Kouluille

Jenna Lehtonen
Hämeenlinnalainen yläkoululuokka kävi retkellä Tampereen Kalkussa tutustumassa Punaisen Ristin logistiikkakeskukseen ja kansainväliseen avustustoimintaan huhtikuussa 2013.
Kuvaaja: Jenna Lehtonen

Koulusivuiltamme löytyy koululaisille sekä lukioiden ja ammattioppilaitosten oppilaille suunnattuja opetusmateriaaleja, aamunavauksia ja tietoa Punaisen Ristin keräyksiin osallistumisesta. Teemamme herättävät ajatuksia ja tuovat vaihtelua päivittäiseen koulutyöhön. HUOM! Yhteenvedon kouluille valmistamistamme kampanjoista löydät Tehdään yhdessä -kouluesitteestä sivun lopusta.

Kirje Ahveniston koulun oppilaskunnalta vierailun jälkeen

Opimme paljon uutta ja mielenkiintoista tietoa Punaisen Ristin toiminnasta ja ihmisten auttamisesta. Kukaan ei ole aikaisemmin ollut Punaisen Ristin tiloissa. Mielestämme kierros oli mukava ja henkilökunta oli mukavaa ja ystävällistä. Parasta kierroksessa oli tutustuminen kenttäsairaalaan. Siinä sai hyvän käsityksen auttamisesta. Ruoka oli kanssa erittäin hyvää! Kiitos mahtavasta tilaisuudesta ja kokemuksesta!

Kiittäen Ahveniston koulun oppilaskunta
- Joona Haltia ja Riku Jantunen -

Luokkaretki kriisiavun juurille Tampereen Kalkkuun

Entisen patruunatehtaan rappukäytävästä kuuluu reipasta töminää ja jännittynyttä supinaa. Hämeenlinnalaisen Ahveniston koulun oppilaat ovat tulleet tutustumaan Suomen Punaisen Ristin logistiikkakeskukseen Tampereen Kalkussa.

- Kyllä tämä aina koulupäivän päihittää, joku hihkaisee ohimennen.

Ahveniston koulu oli yksi viidestäkymmenestä koulusta, joka osallistui viime syksynä vuoden 2012 Nälkäpäivään. Arpaonni osui hämeenlinnalaiseen kouluun, ja parikymmentä oppilasta ja kaksi opettajaa suuntasivat matkansa huhtikuisena perjantaina koulunpenkkien sijasta Tampereelle.

Hiljaisten katastrofien apu

Aamulla yläkoululaisille kerrotaan Suomen Punaisen Ristin toiminnasta kaikessa kokonaisuudessaan.

- Kuinka monelle Punaisen Ristin toiminta on tuttua?, kysyy Punaisen Ristin kouluyhteistyön koordinaattori Pekka Laukkanen koululaisilta.

Käsiä nousee varovasti ylös. Tutuimpia aiheita koululaisille ovat ruoka-apu, Nälkäpäivä, verenluovutus ja ensiapukoulutus.

Seinällä näkyy kuvia mediastakin tutusta Haitin maanjäristyksestä. Punaisella Ristillä on usein keräyksiä tiettyjä kriisejä varten, ja kerätyn rahan täytyy mennä juuri siihen tarkoitettuun kohteeseen.

- Vain yksi kymmenestä katastrofista päätyy otsikoihin. Mutta mitä sitten tehdään, jos tulee äkkinäinen avunpyyntö paikkaan, jossa on hätä, mutta josta media ei ole kiinnostunut?,  kysyy kansainvälisen avun assistentti Miia Pöllänen.

Nälkäpäiväkeräys on tärkeä siksi, että raha menee katastrofirahastoon, jota ei ole ennalta sidottu tiettyyn kohteeseen, vaan sitä voi käyttää pikaisesti juuri tapahtuneeseen kriisiin.

- Esimerkiksi maanjäristyksen jälkeen Haitiin iski kolera ja trooppinen myrsky, ja ihmiset väsyvät yhden alueen ongelmiin. Silloin ei tarvitse odottaa rahaa juuri Haiti-kampanjaan, vaan katastrofirahaston rahaa voi käyttää uusiin kriiseihin, Pöllänen selventää.

Viime vuonna Nälkäpäivä-keräykseen osallistuneet 50 koulua olivat iso apu. Rahaa saatiin kokoon yhteensä 2,2 miljoonaa euroa.

Sairaala lentokoneella perille

Intensiivisen esitelmän ja maukkaan lounaan jälkeen koululaiset pääsevät tutustumaan paremmin itse logistiikkakeskukseen.

Ulos on pystytetty iso valkoinen ilmakaariteltta, joka voi toimia niin sairaalan leikkaussalina kuin kenttäkeittiönä.

Varastossa on pinoittain paaleja, joita lähetetään ympäri maailmaa katastrofin iskiessä. Paketeista löytyy niin vaatteita, keittiösettejä, fleece-peitteitä, nukkumismattoja, malariaverkkoja kuin vesikanistereitakin. Varusteita voidaan lähettää jopa 10 000 hengen pakolaisleirille.

Sisälle rakennettu mallileikkaussali herättää kaikissa kiinnostusta, ja joissakin jopa huolta.

- Eikö ne taudit voi tarttua lääkäreihin?, kysyy yksi koululainen.

- Kyllä se on riski. Viimeksi kun menin Zimbabween, otin koleralääkkeen ennen lähtöä ja siellä ollessa sekä pidin huolta käsihygieniasta ja siitä, mitä laitoin suuhuni, kertoo kansainvälisen avun suunnittelija Outi Amanor.

Ennen päivän päättymistä, koululaiset pääsevät vielä kiipeämään Land Cruiserin kyytiin ja näkemään, miten lahjoitetut vaatteet lajitellaan, ennen kuin ne päätyvät isoihin valkoisiin paaleihin.

Tilaa uutiskirje tai anna meille palautetta!

Palautelomakkeen kautta voit tilata opettajille räätälöidyn, kuusi kertaa vuodessa ilmestyvän uutiskirjeen. Voit myös antaa palautetta oppimateriaaleistamme.

Siirry palautelomakkeeseen

 

Tehdään yhdessä -kouluesite kokoaa yhteen Suomen Punaisen Ristin valtakunnalliset kampanjat ja keräykset, sekä erilaisia tapoja auttaa ja ottaa kantaa.
LiiteKoko
tehdaan_yhdessa_2014.pdf336.8 KB

Kampanjat

Leikki-hankkeen sivuille
Kampanjasta