Vertaistukea hyökyaalloissa menehtyneiden omaisille

Suomen Punainen Risti järjestää valtakunnallisia tukitilaisuuksia Aasian hyökyaallossa menehtyneiden ja kadonneiden omaisille. Kokemukset aiemmista vertaistukitilaisuuksista ovat rohkaisevia.

Suomen Punainen Risti järjestää valtakunnallisia tukitilaisuuksia Aasian hyökyaallossa menehtyneiden ja kadonneiden omaisille.

Tilaisuuksien ohjelmasta vastaavat Punaisen Ristin psykologien valmiusryhmään kuuluvat kriisityön ammattilaiset. Kevään ja kesän aikana on järjestetty 5 tilaisuutta, joihin on osallistunut yhteensä noin 350 omaista.

Vertaistukitilaisuuksissa mukana olleille järjestetään syksyn ja talven aikana jatkotilaisuuksia.

Rohkaisevia kokemuksia aiemmista tilaisuuksista

Kokemukset aiemmista vertaistukitilaisuuksista ovat rohkaisevia. Punaisen Ristin psykologit järjestivät viime vuonna kolme seminaaria Konginkankaan onnettomuudessa loukkaantuneille ja turmassa läheisensä menettäneille.

- Toipuminen on pitkä prosessi, korostaa Punaisen Ristin valmiustoiminnan päällikkö Leena Kämäräinen.

- Sekä Konginkankaan onnettomuudessa loukkaantuneiden ryhmä että onnettomuudessa läheisiään menettäneiden ryhmä tapaavat vielä vuoden kuluttua.

- Paikallinen kriisiterapia on tietysti tärkeää, mutta suurten onnettomuuksien uhreille ja heidän omaisilleen on myös tärkeää päästä jakamaan tuntemuksiaan niiden kanssa, jotka ovat käyneet läpi saman kokemuksen, Kämäräinen muistuttaa.

Aasian katastrofin jälkeen sosiaali- ja terveysministeriö perusti työryhmän, jonka tehtävänä on arvioida tuen tarpeita ja laatia suosituksia kunnille avun järjestämiseksi.