Hymyilevä ikääntynyt henkilö seuranaan pieni lapsi ja tämän äiti.

Apua yksinäisyyteen

Kuva: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

Yksinäisyys koskettaa useimpia meistä jossain elämänvaiheessa. Meistä jokainen tarvitsee toisen ihmisen seuraa, ja yksikin myönteinen ihmissuhde voi katkaista yksinäisyyden kierteen.

Punainen Risti välittää ystäviä sinne, missä ystävää tarvitaan. Ystävätoiminnan koulutetut, vapaaehtoiset ystävät tuovat iloa yksinäiseen arkeen. Ennen kaikkea ystävä on kuuntelija ja juttukaveri.

Sydämellisyys ja lämpö on tunne, jonka saa kokea tapaamisissa.

Ystävä ilahduttaa

Oletpa sitten nuori, ikääntynyt, vasta maahan muuttanut, omaishoitaja tai mistä tahansa syystä koet yksinäisyyttä ja kaipaat toisen ihmisen seuraa, voit saada Punaisen Ristin kautta vapaaehtoisen ystävän maksutta. Voit myös hakea ystävää läheisellesi. Ystävät tapaavat toisiaan ja viettävät aikaa heille itselleen sopivalla tavalla.

Kuva: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

Mitä ystävän kanssa voi tehdä?

Vapaaehtoisen ystävän kanssa voi tehdä mitä tahansa molempia kiinnostavia asioita kuten ulkoilla, kahvitella, käydä teatterissa, konsertissa tai ihan vaan jutella.

Ystävä voi lähteä asiointiavuksi vaikka kauppareissulle tai lääkäriin, omaishoitajalle ystävä voi mahdollistaa toivotun hengähdystauon. Hyvä tapa tavata toisia ihmisiä ovat myös erilaiset ryhmät ja muut järjestetyt kohtaamispaikat. 

Ystävätoimintaa on myös verkossa. Luotettavan verkkoystävän kanssa voi käydä kahdenkeskisiä, anonyymejä keskusteluja verkon välityksellä, sähköpostiviestein tai keskustelusovelluksissa. Verkkoystävyys ei katso aikaa tai paikkaa.  

Kuva: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

Miten voin saada ystävän?

Voit saada itsellesi ystävän ottamalla yhteyttä sinua lähimpään ystävävälitykseen. Voit kysyä pitkäaikaista ystävää tai kertaluonteista apua. Punainen Risti etsii sinulle sopivan ystävän.

Ystävätoiminnan muodot ja tarjonta vaihtelevat paikkakunnittain.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Ystävät tapaavat toisiaan silloin kun heille itselleen sopii ja viettävät aikaa juuri heille sopivalla tavalla. Yhdessä ystävän kanssa päätätte miten, milloin ja missä haluatte tavata. Ystävää voi tavata kotona, mutta usein seura rohkaisee lähtemään liikkeelle myös kodin ulkopuolelle.

Nuoret ystävät yhdistämme ottaen erityisesti huomioon molempien osapuolten mielenkiinnonkohteet ja toiveet yhteisestä tekemisestä. Ystävän kanssa voi myös viettää aktiivista aikaa, esimerkiksi harrastaa, käydä elokuvissa, kahvilla, matseissa tai keikoilla. 

Uuteen maahan ja kulttuuriin totuttelemisessa vapaaehtoinen ystävä voi olla korvaamaton tuki. Yhdessä ystävän kanssa voi tehdä arkisia asioita kuten käydä kävelyllä, laittaa ruokaa tai vaikka tutustua lähiympäristön nähtävyyksiin.

Haluatko ystävän? Ota yhteyttä ystävävälitykseen

Tykkäätkö viestitellä ja vaihtaa ajatuksia kirjoittamalla?  Kaipaatko kaveria, jonka kanssa keskustella verkossa?

Luotettavan verkkoystävän kanssa voi käydä kahdenkeskisiä, anonyymejä keskusteluja molemmille sopivalla tavalla, sähköpostiviestein tai keskustelusovelluksissa. Verkkoystävyys ei katso aikaa tai paikkaa. 

Haluatko verkkoystävän? Täytä ystäväpyyntö täällä

Jos ystävätoiminta verkkoryhmissä sopii sinulle paremmin, tutustu ryhmiin täällä.

Punainen Risti tarjoaa konkreettista tukea omaishoitajana jaksamiseen. Osallistuminen ei edellytä omaishoidontuen saamista tai Punaisen Ristin jäsenyyttä.

Tarjoamme omaishoitajille monenlaista virkistystoimintaa kuten vertaisryhmiä, hyvinvointipäiviä, ulkoilua, retkiä, ja tempauksia. Jaksamista ja hyvinvointia tukevat koulutukset tarjoavat omaishoitajille ohjausta, käytännön tietoa sekä henkistä tukea.

Lue lisää omaishoitajien tukitoiminnasta ja koulutuksista

Sairaalaan, palvelutaloon ja hoivakotiin vapaaehtoisten ystävän vierailu tai virkistyshetki tuo kaivattua vaihtelua ja piristystä. Ystävä voi vierailla säännöllisesti vaikka juttuseurana tai auttaa esimerkiksi ulkoilussa.

Haluatko ystävän? Ota yhteyttä ystävävälitykseen

Punaisen Ristin vapaaehtoiset järjestävät erilaisia ryhmiä, kerhoja, avoimia kahviloita ja harrastusryhmiä samanlaisessa elämäntilanteessa oleville, esimerkiksi nuorille, ikäihmisille ja maahanmuuttajille.

Yhdessä leivotaan, harrastetaan käsitöitä tai taidetta, jumpataan tai keskustellaan yhteisistä mielenkiinnon kohteista. Vertaistukiryhmissä samassa elämäntilanteessa olevat ihmiset tapaavat toisiaan ja saavat jakaa kokemuksiaan. 

Ryhmäläiset saavat aina itse vaikuttaa toiminnan sisältöön.

Tule mukaan! Ota yhteyttä ystävävälitykseen

Ryhmätoimintaa ja kohtaamispaikkoja järjestetään myös verkossa. Osa ryhmistä on suljettuja tai tiettyyn teemaan tai kohderyhmälle keskittyviä, osa on avoinna aina ja kaikille. Ryhmien ohjauksesta vastaavat pääsääntöisesti Punaisen Ristin vapaaehtoiset.

Löydät ystävätoiminnan verkkoryhmät täällä

Haluatko lisätä itsetuntemustasi ja lievittää yksinäisyyttä?

Kaveritaitoja on maksuton verkkopohjainen ohjelma, joka tarjoaa vahvistusta vuorovaikutukseen ja sosiaalisiin tilanteisiin.

Kaveritaitoja-ohjelma sisältää tietoa teksti- ja videomuodossa sekä erilaisia tehtäviä herättelemään omaa pohdintaa. Voit suorittaa ohjelmaa itsenäisesti, Punaisen Ristin ystävän kanssa tai ryhmässä.

Ohjelma on suunniteltu erityisesti yksinäisyyttä kokeville nuorille, mutta siitä on iloa ihan kaikenikäisille. Jokaisen meistä on joskus hyvä pysähtyä miettimään omia kaveritaitojaan!

Tutustu Kaveritaitoja-ohjelmaan

YouTube-upotuksen esikatselukuva
Noin 7200
vapaaehtoista ystävää