Työ Naantalissa jatkuu

Punaisen Ristin psykologien valmiusryhmä työskentelee Naantalissa tiistaihin asti. Vapaaehtoiset päivystivät kahtena viikonloppuna.

Nuorten ja vanhempien auttaminen jatkuu Naantalissa tällä viikolla. Punaisen Ristin Naantalin osasto tukee tulipalossa kodin menettänyttä perhettä katastrofirahastosta.

Viisi nuorta kuoli Naantalissa myöhään perjantaina 9. lokakuuta syttyneessä tulipalossa. Omakotitalon palossa loukkaantui yhdeksän nuorta, joista yksi on edelleen sairaalassa.

Suomen Punaisen Ristin psykologien valmiusryhmä tekee kriisityötä Naantalissa tiistaihin 20. lokakuuta asti. Valmiusryhmä tukee kaupungin kriisityöntekijöitä.

Psykologit työskentelevät kouluilla ja ovat mukana vanhempienilloissa. He käyvät myös perheissä juttelemassa. Myös auttajat ovat kriisityön kohteina.

Syyslomaviikko katkaisee arjen rutiinit

Koulut olivat Naantalissa syyslomalla viime viikolla. Viikko oli ystäviään ja läheisiään sureville haasteellinen, kun arjen rutiinit katkesivat. Kriisitilanteessa rutiinit auttavat.

- Perheiden olisi hyvä pitää kiinni arjen rutiineista ja aikatauluista. Harrastaminen ja keskittyminen johonkin omaan, luovaan tekemiseen, olisi todella hyvä, sanoo Eija Palosaari psykologien valmiusryhmästä.

- Välissä tarvitaan aikaa huokaista.

Vanhemmat luovat turvallisuutta

Vanhemmuuden tukeminen on keskeistä Naantalin koulujen vanhempainilloissa. Vanhemmat eivät saa jättää nuoria miettimään tulipaloa keskenään.

- Nuorten kokoontuminen ja sururituaalit vaativat aikansa ja paikkansa. Tietyn rajan ylitettyään ne saattavat hidastaa toipumista, sanoo Palosaari.

Hänen mukaansa tunnelma nuorten keskuudessa on rauhallinen. Osaltaan sitä selittää shokki, osaltaan esiin saatu viesti vanhemmuuden tukemisesta. Palosaari kiittää kaupungin, seurakunnan ja Punaisen Ristin yhteistyötä.

- Vapaaehtoiset ovat jalkautuneet hienosti. Palopaikalla, missä nuoria on ollut välillä tungokseksi asti, aikuiset ovat olleet läsnä. Nuorilta on tullut palautetta, että se tuntuu turvalliselta.

Vapaaehtoiset päivystivät kahtena viikonloppuna

Punaisen Ristin henkisen tuen vapaaehtoiset päivystivät Naantalissa viime viikonloppuna.

Edellisenä viikonloppuna lähes 50 Punaisen Ristin henkisen tuen vapaaehtoista päivysti kaupungissa. Lauantaina he kohtasivat suurimman osan nuorista palopaikalla ja nuorisotaloissa. Sunnuntaina nuoria tuli seurakuntakeskukseen, kertoo Varsinais-Suomen piirin valmiuspäällikkö Jukka Rantala.

- Nuorten kanssa käytiin kymmeniä henkilökohtaisia keskusteluja. Vapaaehtoiset sanovat, että nuoret ovat väsyneitä. Osaa asia koskettaa henkilökohtaisesti.