Yhteisvastuukeräyksellä tukea Nuorten turvataloille

Suomen Punainen Risti on mukana vuoden 2011 Yhteisvastuukeräyksessä, jonka teemana on tänä vuonna nuorten yksinäisyyden torjuminen. Sunnuntaina 6. helmikuuta alkavalla keräyksellä autetaan yksinäisiä nuoria Suomessa ja Mosambikissa.

Suomen Punainen Risti on mukana vuoden 2011 Yhteisvastuukeräyksessä, jonka teemana on tänä vuonna nuorten yksinäisyyden torjuminen. Sunnuntaina 6. helmikuuta alkavalla keräyk-sellä autetaan yksinäisiä nuoria Suomessa ja Mosambikissa. Rahaa kerätään kotimaassa Yhteisvastuu nuoresta -yhteistyöhankkeelle, jonka varoilla tuodaan yksinäisyydestä kärsivät nuoret entistä varhemmin avun piiriin uudenlaisen tukioppilastoiminnan, ystävävälityksen ja vertaistukiryhmien avulla. Suomessa apu tavoittaa nuoret Suomen Punaisen Ristin, Mannerheimin lastensuojeluliiton ja Suomen Mielenterveysseuran kautta. Mosambikissa nuorille kou-lutetaan tukihenkilöitä, jotka auttavat heitä selviytymään arjesta.

Suomen Punaisen Ristin toiminnasta kohteina ovat Nuorten turvatalot, joissa käynnistetään ryhmämuotoista ystävätoimintaa. Nuorten ystäväryhmille koulutetaan myös vapaaehtoisia vetäjiä ja ystävävälityksissä etsitään yksinäisille nuorille omanikäisiään ystäviä.

Turvataloilla on ollut ystävätoimintaa aikaisemminkin, mutta nyt vapaaehtoisia ystäviä pyritään saamaan moninkertaisesti enemmän, kertoo Suomen Punaisen Ristin turvatalotoiminnan johtaja Erja Anttila.

– Nuorelle voi olla ystävänä kahdella tapaa: tukihenkilönä ystävävälityksen kautta tai lähtemällä mukaan ryhmätoimintaan. Tukihenkilöitä tarvitsevat yleensä hieman varttuneemmat nuoret, jotka eivät voi palata kotiin. Yksinäisyys voi iskeä erityisesti silloin, kun on aika muuttaa omaan kotiin, eikä tukiverkostoa ole, Anttila kertoo.

Turvatalojen ryhmätoimintaan voi kuulua esimerkiksi ruuanlaittoa, retkiä ja taiteen tekemistä, jonka kautta nuoret voivat myös käsitellä tunteitaan. Anttilan mukaan ryhmätoiminnan on havaittu olevan nuorille kaikista mukavin tapa toimia vapaaehtoisena ystävänä. Toisin kuin esimerkiksi vanhemmat ihmiset saattavat kaivata yksittäisen ihmisen seuraa, nuorille ystävyyssuhteiden rakentaminen on luonnollisinta ryhmässä.

– Ryhmätoiminta lähtee nuorten omista tarpeista. Vapaaehtoiset voivat myös tuoda ryhmätoimintaan omaa osaamistaan, on se sitten musiikkia, liikuntaa tai taiteita, Anttila kertoo.

Joka kymmenes suomalaisnuori yksinäinen

Hankkeen myötä kaikki Suomen Punaisen Ristin turvatalot - Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Tampereella ja Turussa- järjestävät ystäväkurssin. Näiden kuntien lisäksi toimintaa on myös Kuopiossa ja Oulussa, jotka ovat Helsingin ja Turun ohella hankkeen pilottikuntia.

Tilastot nuorten yksinäisyydestä ovat synkkiä. Suomessa joka kymmenes nuori on yksinäinen ja joka viidennellä yläkouluikäisellä pojalla ei ole yhtään läheistä ystävää. Mosambikissa lapset jäävät ilman aikuisen turvaa, kun aids vie perheiden vanhempia ennenaikaiseen hautaan ja. 12 prosenttia mosambikilaislapsista on orpoja.

– Kaikkein pahinta on yksinäisyyden mukanaan tuoma toivottomuus, sanoo ala- ja yläkoulussa yksinäisyydestä kärsinyt Veera Nylander.

– Eniten olisi auttanut se, että olisi ollut joku aikuinen, jolle puhua.

Nyt 18-vuotias Nylander kertoo kokemuksistaan Yhteisvastuun Yleisradiolle tuottamassa tv-dokumentissa. Yhteisvastuu-dokumentit pyörivät YLE:n kanavilla helmikuusta huhtikuuhun.

Auta nuoria lahjoittamalla

Keräys käynnistyy sunnuntaina 6.2.2011, jolloin 40 000 vapaaehtoista kautta maan lähtee liikkeelle Yhteisvastuu-tunnuksilla varustettujen lippaiden ja keräyslistojen kanssa. Lahjoittaa voi myös Yhteisvastuukeräyksen nettisivujen kautta osoitteessa www.yhteisvastuu.fi ja puhe-limitse. Lahjoituspuhelinnumerot ovat: 0600 1 7010 (10,18 € / puh + pvm) tai 0600 1 7020 (20,12 € / puh + pvm).

Yhteisvastuukeräys on Suomen suurin vuosittain järjestettävä kansalaiskeräys. Se auttaa hädänalaisia Suomessa ja kehitysmaissa. Vuonna 2010 Yhteisvastuu keräsi Suomen ja Haitin köyhille lapsiperheille ennätykselliset 6,8 miljoonaa euroa. Keräyksen suojelijana on tasavallan presidentti Tarja Halonen ja vuoden 2011 keräyksen esimiehenä toimii Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo.

Lue lisää Yhteisvastuukeräyksen nettisivuilta

Lue lisää Punaisen Ristin Nuorten turvataloista