Vertaistuki auttoi tsunamissa omaisensa menettäneitä

Ammattilaisten vetämä vertaistuki on auttanut tsunamissa omaisensa menettäneitä heidän surutyössään ja toipumisessaan.

Näin kerrotaan raportissa, jonka Punainen Risti julkaisi tänään 29. marraskuuta. Väliraportin yli vuoden kestäneestä vertaistuesta on koonnut dosentti Salli Saari.

Tapaninpäivänä 2004 tapahtuneessa Kaakkois-Aasian hyökyaaltokatastrofissa kuoli 179 suomalaista. Suurin osa heidän omaisistaan on yli vuoden ajan osallistunut vertaistukeen, jota Punainen Risti ja sen psykologien valmiusryhmä ovat tarjonneet.

Toimintaan on osallistunut 320 henkilöä, jotka menettivät yhteensä 123 läheistään. He ovat kokoontuneet vertaisryhmissään kolmena yhteisenä viikonloppuna.

Palaute tuesta on hyvin myönteistä. Tilaisuuksiin osallistuttiin tiiviisti. Ne auttoivat surutyön ja toipumisen etenemistä. Niille halutaan ja saadaan jatkoa vielä ensi vuoden alkupuolella.

Menehtyneiden omaiset tarvitsevat kipeimmin kriisiapua

Kriisiavun järjestäminen kuuluu Suomessa kuntien terveydenhuollolle. Tsunamin kaltaisissa suuronnettomuuksissa se ei välttämättä tavoita apua tarvitsevia.

- Suuri osa omaisista jäi järjestelmällisen kriisiavun ulottumattomiin. Kuitenkin nimenomaan menehtyneiden omaiset tarvitsevat kipeimmin kriisiapua. Sen vuoksi Punainen Risti otti tehtäväkseen tuen järjestämisen, kertoo Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula.

- Asiasta sovittiin psykososiaalisen tuen kehittämistyöryhmässä, jota johtaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Konginkankaan kokemukset taustalla

Tapaamisten onnistumiseen vaikuttavat sekä itse osallistujat että ammattimaiset vetäjät.

- Tilaisuudet on suunniteltu ja toteutettu äärimmäisen huolellisesti. Osallistujat tukevat toisiaan tiiviisti ja samalla antavat arvokkaan panoksensa työn kehittämiseen. Näin he auttavat myös muita samoihin kokemuksiin joutuvia ihmisiä, sanoo Punaisen Ristin psykologien valmiusryhmää vetävä Salli Saari.

Vertaistilaisuuksien kaltaista tukea voi käyttää vain tietyissä tilanteissa, raportissa korostetaan.

Tuki auttaa sitä paremmin mitä yhtenäisempi ryhmä on:

  • traumaattinen kokemus on kaikille sama

  • tapahtuma koskettaa niin suurta ihmisjoukkoa että saadaan riittävän yhtenäiset ryhmät menetyksen luonteen, perheaseman ja iän kannalta

  • tai tapahtuma koskettaa hyvin samanlaisia ihmisiä.

Punaisen Ristin psykologiryhmällä oli aiempaa kokemusta vertaistilaisuuksien järjestämisestä

Konginkankaan bussionnettomuuden jälkeen. Maaliskuussa 2004 tapahtuneessa onnettomuudessa kuolleiden omaisille sekä loukkaantuneille ja heidän omaisilleen järjestettiin vertaistukea touko- ja lokakuussa 2004 sekä talvella 2005.

Lokakuussa 2002 Myyrmannissa tapahtuneen pommiräjähdyksen jälkeen Vantaan kaupunki järjesti seminaarin uhreille ja omaisille sekä viikonlopun lapsille ja vanhemmille.

Salli Saari (toim.): Ammatillisesti johdettu vertaistuki ja tsunamin psyykkisistä seurauksista selviäminen. Suomen Punaisen Ristin psykologien vertaistukitoiminta menehtyneiden omaisille. Väliraportti. Suomen Punainen Risti 2006.

Salli Saaren lisäksi raportin kokoamiseen osallistuivat psykologit Kirsti Palonen, Tuija Holm, Tuula Hynninen, Arja Antervo sekä kaikki muut vertaistuen suunnitteluun ja toteutukseen osallistuneet.