Vehreäksi saatu maa antaa ruokaa ja toivoa Keniassa

Leena Reikko
Leena Reikko
Leena Reikko
Leena Reikko

Suomen Punaisen Ristin tukeman hankkeen ansiosta maanviljelys kukoistaa Tanajoen varrella.

Näky on melko uskomaton. Tie kulkee läpi kuivan, pölyisen aavikon, missä kaikki kasvillisuus on nääntynyt harmaaksi. Ja sitten yhtäkkiä humaus vihreää: banaania, mangoa, papaijaa, tomaatteja, paprikoita, meloneita – ja niitä viljelemässä tyytyväisiä miehiä ja naisia.

– Menetin koko karjani jo edellisen kuivuuden aikana ja siitä lähtien elämämme oli todella kurjaa. Kenian Punainen Risti aloitti kanssamme tämän maanviljelysprojektin viime vuonna ja nyt voimme hankkia elantomme itse emmekä ole ruoka-avun varassa, hymyilee Muhammed Hussein, Abafodhan farmin varajohtaja pienessä Madogon kylässä, itäisessä Keniassa. Viljelyalaa tilalla on 60 aaria ja jäseniä on 50.

Vieressä nyökyttelevät Aden Abey, Abdi Hussein ja Muhammed Aden. He kaikki ovat jättäneet taakseen paimentolaiselämän ja asettuneet aloilleen viljelemään maata. Eläimistä ja sukupolvelta toiselle siirtyneestä kiertävästä elämäntavasta luopuminen ei ollut helppoa, mutta sen perään ei itketä.

Nyt lapsemme voivat käydä koulua ja asumuksemme ovat kunnollisia. Elämä on turvallisempaa, sanoo Muhammed Hussein, jolla on kaksi vaimoa ja 12 lasta.

– Ja edelleenkin pidämme pieniä eläinmääriä, pistää Aden Abey väliin kiskoessaan pikku kiliään uudelle, herkulliselle ruohotilkulle.

Autiomaa ei muuttunut vihreäksi itsestään. Salaisuus on vuolaana virtaava Tanajoki, jonka varteen Punainen Risti toimitti 20 pumppuasemaa. Nyt viljelymaiden kastelu toimii ja varmistaa sadon. Kaikkiaan näitä farmeja on nyt Tanajoen varrella 33 ja lähes 2000 ihmistä on tuettu uuden elinkeinon tiellä. Kaikkiaan arvioidaan, että yli 10 000 ihmistä on hyötynyt projektista tähän mennessä.

– Aluksi toimitimme viljelijöille traktoripalvelut, niin ettei maata tarvinnut kyntää hartiavoimin, sanoo projektia Madogossa hallinnoiva Rukiya Hirsi Kenian Punaisesta Rististä.

Olennaista on myös koulutus, jota järjestetään yhteistyössä Kenian maatalousministeriön kanssa.

Merkittävä elämänmuutos

Toimiston pihamaalla ovat Rukiyan uudet ilonaiheet: hyvinvoivia banaani-, mango-, ja papaijapuiden taimia. Hanke aloitettiin japanilaisten avulla ja sen toista vaihetta tukee Suomen Punainen Risti. Uusia farmeja perustetaan 14 ja niiden 700 uudelle viljelijälle ovat nämä taimet menossa. Hyvässä maassa ja kastelun avulla ne tuottavat satoa noin puolen vuoden kuluttua. Lisäksi jaetaan mm. melonin, paprikan ja tomaatin siemeniä.

Tuotteet myydään vajaan kymmenen kilometrin päässä sijaitsevan Garissan kaupungin torilla.

– Ainoa ongelmamme on se, että kuljetuksiin on käytössä vain aasikärryt, toteaa Muhammed Hussein ja haaveilee kuorma-autosta.

– Elämämme on muuttunut kokonaan, mutta paremmaksi. Emme enää näe nälkää, hän hymyilee.

Ennen lähtöä tarjoillaan omien papaijapuiden satoa. Makeampaa ei voi kuvitella.

Teksti ja kuvat: Leena Reikko