomalaisen järjestelmän tapaan vapaaehtoisten luovutuksiin ja edesauttaa ihmishenkien pelastamista niin suuremmissa kuin pienemmissäkin onnettomuuksissa. Phuketin alueverikeskus aloitti toimintansa elokuussa 2009. Kuudessa maakunnassa toimii veripalveluyksikkö.