Uuden elämäntavan opettelua Sri Lankassa

Ennen tapaninpäivän tsunamia kerrostaloa ei ollut Sri Lankan Kalmunaissa nähtykään.

– Se on ollut perheille aikamoista uuden elämäntavan opettelua, Suomen Punaisen Ristin kerrostalohankkeessa Sri Lankassa työskentelevä Thomas Russell toteaa. Nyt uusissa taloissa on päästy elämään arkea. Talojen puu-uuneissa lämpiävät ruuat ja lapset leikkivät kerrostalojen leikkipaikalla. Naiset kokoontuvat kerrostaloalueiden yhteiskaivoille pyykkäämään ja vaihtamaan kuulumisia.

Suomen Punainen Risti rakennutti kerrostaloasunnot 420 srilankalaisperheelle, joiden kodit tsunami viisi vuotta sitten tuhosi. Kerrostalojen rakentamiseen päädyttiin, koska alueella oli pulaa maasta. Ihannetilanne olisi ollut, että jokainen perhe saa oman talon. Se ei kuitenkaan ollut mahdollista.

Kerrostaloelämää

Kerrostalossa perheet ovat totutelleet ajatukseen, että yksityistä tilaa on vähemmän kuin omassa talossa. Ongelmat ovat samanlaisia kuin suomalaisissa kerrostaloissa: melu kuuluu naapuriin ja jos yhden vessa tukkeutuu, koko talo tulvii. Erojakin on. Alussa kukaan ei olisi halunnut muuttaa talon ylimpiin kerroksiin. Myös ajatus yhtiövastikkeesta tuntui käsittämättömältä.

– Monet perheistä olivat asuneet leireissä, joissa sähkö oli ilmaista. Yhtäkkiä he saivatkin huomata, että sähköstä ja vedestä täytyy maksaa kulutuksen mukaan ja talon ylläpidosta koituu kustannuksia, Russell kertoo.

Ihmiset sopeutuneet hyvin

Thomas Russell kuvaa talojen rakentamista haastavaksi projektiksi. Alueella oli levottomuuksia ja esimerkiksi muutama paikallinen rakennusmies siepattiin talojen rakennusvaiheessa. Koska asunto on merkittävä osa perheiden varallisuutta, perheet valikoitiin tarkasti. Haastattelut ja perheiden taustojen selvittäminen veivät aikaa. Elokuussa perheet pääsivät kuitenkin muuttamaan uusiin asuntoihin.

– Muutto oli vähän antikliimaksi, Russell nauraa.

– Muuton valmistelu aiheutti hirvittävästi stressiä ja nyt kaikki onkin todella seesteistä ja rauhallista. Ihmiset ovat sopeutuneet uuteen elämäänsä todella hyvin.