Uuden edessä -kappaleella kerätty jo lähes 70 000 euroa – Tuotot lahjoitettiin Punaisen Ristin Nuorten turvataloille

Kuva: Leena Koskela / Suomen Punainen Risti

Lauri Tähkän ja Timo Kiiskisen starttaaman Toivon Kärki -kollektiivin Uuden edessä -kappale on tuottanut ensimmäisen vuoden aikana 68 328 euroa. Lahjoitus mahdollistaa Nuorten turvatalojen avun ja tuen antamisen kaikille sitä tarvitseville.

Viime keväänä sävelletyn hyväntekeväisyyskappaleen avulla yli 150 suomalaista artistia ja muusikkoa halusi tukea Suomen Punaisen Ristin auttamistyötä koronatilanteessa. Kappaleen kaikki tuotot suoratoistokuunteluista Gramex- ja Teosto-palkkioihin lahjoitetaan Suomen Punaisen Ristin Nuorten turvataloille.

Kun Lauri Tähkä ja sanoittaja Timo Kiiskinen ilmoittivat tekevänsä hyväntekeväisyyskappaleen, lumipallo lähti Tähkän mukaan pyörimään vauhdilla. Artisteja halusi tulla mukaan riemastuttavan paljon, vaikka kulttuurialalla on ollut vaikeaa.

– Koronarajoitukset ovat todella pistäneet nuoret ja perheet ahtaalle ja se näkyy apua hakeneiden määrässä. Lahjoitus tulee siis hyvään saumaan. Arvostamme lahjoitusta myös siksi, että kulttuuriväki on ollut nyt todella tiukoilla, kiittää Vantaan Nuorten turvatalon johtaja Pekka Väänänen.

Nuorten turvatalot ovat tarjonneet apua nuorille ja heidän lähiyhteisöilleen ilman katkoksia koko korona-ajan. Nuorten väliaikaista majoitusta on tarjottu turvatalopaikkakunnilla keskeytyksettä terveysturvallisuus huomioon ottaen. Itsenäistymisen tukea sekä nuorten ja perheiden keskusteluapua on järjestetty sekä verkossa että kasvokkain. Valtakunnallisesti Nuorten turvatalot ovat auttaneet verkossa tuhansia nuoria.

Turvatalot tarjoavat apua nuorille ja heidän perheilleen matalalla kynnyksellä, nopeasti ja ilmaiseksi. Nuorten turvatalot ovat auki koko kesän viidellä paikkakunnalla. Valtakunnallisesti nuoria tuetaan verkossa. Nuorten turvatalot tarjoavat apua myös virka-aikojen ulkopuolella vuoden jokaisena päivänä.

Kappale synnytti uuden tavan tehdä hyvää

Uuden edessä -kappale vaati työryhmältä uusia työtapoja, kun kymmenien artistien osuuksia sovitettiin yhteen. Kappaleen tekemiseen osallistui ennätykselliset 90 artistia, 60 musiikkialan ammattilaista ja neljä tuottajaa.

– Samalla innovoimme Toivon Kärjen kanssa ihan uudenlaista hyväntekeväisyyden muotoa. On ollut innostavaa olla mukana luomassa uutta tapaa tehdä hyvää, kertoo yksi kappaleen tuottajista Jukka Immonen.

Vaikka korona rajoittaa edelleen elämää, on vuoden takaisesta tilanteesta päästy paljon eteenpäin. Kevään ponnistukset tuottavat nyt hedelmää.

– Viime keväänä istutetusta siemenestä on kasvanut puu, joka on tuottanut nyt ensimmäisen satonsa. On hienoa nähdä kulttuurin voima. Musiikilla todellakin voi muuttaa maailmaa, tässä tapauksessa suomalaisten nuorten tulevaisuutta, Tähkä ja Kiiskinen iloitsevat.

Toivon Kärjen Jukka Immonen, Lauri Tähkä, Turkka Suo, Mari Wainio ja Antti Riihimäki kävivät luovuttamassa lahjoituksen Vantaan turvatalolla. Kuvassa myös Punaisen Ristin varainhankinnan johtaja Sirpa Solehmainen, turvatalon kriisi- ja perhetyöntekijä Tuulikki Absetz, harjoittelija ja vapaaehtoinen Sara Mäenpää ja Vantaan turvatalon johtaja Pekka Väänänen.