Tuhannet ihmiset paenneet taisteluja Sri Lankassa

Taisteluiden vuoksi tuhannet ovat joutuneet jättämään kotinsa. Maassa on edelleen käynnissä myös tsunamin jälkeinen rakennusprojekti.

Sri Lankassa taistelut hallituksen joukkojen ja tamiliseparatistien LTTE-järjestön välillä ovat kiihtyneet. Vannin alueella tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa paetessaan taisteluita. Heidän joukossaan on myös monia, jotka ovat paenneet taisteluja useita kertoja viime kuukausien aikana.

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea auttaa kodeistaan paenneita alueella. Suurin huoli paikallisten viranomaisten mukaan on se, ettei tilapäismajoitusta ole saatavilla tarpeeksi. Ihmiset ovat hakeneet suojaa alueen kouluista ja sukulaistensa luota.

Yhteistyössä Sri Lankan Punaisen Ristin kanssa komitea on toimittanut alueelle pressuja ja rakennusmateriaaleja väliaikaisten suojien rakentamiseen. Lisäksi ihmisille on jaettu hygieniapakkauksia, moskiittoverkkoja ja petivaatteita.

Komitea auttaa myös kodeistaan paenneita ihmisiä ansaitsemaan jälleen elantonsa. Kotinsa jättäneet maanviljelijät ovat menettäneet omaisuutensa ja samalla myös viljelyssä tarvittavat työkalut. Komitea auttaa heitä jatkamaan viljelyä jakamalla heille siemeniä ja lannoitteita.

Tsunamin jälkeinen rakennusprojekti käynnissä

Punainen Risti on mukana myös Sri Lankan jälleenrakennuksessa. Maa kärsi vuoden 2004 hyökyaallosta pahoin. Yli 36 000 ihmistä menehtyi ja puoli miljoonaa ihmistä menetti kotinsa. Katastrofin jälkeisten vuosien aikana Punaisella Ristillä on ollut käynnissä mittava rakennusprojekti, jonka tarkoituksena on rakentaa 30 000 kotia sekä yli 70 sairaalaa.

Myös Suomen Punainen Risti on mukana rakennusprojektissa. Maan itärannikolle Amparan alueelle rakennetaan Suomen Punaisen Ristin varoilla kaksi kerrostaloaluetta. Lisäksi tuetaan 200 tsunamissa tuhoutuneen talon omatoimista jälleenrakentamista.

Maan levottomuudet heijastuvat myös rakennusprojektiin. Vaikka varsinaista sotaa käydään pohjoisessa, etnisten ryhmien väliset jännitteet näkyvät myös Amparan alueella.

Suomen Punaisen Ristin maavastaava John Ekelund kertoo, että alueella on erittäin vaikea saada työntekijöitä ja työnjohtoa rakennustyömaille. Useita paikallisia työntekijöitä on siepattu rakennusprojektin aikana.

– Rakennusalueiden läheisyydessä on myös surmattu monta avustettavaamme, muita siviileitä sekä sotilaita, Ekelund sanoo.

Myös materiaalien kuljettaminen on vaikeaa, sillä tarkastusten takia kuorma-autot joudutaan purkamaan ja lastaamaan uudestaan useita kertoa matkalla pääkaupungista Colombosta rakennustyömaalle.

Kahdelle kerrostaloalueelle yhteensä 420 asuntoa

Suomen Punainen Risti rakentamille kerrostaloalueille valmistuu yhteensä 420 asuntoa. Toisella alueella tulee olemaan 20 kerrostaloa, joissa on 240 asuntoa. Toisessa on kuusi taloa, joissa on 180 asuntoa.

Molemmille alueille valmistuu myös oma jätevedenpuhdistamo. Isommalle kerrostaloalueelle ihmiset pääsevät muuttamaan joulukuussa, pienempi alue valmistuu vuodenvaihteessa.

Suomen Punainen Risti tukee myös taloihin muuttavia ihmisiä. Asukkaista on koottu komitea, joka on osallistunut talojen suunnitteluun. Asukkaiden toiveiden perusteella taloihin on rakennettu jälkikäteen muun muassa ulkokautta asennettavat tulisijat. Alkuperäinen suunnitelma varustaa jokainen koti kaasuliedellä on muualla osoittautunut ongelmalliseksi, koska asukkailla ei ole ollut varaa ostaa lisää kaasua. Ruokaa onkin valmistettu avotulella keittiöiden lattioilla, mikä on aiheuttanut pieniä tulipaloja.

Asukkaiden toiveisiin perustuen molemmille kerrostaloalueille tulee myös pieni päiväkoti, asukkaiden kokoontumis- ja juhlahuoneisto sekä ruumishuone, jossa vainaja paikallisen tavan mukaan on esillä viimeistä tervehdystä varten.

Asukaskomitea ottaa myös vastuun kerrostalojen ylläpidosta ja kunnostuksesta niiden luovutuksen jälkeen. Asukkaille järjestetään myös perheen toimeentulon monipuolistamiseen tähtääviä projekteja, terveyskoulutusta sekä lasten koulunkäyntiä tukevia kerhoja.