Väkivalta haittaa sairaanhoitoa konfliktialueilla

Miljoonat ihmiset jäävät ilman tarvitsemaansa hoitoa, koska hyökkäykset hoitohenkilökuntaa, sairaaloita ja sairaankuljetuksia kohtaan estävät hoidon pääsyn perille.

Health care in danger: a sixteen-country study

Tutkimus perustuu kahden ja puolen vuoden ajalta kerättyihin raportteihin, joissa kuvaillaan yhteensä 655 terveydenhuoltoon vaikuttanutta väkivaltaista tilannetta 16 maassa, joissa Punaisen Ristin kansainvälinen komitea toimii.

Lataa täältä koko tutkimus (vain englanniksi).

Tämä selviää Punaisen Ristin kansainvälisen komitean tutkimuksessa, jossa perehdyttiin terveydenhuoltoon vaikuttaneisiin hyökkäyksiin kahden ja puolen vuoden ajan 16 konflikteista tai levottomuuksista kärsivässä maassa.

Punainen Risti vaatii, että väkivalta hoitohenkilökuntaa, sairaaloita ja sairaankuljetusavoneuvoja vastaan loppuu.

– Kyse on elämästä ja kuolemasta, sanoo Yves Daccord, Punaisen Ristin kansainvälisen komitean pääsihteeri.

– Ihmismenetykset ovat tyrmistyttäviä: siviilit ja haavoittuneet taistelijat kuolevat vammoihinsa usein vain, koska apu ei pysty saavuttamaan heitä ajoissa.

Tutkimuksen johtajan, tohtori Robin Couplandin, mukaan miljoonia ihmishenkiä voitaisiin pelastaa, jos terveydenhuollon oikeutta liikkua ja auttaa konfliktialueilla kunnioitettaisiin laajemmin.

– Järkyttävin huomio on, että monet uhreista eivät suinkaan kuole välittömästi tienvarsipommeihin tai ammuksiin. He menehtyvät, koska ambulanssi ei tule ajoissa, eivätkä hoitajat ja lääkärit voi tehdä työtään tai koska ympäristö on liian vaarallinen, jotta terveydenhuolto voisi toimia siellä tehokkaasti.

Ajankohtainen tragedia

Vuonna 2009 pommi-isku surmasi Mogadishussa yli 20 ihmistä, joista useimmat olivat juuri valmistuneet lääkäreiksi. Hyökkäys nuoria lääkäreitä kohtaan vei kymmeniltä tuhansilta ihmisiltä mahdollisuuden terveydenhuoltoon tulevina kuukausina ja vuosina.

– Sri Lankassa ja Somaliassa on pommitettu sairaaloita, Libyassa ammuttu ambulansseja ja Kolumbiassa tapettu ensihoitajia. Afganistanissa haavoittuneet ihmiset ovat joutuneet odottamaan raja-asemilla tunteja, kun sairaankuljetus on jumittunut tarkastuspisteen jonoon. Tämän pitää loppua, pääsihteeri Yves Daccord vaatii.

– Väkivalta, joka estää terveydenhuollon antamisen, on yksi ajankohtaisimmista ja unohdetuimmista humanitaarisista tragedioista.

Punainen Risti jakaa tietoa sodan oikeussäännöistä

– Ongelman tehokas käsittely vaatii keskustelua ja lakien kunnioittamista. On välttämätöntä, että valtiot, armeijat ja muut toimijat tunnustavat tilanteen vakavuuden ja toimivat sen parantamiseksi, Daccord sanoo.

– Punainen Risti on sitoutunut työskentelemään kaikkien osapuolten kanssa tehokkaan ja puolueettoman terveydenhuollon turvaamiseksi.

Geneven sopimuksessa ja sen lisäpöytäkirjoissa määritellään, että haavoittuneilla ja sairailla – olivat he sitten siviilejä tai sotilaita – on konflikteissa oikeus suojeluun ja saamaan hoitoa ajoissa. Tiedon levittäminen sodan oikeussäännöistä on yksi Punaisen Ristin perustehtäviä.